Vinnerne av Norsk lyspris 2021.

Her er vinnerne av Norsk Lyspris 2021:

Nidaros Domkirke, Tana bru, nytt bærekraftig produkt Multilume Re:Think, ny teknisk løsning NightTune, Krystall lysekrone på Sunnfjord Hotel, DNB myntsamling og scenebelysning Frikar er vinnerne av Norsk Lyspris 2021.

Norsk Lyspris er den gjeveste hedersutmerkelsen for lysdesign og belysningsprodukter i Norge, og har siden 2001 blitt delt ut årlig i regi av den ideelle organisasjonen Lyskultur.

Vinnerne av Norsk Lyspris 2021 ble kåret under Lysets Dag 17. november hvor de nominerte var til stede og streamet live fra DOGA i Oslo. Prisen har de siste årene opplevd en eksplosiv økning i antall søknader, og juryens vurdering av søknadene resulterte tidligere i høst i 21 nominerte prosjekter.

I det brede spennet av nominerte var det noen tydelige tendenser som juryen håper vil inspirere fremtidige prosjekter. Det var blant annet et spesielt stort fokus på bærekraft kombinert med ny teknologi og lysdesign med gode visuelle og estetiske kvaliteter.

I kveld ble det kåret syv vinnere og utdelt 14 diplomer.

Her er alle vinnere av Norsk Lyspris 2021:

Beste innendørsprosjekt – Nidaros Domkirke
Beste utendørsprosjekt – Tana bru
Beste produkt – Multilume Re:Think
Beste tekniske løsning: NightTune
Beste spesialdesignet produkt til prosjekt – Krystall lysekrone
Åpen klasse – DNB myntsamling
UNG – Frikar

Beste innendørsprosjekt: Nidaros Domkirke

 

Juryens begrunnelse: Det nye lysdesignet i Nidaros Domkirke understreker kirkens status som nasjonalsymbol. Lysdesignet bruker kontraster og effekter som understreker de mange detaljene i den komplekse arkitekturen. Ikke bare formidler dette den kristne historien, men det reflekterer Norges kulturelle identitet og forsterker kirkens spirituelle karakter. Hvert lysscenario, som er skreddersydd til de ulike kirkelige aktivitetene, balanserer elegant mellom funksjon og estetikk. Juryen har latt seg imponere av dette altoppslukende, omfangsrike, innovative og svært vel utførte lysdesignet av det ikoniske kirkebygget.

Fakta:
Eier: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Oppdragsgiver/leietaker: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Lysdesign: Erik Selmer. Sivilarkitekt MNAL. Lysdesigner IALD
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): SWECO Norge AS ved Silje Ausen Årseth. Lysprogrammerer Sivert Lundstrøm.
Leverandører: Luminator ved Per Arne Helberget. Underleverandører armaturer: Stokkan Lys, Atendi AS, Trondheim Lyd AS. Leverandør styringssystem: Atendi AS
Installatør: NTE Elektro AS. Prosjektleder: Espen Remen Sæther

Beste utendørsprosjekt: Tana Bru

Juryens begrunnelse: Prosjektet er et meget godt eksempel på hvordan lysdesign kan sette et byggverk på kartet, og gi merverdi i form av lokal forankring og tilpasning. Belysningen fremhever de arkitektoniske grepene i brokonstruksjonen, skaper fascinerende lyseffekter som begeistrer brukerne, både på avstand og tett på. Den funksjonelle belysningen av veibanen er gjort på en fremragende måte. Lysdesigner viser hvordan utfordringen med synlige master kan løses ved å integrere dem inn i bruas konstruksjon. Tana bru er et landemerke som oppdragsgiver, lysdesigner og leverandører bør være stolte av å ha vært med på å levere.

Fakta
Eier: Statens Vegvesen
Oppdragsgiver/leietaker: Statens Vegvesen
Lysdesign: Zenisk AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Norconsult AS
Arkitekt: Vegdirektoratet
Leverandører: Rebel light, Frizen belysning, Stockholm lighting
Installatør: X5 elektro

Beste produkt eller teknologiske løsning. Beste produkt: Multilume Re:Think

 

Juryens begrunnelse: Multilume Re:Think er en bærekraftig armatur med en sirkulær livssyklus, laget av svenske naturfibre og resirkulert materiale. Smidig og enkel installasjon med raske tilkoblinger gir god lyskomfort, integrerte sensorer og lang levetid. Dette er et godt eksempel på forbrukerprodukter satt i en miljøvennlig dimensjon, og viser hvordan produktdesign kan bidra til å lede bransjen i riktig retning. Juryen ønsker å se mer av denne typen produkter på veien mot en mer bærekraftig belysningsbransje.

Fakta
Produsent: Fagerhult

Beste tekniske løsning: NightTune

Juryens begrunnelse: NightTune tilpasser automatisk lysnivået og fargetemperaturen fra en armatur etter nøyaktig tid på natten, og nivået av aktivitet og trafikk i omgivelsene. NightTune tar hensyn til miljøet ved å redusere lysforurensning og ved å dimme lyset i ulike deler av døgnet. Juryen setter pris på design som ivaretar mennesker og miljøet. Dette enkle konseptet kan integreres i de fleste utendørsarmaturer for å skape dynamiske og bærekraftige lysmiljøer i ulike uteområder, og gir stor fleksibilitet i utarbeidelsen av masterplaner.

Fakta
Produsent: Thorn

Beste spesialdesignede produkt til prosjekt: Krystall lysekrone

Juryens begrunnelse: De to vakre lysekronene i krystall henger i galleriet til Sunnfjord Hotel og Spa. Hver krystall henger i en tredimensjonal form og styres individuelt for å lage animerte bevegelser i lyset, noe som skaper lysscenarioer med varierte og spennende uttrykk. Den glitrende effekten som dagslyset gir er ikke overlatt til tilfeldighetene. Juryen fremhever det møysommelige arbeidet med prosjektet, som er bygget fra bunnen av. Krystall lysekrone er en ny og spennende vri til den tradisjonelle lysekronen.

Fakta
Eier: Sunnfjord Hotel & Spa
Oppdragsgiver/leietaker: Scandic Sunnfjord Hotel & Spa
Lysdesign: Stig Skjelvik. MID. Ejnar Brendsdal. MAA
Arkitekt: Ejnar Brendsdal. MAA
Leverandører: Stig Skjelvik
Installatør: Stig Skjelvik

Åpen klasse: DNB Myntsamling

Juryens begrunnelse: Prosjektets imponerende detaljfokus viser hvor stor innvirkning lyset har på oppfattelsen vår av verden rundt oss. I denne utstillingen blir noe så enkelt som en mynt fremstilt som et tilnærmet hellig objekt. Den krevende oppgaven med å lage miniatyrlyssetting har blitt løst på en vellykket måte, og resultatet er ryddig og innbydende. Måten belysningsarmaturene er integrert på i montre, skuffer, nisjer og himlingsdetaljer gir myntene full oppmerksomhet. Dette vitner om et særdeles godt samarbeid mellom interiørarkitekt og lysdesigner.

Fakta
Eier: DNB Bank ASA
Oppdragsgiver/leietaker: DNB Bank ASA
Lysdesign: Light Bureau part of AFRY
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Light Bureau part of AFRY
Interiørarkitekt: Zinc (Interiørarkitekt/Utstillingsarkitekt)
Leverandører: Fagerhult, AKB Lighting (LED Linear), Flexiform/Lyskomponenter, Bright (Ljusdesign), Traxon, Stockholm Lighting (Pharos)
Installatør: Flexiform, EDA Elektrodata

Norsk Lyspris UNG: Frikar

Juryens begrunnelse: Lysdesignet for danseforestillingen bruker spesialtilpassede løsninger som visker ut grensene mellom lysdesign, scenografi og koreografi. Det bærende elementet i lysdesignet er spesialkonstruerte lysende hallingstaver, som består av batteridrevne plexiglass-rør. Bruken av ny teknologi for å skape hallingstaven, et tradisjonelt element, imponerte juryen. Det samme gjorde søknaden, som presenterte konseptet og alle elementene på en særdeles god måte. Prosjektet er et glitrende eksempel på symbiose mellom lys og historiefortelling.

Fakta
Eier: Frikar Dansekompani, Glød Studio
Oppdragsgiver/leietaker: Frikar Dansekompani
Lysdesign: Glød Studio v/ Gard Gitlestad
Leverandører: Prostage AS (LED), Gehr (plexi), Atmel (mikrokontroller), Nordic Semiconductor (radiomodul), Tenergy (Batterier), Mascot (ladere)

Diplom ble tildelt følgende prosjekter:

 

Diplom – Innendørsprosjekt: Dronning Eufemias gate 8

Juryens begrunnelse: Miljøene inne i bygget er lyssatt på en måte som minner mer om et hyggelig og inviterende interiør fra et førsteklasses hotell enn et kontorbygg. Gjennom å bruke nytenkende løsninger for kontorarealene endres byggets uttrykk utenfra ved at selve lyset på innsiden fremheves, istedenfor lampene i himlingene. Lysdesignet tør å utfordre konvensjonelle måter å lyssette kontorer og viser kontrastfylte lysmiljøer som juryen setter pris på. Lysinstallasjonen i foajéen er spektakulær og viser en god forståelse for hvordan lys kan tilføre et rom merverdi og opplevelse, og skape et spennende møte med bygget.

Fakta
Eier: Braathen Eiendom AS
Oppdragsgiver/leietaker: Braathen Eiendom AS
Lysdesign: Norconsult AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Norconsult AS
Arkitekt og interiørarkitekt: Grape Architects AS
Lyskunstinstallasjon: Void
Leverandører: Hovedleverandør: SML Lighting Underleverandører: LED Luks, Intra Lighting, Expo Nova
Installatør: Elektro-kontakten AS

Diplom – Innendørs: The Twist

 

Juryens begrunnelse: Et meget godt eksempel på hvordan lysdesign og arkitektur går hånd i hånd. Her går armaturer og lysutstyr i ett med himlingen, og fleksible løsninger med skinnesystem gir museet muligheten for å tilpasse belysningen til ulike utstillinger. Godt avblendede lyskilder gjør at belysningen ikke stikker seg ut, og bevisst bruk av dark light optikk tar fokuset vekk fra lysarmaturen og mot kunsten som belyses. Lyset forsterker slik kunstopplevelsen og arkitekturen. Belysningen står sentralt i opplevelsen av bygget både inni og utenfra.  Lysdesignet viser god forståelse av arkitektur og samspillet mellom lys og form.

Fakta
Eier: Kistefos Museum
Oppdragsgiver/leietaker: Kistefos museum (med støtte fra Christian Sveaas, Kistefos AS m.fl.)
Lysdesign: Light Bureau, part of AFRY
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Rambøll Norge AS
Arkitekt: BIG, Bjarke Ingels Group
Leverandører: iGuzzini og ERCO
Installatør: Strøm Hansen A/S

Diplom – Utendørsprosjekt: Fasadebelysning Markeveien 1 Bergen 

Juryens begrunnelse: Fasadebelysningen i Markeveien fremhever det arkitektoniske uttrykket i et av Bergens historiske minner. Fasaden har fått bevart sin helhet og renhet ved integrert og skjult kabelføring og tilkobling. Lysdesigneren har brukt egenutviklede, tilpassede armaturer som fremhever arkitekturen, slik at byggets egenart og identitet løftes frem. Miljøhensyn er tatt ved hjelp av energieffektive tekniske løsninger og styringssystemer. Det benyttes rettet lys, som minimerer lysforurensning, og det er ingen unødvendig overbelysning. Prosjektet er et godt eksempel på hvordan lyssetting av fasader kan gjøres på en måte som øker trivselen for byens beboere.

Fakta
Eier: DNB Næringseiendom
Oppdragsgiver/leietaker: DNB Næringseiendom
Lysdesign: Light Bureau (Detaljprosjektering) & Stockholm Lighting Group (opprinnelig konsept)
Arkitekt og interiørarkitekt: ARK & IARK / Vill Arkitektur AS
Leverandører: Stockholm Lighting Group (Xicato, Linea Light, Lumenpulse) og iGuzzini
Installatør: Sperrevik Elektro v/ Amund Sperrevik

FOTO

Diplom – Utendørsprosjekt: Åkersvika vegkryss

Juryens begrunnelse: Juryen fremhever prosjektets forståelse for de ulike brukergruppenes behov og de tilpassede løsningene som er benyttet for å få tilfredsstilt nettopp dette. Blant annet kan gående og syklister bevege seg trygt gjennom området i et lysmiljø bestående av omgivelseslys som lyssetter de vertikale flatene langs gangveien. I samspill med et jevnt lys over området gir dette oversikt over lysrommet og en følelse av trygghet. Veibelysningen som omkranser den myke kjernen er symmetrisk plassert, og gir et funksjonelt og velfungerende lys som skaper god kontrast mellom myke og harde trafikanter.

Fakta
Eier: Nye Veier AS
Oppdragsgiver/leietaker: Hæhre Entreprenør AS
Lysdesign: Rambøll Norge AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Rambøll Norge AS
Arkitekt: Rambøll Norge AS, Selberg Arkitekter AS
Leverandører: Multilux AS
Installatør: Laje Innlandet AS

Diplom – Produkt: Jane fra XAL

Juryens begrunnelse: Jane fra XAL er et friskt pust i form av en tauliknende armatur med stor fleksibilitet både i form, praktisk bruk og kreativitet. Juryen setter pris på produkter som utfordrer litt konvensjonelle former for belysning, og et jevnt lysende element som kan formes i alle mulig konfigurasjoner gir uante kreative muligheter for designeren. Denne typen produkter kan gi kunden frie tøyler til å redesigne og designe nye løsninger igjen uten å måtte gjøre store omfattende grep i arkitekturen eller konstruksjonen i et bygg. Lyset blir sin egen arkitektur.

Fakta
Produsent: XAL

Diplom – Produkt: Zumtobel CIELUMA

Juryens begrunnelse:  CIELUMA er en armaturserie som skaper lystak med teksturavdekning. Det har vært et stort fokus på bærekraft under utviklingen av produktet, blant annet gjennom løsninger som er mest mulig gjenvinnbare, med kortreiste komponenter og lavest mulig karbonavtrykk. Dette er et godt teknisk design av en solid aluminiumsprofil som både tilbyr buede og rette linjer til strekking av duk. Juryen likte godt bruken av teksturoverflate fremfor plast eller PVC. Produktet gir bransjen et nytt verktøy for bruk av storflatearmaturer til spesialtilpassede løsninger.

Fakta
Produsent: Zumtobel

Diplom – Teknisk løsning: Valdres Folkemuseum

Juryens begrunnelse: Et flott eksempel på trådløs lysstyring som kommer til sin fulle rett. Prosjektet viser en god forståelse for museets forskjellige behov gjennom en tilpasset løsning som tilfredsstiller disse. Systemet kan enkelt utvides og integrere nye produkter og komponenter inn i eksisterende anlegg, noe som gir brukeren fleksibiliteten til å utvikle prosjektet i takt med utstillingens størrelse og omfang. Prosjektet viser viktigheten av lysstyring som verktøy, både for brukere og for designere. Juryen ser at denne typen systemer vil kunne være godt egnet innen andre rehabiliteringsprosjekter.

Fakta
Eier: Valdres Museum
Oppdragsgiver/leietaker: Valdres Folkemuseum
Lysdesign: Snøhetta, ERCO og XAL
Arkitekt: Snøhetta
Leverandører: XAL, ERCO og Casambi (Vanpee)
Installatør: Valdres Installasjon AS

Diplom – Tekniske løsning: Zumtobel SPECTRUM 

Juryens begrunnelse: Denne LED-lyskilden er basert på lysteknologi som imiterer dagslyset og dets fulle fargespekter. Øyet merker ikke forskjell på SPECTRUM LED og vanlig LED, men førstnevnte utvider ikke diameteren i øyets pupill slik som LED gjør. Dermed slippes mindre lys inn til øyene, noe som reduserer slitasje på øynene. Utviklingen av konseptet berømmes for å være basert på vitenskapelig forskning, og juryen ønsker å oppmuntre flere lysprodusenter til å følge dette eksempelet. Denne typen teknologi bidrar til en mer helsefokusert belysningsbransje, noe som bør dette bør være et eksempel til etterfølgelse i belysningsprosjekter.

Fakta
Produsent: Zumtobel

FOTO

Diplom – Spesialdesignet produkt til prosjekt: Muohtadivggazat – Lyden av snø  

Juryens begrunnelse: Den kreative scenebelysningen til den omreisende teaterforestillingen inneholder innovativ teknologi og spesialbygde armaturer som gjør den enkel å ha med seg på turné. LED-stripene gir varierte og spennende lysuttrykk på scenen som samspiller med temaene i forestillingen, både den industrielle og menneskeskapte verden og den arktiske naturen. Med innovativ teknologi og en budsjettvennlig pris kan denne klassiske scenebelysningen være til inspirasjon og etterfølgelse for et bredere publikum innen scenebelysning.

Fakta
Eier: Stiftelsen Ferske Scener
Oppdragsgiver/leietaker: Stiftelsen Ferske Scener
Lysdesign: Superlys AS v/ Tor S. Ditlevsen
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Superlys AS v/ Charles Ellingsen
Leverandører: Lite Nordic
Installatør: Superlys AS v/ Isak B Fossland

Diplom – Spesialdesignet produkt til prosjekt: Deichmanske arbeidsplassbelysning 

Juryens begrunnelse: Deichman Bjørvika har fått ny arbeidsplassbelysning. De vipp- og dimbare armaturene gir en komfortabel og blendingsfri belysning på arbeidsplassene, og de roterbare utkragningene sørger for at brukeren kan tilpasse belysningen til sitt behov. Det minimalistiske designet er svært plasseffektivt, og glir rett inn i bibliotekets interiør. I tillegg til brukervennligheten til denne skreddersydde lampen vil juryen særlig fremme måten den integreres i bibliotekets moderne landskap.


Fakta
Eier: Kultur- og Idrettsbygg Oslo
Oppdragsgiver/leietaker: Deichmanske bibliotek
Lysdesign: Light Bureau part of AFRY
Arkitekt: Lundhagem arkitekter, Atelier Oslo arkitekter
Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter
Leverandører: Corporate friends
Installatør: Billkvam & Fagerhaug AS

Diplom – Åpen klasse: Moskenes servicebygg i Lofoten

Juryens begrunnelse: Belysningskonseptet «Metamorf» er inspirert av naturen i Moskenes. Belysningsanlegget fremhever byggets materialiteter, kvaliteter og formspråk, og gir god lesbarhet. Skiftninger i lysets farge, lyshet og mengde gjør dette til en futuristisk og moderne lysinstallasjon. Overgangen mellom rommet inne og ute, i tillegg til iøynefallende detaljer som det bølgende lyset i himlingen, gjør at selv et servicebygg kan ende opp i turisters fotoalbum. Juryen vil også fremheve den finurlige måten belysningen har blitt integrert i arkitekturens form og konsept på.

Fakta
Eier: Nordland Fylkeskommune og Statens vegvesen, Nasjonale turistveger
Oppdragsgiver/leietaker: Statens vegvesen, Turistvegseksjonen
Lysdesign: Light Bureau part of AFRY
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): AFRY
Arkitekt: ARK / Vardehaugen AS
Leverandører: Nortronic, LiniLED, Meanwell, Pharos
Installatør: Aqila AS

Diplom – Åpen klasse: Pust

Juryens begrunnelse: Belysningen i Pust er en elegant virkeliggjøring av et modig konsept. Målet med lysdesignet har vært å lage en lun belysning som fremhever byggets arkitektur og materialer. Hensyn til miljøet er tatt ved at både den innvendige og utvendige belysningen er rettet innover, slik at lysforurensning minimeres. Belysningens ulike soner kan styres for å vise sekvenser som illuderer vann, is, nordlys, sjø og vind. Belysningen løfter frem den nordlige kulturelle identiteten og gjør badstubygget til et flytende blikkfang i bymiljøet.


Fakta
Eier: Pust Tromsø
Oppdragsgiver/leietaker: Pust Tromsø
Lysdesign: Superlys v/ Tor S. Ditlevsen
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Alti Elektro v/ Kim Strømmen
Arkitekt: Skapa
Leverandører: Lyskomponenter, Ekte
Installatør: Alti Elektro

Diplom – UNG: Bordlampe inspirert av Finn Juhl

Juryens begrunnelse: Lampen er inspirert av Finn Juhls arbeid, mer spesifikt armlenet på «hvilestolen» fra boken «Finn Juhls akvareller» av Anne-Loise Sommer. Prosjektet er i en tidlig designfase og målet er en tidløs og lett gjenkjennelig lampe som gir et behagelig uttrykk. Konseptet er et sterkt utgangspunkt for et spennende design med en god historie. Det vitner også om en tydelig forståelse av lys og form. Lokale materialer, som treverk, glass, stål, eller aluminium fra Norge vil gi et bærekraftig produkt. Med dette prosjektet ønsker juryen å promotere og oppmuntre flere unge designere til å bygge prosjektene sine på sterke konseptuelle ideer.

Fakta
Eier: Sander Kommedahl

Diplom – UNG: Bacheloroppgave Lysforurensning

Juryens begrunnelse: Denne bacheloroppgaven tar for seg den viktige problemstillingen om lysforurensning innen kommune-Norge. Oppgaven kartlegger hvordan kommuner i Norge forholder seg til lysforurensing, blant annet om det er hensyntatt i kommune- og reguleringsplaner. Studenten har satt seg godt inn i ulike kommuners arbeid mot lysforurensning, og gir en dyptgående analyse av en masterplan for Stavanger sentrum. Juryen oppfordrer flere unge til å ta med seg denne tematikken når de skal forme belysningsbransjen videre.

Fakta
Eier: Vegard Kvennejorde Knutsen