Vinnere Norsk lyspris 2019
Lindesnes-restauranten Under, Kaizersplass på Bryne, Ulstein arena i Ulsteinvik, gulvlampen Tangent, lysinstallasjonen Light Pressure i Oslo og lyskonseptet Skjærgårdslys fra Bærum er vinnerne av Norsk Lyspris 2019.
Norsk Lyspris er den gjeveste hedersutmerkelsen for lysdesign og belysningsprodukter i Norge, og deles ut årlig i regi av den ideelle organisasjonen Lyskultur.
Vinnerne av Norsk Lyspris 2019 ble kåret under Lysets Dag foran en fullsatt sal på DOGA i Oslo. Vinnerne strekker seg fra Lindesnes til Ulsteinvik, fra lysdesign og produkter til lysinstallasjoner, fra anerkjente aktører til unge talenter.
Prisen har de siste årene opplevd en eksplosiv økning i antall søknader, og juryens vurdering av søknadene resulterte tidligere i høst i 19 nominerte.
I kveld ble det kåret seks vinnere og utdelt 13 diplomer.
- Beste innendørsprosjekt: Under
- Beste utendørsprosjekt: Kaizersplass på Bryne
- Beste produkt: Tangent
- Beste spesialdesignet produkt til prosjekt: Ulsteinbadet i Ulstein Arena
- Åpen klasse: Light Pressure
- UNG: Skjærgårdslys
Se fullstendig oversikt og juryens begrunnelser nederst i saken.
En av vinnerne kan også bli nominert til Nordisk Lyspris, som arrangeres av lysorganisasjoner i Sverige, Danmark, Norge, Finland og Island.
Har du spørsmål vedrørende Norsk Lyspris? Kontakt juryleder Barbara Matusiak (telefon 41809981, e-post barbara.matusiak@ntnu.no), eller daglig leder i Lyskultur Katia Valerie Banoun (telefon: 928 87 245, e-post: katia.banoun@lyskultur.no)
Her er vinnere av Norsk Lyspris 2019
Beste innendørsprosjekt: Under
Juryens begrunnelse: Lysdesignet viser en tilbakeholdenhet og en forståelse for hva som skaper den trolske stemningen i rommet. Det er ikke lyset som skal være synlig, lyset er et verktøy for å smelte sammen havet, rommet og menneskene i en nesten meditativ tilstand. Den store glassfasaden og havet utenfor er rommets største lyskilde. Belysningen er nennsomt integrert i stoffhimlingen og lyskildene oppleves usynlige. Dette ivaretar utsynet mot havbunnen, og sjenerende refleksjon er unngått. Lysstyring lar belysningen skifte rolig, evig skiftende og dynamisk i takt med havet der ute. Mengden lys tilpasser seg rommets bruk – bord og områder som ikke brukes, belyses heller ikke. Lyset brukes også som en aktiv del av maritim forskning. Prosjektet fremstår som en sammensmelting av lysdesign, lysteknikk og arkitektur hvor alle elementer trekker i samme retning. Et prosjekt som dette er både unikt i norsk og internasjonal skala, og er et foregangsprosjekt som andre kan se til.”
Fakta
Eier: Stig og Gaute Ubostad
Bruker/leietaker: Stig og Gaute Ubostad
Lysdesign: ÅF Lighting
Arkitekt: Snøhetta
Rådgivende ingeniør elektro: Tratec Teknikken AS
Leverandører: iGuzzini, Nortronic, MakingMatters, Fiberoptisk, Fagerhult, Stokkan Lys, Delta Light Luminator og Atendi
Installatør: Tratec Teknikken AS
Beste utendørsprosjekt: Kaizersplass Bryne
Juryens begrunnelse: Lysdesignet viser lekenhet, oppfinnsomhet og en frihet til å la lys og lysstyring spille sammen for å skape en større opplevelse. Når man entrer plassen går man på scenen. Movingheads, røykmaskiner, oljetønner og chesterfield er ikke de vanligste ingrediensene for å lage et uterom, men hører hjemme her. Lysdesigneren evner å holde godt tak i den røde tråden og bringe sammen de mange elementene og visuelle virkemidlene til en helhet. Plassen fremstår som et stort konseptuelt grep. De lykkes med de eksperimentelle interaktive detaljene som er med på å åpne plassen for publikum – ikke minst den yngre garde. All ære til Time kommune som har latt belysningen spille førstefiolin i planleggingen av offentlig byrom, og med det skapt en nytenkende, spektakulær, inviterende og veldig inspirerende plass.
Fakta:
Eier: Time Kommune
Bruker/leietaker: Offentlig plass
Lysdesign: Halvor Næss Belysningsdesigner AS
Rådgivende ingeniør elektro: Lyse
Landskapsarkitekt: Dimensjon
Leverandører: Bright, SGM, Atelje Lyktan, Nortronic, iGuzzini, Stolper, ERCO, Vanpee og SML Lighting
Installatør: Lysfix AS
Beste produkt: Tangent
Juryens begrunnelse: Navnet kommer fra plasseringen av lyskilden på stammens ring. Det er dette formgrepet som gir lampen identitet, samtidig som det inviterer brukeren til å interagere og utforske produktet. Den kombinerer det lineære med det sirkulære på en meget vellykket måte, og skriver seg inn i skandinavisk formtradisjon med sitt klare og enkle visuelle uttrykk. Tangent er en multifunksjonell armatur hvor plassbelysning og indirekte belysning kan spille på lag. Kombinasjon av rendyrket geometrisk form og genial industridesign med det mekaniske justeringsprinsippet åpner for nye muligheter i en produktkategori som ellers oppleves noe fastlåst. Det er spennende hvordan et nytt industridesignkontor, fri fra forutinntatthet, tolker «gulvlampe». Her er det skapt et produkt som har potensial til å bli en designklassiker.
Fakta
Produktdesign: Thomas Jenkins og Sverre Uhnger
Beste spesialdesignet produkt til
prosjekt: Ulstein Arena
Juryens begrunnelse: I Ulstein arena får vi umiddelbart følelsen av å komme inn i et varmt rom hvor det handler om terapi og velvære. Tilpasningen omfatter endringer av armaturens optiske egenskaper slik at den både fungerer for belysning av treverket i svømmehallen og bassenget. Resultatet viser kunnskap om optikk, lysteknikk, formgiving og korrosjonsbestandighet. Klormiljøet er noe av det mest krevende som finnes for en lysarmatur. Her har man lyktes med å tilpasse armatur for formålet og skapt et nytt produkt som passer perfekt for svømmehallen. Den bølgende himlingen laget av varmt treverk med integrert belysning skaper en flott opplevelse for både svømmende og tilskuere. Her har man lyktes med å opprettholde lysnivået i bassenget, unngå speilinger i vannet og lyssette rommet fra én armatur. Resultatet vitner om et godt samspill mellom arkitekt og de som har jobbet med lys- og armaturdesign.
Fakta:
Eier: Ulsteinvik Kommune
Bruker/leietaker: Ulstein Kommune
Lysdesign: ECT AS
Rådgivende ingeniør elektro: ECT AS
Arkitekt: Lund+Slaatto Arkitekter og Arkitektkontoret Nils Tveit AS
Leverandører: Luminator
Installatør: Tussa Installasjon
Vinner Åpen klasse: Light Pressure
Juryens begrunnelse: Light Pressure er en lysinstallasjon som bruker hele undersiden av taket til Vekta-bygningen ved Nedre Foss park. En tydelig ide som formidler historien om byggets opprinnelige bruk på en abstrahert og destillert måte. Historien bak installasjonen kan tolkes og leses, men kunstverket kan også bare oppleves. Det er både vakkert, humoristisk og funksjonelt. Dette er et godt eksempel på hvordan et enkelt, subtilt grep kan skape en stor effekt. Lyset smelter sammen med det arkitektoniske og gir en illusjon av at hele taket er laget av lys som kan avsløres eller skjules. Åpen klasse har holdt et veldig høyt nivå i år, og en enstemmig jury sender Anders Sletvold Moes prosjekt fortjent til topps.
Fakta:
Eier: Oslo Kommune, kulturetaten
Bruker/leietaker: Oslo Kommune, kulturetaten
Lysdesign: Kunstner Anders Sletvold Moe
Rådgivende ingeniør elektro: Wiggo Pedersen Evensen, ÅF Lighting
Leverandører: Bolt Metall, Bård Blikk AS, Gnisten Installasjon AS og Osram Norge
Installatør: Bolt Metall og Gnisten Installasjon AS
Vinner Norsk lyspris UNG: Skjærgårdslys
Juryens begrunnelse: Skjærgårdslys har fått sin form fra Bærum kommunes vakre øylandskap og materialene er gjenbruk av sjalusiskap fra kommunegårdens tidligere interiør. Designerne har laget en armatur som fungerer svært godt i forbindelse med Bærum kommunes rehabilitering av Kommunegården, og juryen ser potensialet armaturen har utover dette prosjektet og setter pris på verdisettet designerne har arbeidet etter. De organiske formene øyene tilfører som lamper i et rom, gir liv og kvalitet til ellers tradisjonelle rom med rette vegger og stringent arkitektur. Resultatet er imponerende. De store lysende flatene gir et komfortabelt lys. Mellom sideflatene på armaturen laget av sjalusiskapene kan man skimte en glød, noe som tilfører en høyere detaljgrad til armaturen. Idéen er fantastisk god, og det er her skapt et konsept og en formverden med mange muligheter. Ønsket om gjenbruk i produksjon av nye armaturer er positivt og bør inspirere flere armaturprodusenter til å gjøre det samme.
Fakta:
Eiere av prosjektet/produktet: Tor Einar Sandvik, Kim J. L. Jordemann & Regina von Koch
Diplom ble utdelt til følgende prosjekter:
Diplom Innendørsprosjekt:
Det naturlige lyset (Sykehuset i Vestfold)
Juryens begrunnelse: Forskning viser at lyset har direkte innvirkning på trivsel og helse. Derfor gleder vi oss over å se hvordan lysdesignere har fått jobbe tett med arkitekt og byggherre på et sykehus for å legge helsebringende kvaliteter i belysningen. Godt og riktig lys kan være med på å redusere antall sykehusdøgn, og her har man fått mulighet til å jobbe med det for øyet. Blant annet er den kunstige belysningen bevisst brukt med hensyn til fargetemperatur og intensitet for å supplere det naturlige lyset på en helsebringende måte. Juryen håper prosjektet vil inspirere flere i helsevesenet til å ta lyset til pasientene på alvor. Det er god helse i godt lys.
Fakta
Eier: Sykehuset i Vestfold
Bruker/leietaker: Sykehuset i Vestfold
Lysdesign: Kari Hornmoen og Anna Solgaard Evensen, Multiconsult
Rådgivende ingeniør elektro: Multiconsult RIE
Arkitekt: Link arkitekter, Bølgeblikk
Leverandører: Northern Lighting, Glamox, SML Lighting, Fagerhult, Frizen Belysning, Luminator, Led linear fra AKB Lighting og Louis Poulsen
Installatør: Bravida
Diplom Innendørsprosjekt:
Helsfyr stasjon
Juryens begrunnelse: Belysningsanlegget, med sin tydelige design og fremtoning, er et visuelt element som bidrar til gjenkjennelighet og identitet. Konseptet er kompromissløst gjennomført fra inngangsparti til perrongene. Designet ser enkelt ut samtidig som det er funksjonelt og solid. Rammeverket er benyttet for å lage et lekent, geometrisk armaturmønster som kan assosieres med en kunstinstallasjon, samtidig som det rydder opp og danner en føringsvei for kabling og øvrig teknisk utstyr. Prosjektet kan og bør inspirere flere til oppjustering av offentlige anlegg. Et godt eksempel på hvordan man kan oppnå mye selv med et begrenset budsjett.
Fakta:
Eier: Sporveien
Bruker/leietaker: Offentlig bygg
Lysdesign: ECT/MDH arkitekter
Rådgivende ingeniør elektro: ECT
Arkitekt: Grindaker
Leverandører: NORKA v/Frizen Belysning AS
Installatør: Askim Entreprenør AS og Leithe og Christiansen AS
Diplom Utendørsprosjekt: Lillestrøm skatepark
Juryens begrunnelse: Lillestrøm skatepark har fått et belysningsanlegg med interaktiv lysstyring. Skateparken er badet i farget lys og ramper, kanter og bølger er godt modellert. Skaterne eier plassen. Det er brukerne selv som styrer både aktiviteten og lyset. Utgangspunktet er lek og bevegelse, og det er tydelig overført til lyset: Prosjektet lykkes med sine interaktive og dynamiske løsninger, og skaper med det et spennende design på brukernes premisser.
Fakta:
Eier: Skedsmo Kommune
Bruker: Alle besøkende på 1,2, 4 eller 8 hjul
Lysdesign: ÅF Lighting
Rådgivende ingeniør elektro: ÅF Lighting
Landskapsarkitekt: LINK arkitektur
Leverandører: Stolper, iGuzzini og Betongpark AS
Installatør: SMART elektro AS
Diplom Utendørsprosjekt: Ålgård torg
Juryens begrunnelse: Det er tydelig at lysdesigneren har gjort et godt forarbeid i utformingen av belysningen for torget. Belysningen viser en stor forståelse både for bruken av torget og den historiske verdien til plassen. Lysdesignet følger landskapsarkitekturen, inviterer til bruk og skaper gode og varierte plassrom. Graden av integrering vitner om et forbilledlig samspill mellom lysdesigner og landskapsarkitekt, som kreves for å få dette til. Ålgård har fått et vakkert og funksjonelt torg med løsninger som ikke bare forsterker plassens kvaliteter, men danner utgangspunkt for å bygge en sterk identitet for Ålgård.
Fakta:
Eier: Gjesdal kommune
Bruker/leietaker: Offentlig byromLysdesign: Zenisk AS
Rådgivende ingeniør elektro: Lyse Elnet
Landskapsarkitekt: Dronninga Landskap
Leverandører: ERCO, Luce & Light fra SML Lighting og Stolper-Tahomet
Installatør: Lyse Elnet
Diplom produkt: OE Quasi
Juryens begrunnelse: Den verdenskjente islandsk-danske kunstneren Olafur Eliasson har skapt et produkt som likefullt er en skulptur som en pendelarmatur. Lampen er en kompleks og rendyrket geometrisk skulpturell form, så rik i sitt uttrykk at den inviterer til utforskning og vil oppleves foranderlig fra dag til dag. Geometrien er et tydelig hint av Olafurs signatur. Den skjulte lyskilden er i klassisk Louis Poulsen-stil, rammet inn i det stramme mørke skallet. Dette gir meget spennende kontrast. Vi får assosiasjoner til fremtid, det naturlige og organiske men også til matematikernes abstrakte verden. Best av alt: Vi får en mulighet til å ha et kunstverk fra Olafur og hans rike formspråk i stua.”
Fakta:
Produsent: Louis Poulsen
Produktdesign: Olafur Eliasson
Diplom produkt: Krystallkule
Juryens begrunnelse: Krystallkulene er munnblåst og diamantslipt på Hadeland Glassverk. Krystallkulen er en videreutvikling av drikkeglasserien Finn og Marie og en omskaping av motivene til dekorative pendler. Pendelen viser førsteklasses håndverk og den manuelle fremstillingsprosessen gir unike produkter. Serien rommer en variasjon i stilhistorie, og fås i ni mønstre, ti farger og tre størrelser, som gjør produktet svært anvendelig og åpner for mange bruksområder. Armaturen fører seg inn i en rekke av gode glassprodukter og det er godt å se at norske produsenter kan tilby kvalitet på lik linje med utenlandske leverandører. Krystallkule fortsetter suksesshistorien til Hadeland Glassverk og baner vei for fremtidige designikoner fra det norske glassverket.»
Fakta:
Produktdesign og produsent: Hadeland Glassverk
Diplom spesialdesignet produkt til prosjekt: H&M lysekrone – Gravity
Juryens begrunnelse: Den vakre lysekronen tilbyr en sanselig, stille og vakker stemning mens man beveger seg gjennom byggets syv etasjer. Lysekronen bruker de naturlige kvalitetene til glass på en uttrykksfull måte i samspill med både dagslys og kunstig lys. Produktet vil oppleves å ha en foranderlig fremtoning avhengig av tid på døgnet og gjennom året. Fordeling av kulene følger konseptet Gravity på overbevisende måte. Prosjektet viser resultatet av et godt samarbeid mellom lysdesigner, norsk glassblåsertradisjon hos Hadeland glassverk og en ambisiøs og kvalitetsbevisst byggherre.
Fakta:
Eier: AVA Eiendom
Bruker/leietaker: H&M
Lysdesign: Zenisk AS
Rådgivende ingeniør elektro: N/A
Arkitekt: NSW
Produsent: Hadeland Glassverk og Megaman
Installatør: EDA
Diplom spesialdesignet produkt til prosjekt: Flyvende rammer på galleri Oslo
Juryens begrunnelse: De flyvende rammene er installert på Galleri Oslo i forbindelse med totalrehabilitering av belysningsanlegget på stedet. Rammen danner hovedgrepet i belysningskonseptet, som omhandler den geometri, de farger og det formspråk, som allerede er å finne på stedet. Skal man gjøre noe med rommet som har fått fiaskostempel i et av Oslos mest omdiskuterte bygg, så er det utvilsomt dette. En moderne og dynamisk form for lysekronene, som gir en Harry Potter-følelse, og bidrar til å gjøre rommet luftig, lekent og inviterende. De flyvende rammene er et blikkfang som inviterer besøkende til å utforske rommet og trekker de gjennom den 350 meter lange overbygde glasspassasjen. Prosjektet viser lekenhet og er et godt eksempel på hvordan lys alene kan forvandle opplevelsen av et interiør.
Fakta:
Eier: Sameiet Galleriet, drift v./ Newsec Basale
Bruker/leietaker: Offentlig gate, myldreareal for leietakere i kontorer (Gjensidige, AFK m.fl.), passasje for reisende som skal til Oslo Bussterminal.
Lysdesign: ÅF Lighting
Rådgivende ingeniør elektro: ÅF Engineering
Arkitekt: tegn_3
Leverandører: PREG Skilt og design AS
Installatør: Guldbransen & Olimb
Diplom tekniske løsning: Sola Airport Arena
Juryens begrunnelse: På Sola har Atea fått en smakebit av hva fremtidens teknologiske bygg kan være. Sola Airport Arena er et plussenergibygg som benytter termisk energi og solkraft. Belysningen i bygget tar også i bruk sensornettverk, POE og et avansert BMS-system med grafisk grensesnitt. Prosjektet flytter grenser både nasjonalt og internasjonalt for hvor «smart» et bygg kan være. Den teknologiske plattformen med et konvergert IT-nettverk sørger for en fremtidsrettet struktur og muligheten for å la bygningsdelene kommunisere med hverandre på en effektiv måte. Det skal lønne seg å satse på innovasjon og med dette byggets energiregnskap kan man trygt si at det betaler seg. Vi håper at denne pioneren trekker andre utbyggere og leietakere med seg og at vi får se enda flere smarte bygg i fremtiden.
Fakta:
Eier: Atea
Bruker/leietaker: Atea
Lysdesign: Simon Sæther
Rådgivende ingeniør elektro: Sweco
Arkitekt: G Arkitekter
Leverandører: Signify Norway AS
Installatør: Stavanger Installasjon
Diplom Åpen klasse: Lys som materiale
Juryens begrunnelse: Vi kan ofte snakke om å male med lys, men her tegner også kunstneren med lys. Kunstneren viser en stor lekenhet i uttrykket og en glede over å utforske samspill mellom materialer og lys. Vi sier at lys er usynlig, men her er forskjellen mellom lys og materie visket bort. Strekene kunstneren skaper med lys er presise og gjennomarbeidede. Den tekniske utførelsen er så god at man ikke tenker over teknikken. Kunstneren bruker armaturene og lyskildene for det lyset de gir og formene man kan skape. Det er ingen forutinntatthet om hvilke produkter som kan og ikke kan brukes, men en genuin iver etter å skape et eget uttrykk. Resultatet er installasjoner som både overrasker og gleder.
Fakta:
Utstillingsprosjekt av Viel Bjerkeset Andersen
Leverandører: Thinlight Norge AS, IKEA og Bauhaus
Installatør: Viel Bjerkeset Andersen
Diplom Åpen klasse: Ormen Vaage
Juryens begrunnelse: En storslått utsmykning av en hel fasade på en flerbrukshall for barn. Kunstverket viser et imponerende håndverk og bygger på en fantastisk idé om å dra inn historiske elementer som stavkirkefliser i moderne kunstverk. Det resulterer i en drage som stiger majestetisk opp fra veggflaten. Kunst, lysdesign, håndverk og et øye for detaljer møtes på mesterlig vis. Verket er detaljrikt og vakkert. Kunstneren har med dette verket kombinert digitalt og tradisjonelt håndverk – hver håndlagde flis skjuler en RGB LED pixel som lyset bølger og brenner gjennom på kveldstid. Ormen Vaage er et imponerende arbeid – en vellykket og spennende installasjon.
Fakta:
Eier: Re Kommune
Bruker/leietaker: Revetal Kommune
Lysdesign: Stig Skjelvik
Landskapsarkitekt: Charlotte Hyldahl (KB Arkitekter)
Leverandør: Christopher Svendsen (Digital Light animation) og Husanotra (produsent av sponene)
Installatør: Stig Skjelvik
Diplom Norsk Lyspris UNG: Antelope
Juryens begrunnelse: Lampen er inspirert av steinformasjonene i Antelope Canyon i USA. Lyset og skyggene som oppstår i armaturen gjenskaper denne naturen på imponerende vis. Formgiving og materialvalg gir nærmest en stofflighet til den skulpturelle bordlampen. Bordlampen er laget med 3D-printet porselen – fremstillingsteknikken er fremtidsrettet og uttrykket er følsomt. Lampen har en vakker skulpturell utforming, men er også funksjonell: Her får vi et dempet og varmt lys for kvelden. Kvaliteten lampen har når den tennes, oppleves som et bål som brenner i Antelope Canyon. Juryen berømmer designeren for utforskningen av form og materialitet. Det er godt å se hvordan nye produksjonsteknikker og utradisjonelle materialer innen belysning kan tilføre nye tanker til dette markedet.
Fakta:
Eiere av prosjektet/produktet: Regina von Koch
Diplom Norsk Lyspris UNG: USN kull 16 – bachelorprosjekt
Juryens begrunnelse: Hvordan kan vi tilpasse lys for å stimulere til ønsket plantevekst i kontrollerte miljøer? Dette er et svært dagsaktuelt spørsmål. Temaene bærekraft og energi blir en større del av bransjens virksomhet for hver dag. Lysbransjen må øke kompetansen og forståelsen om belysning av planter. Dette er et lærerikt bidrag til et mer bærekraftig miljø rundt hortikulturell produksjon. Å forstå at planter trenger en egen kvalitet på lys, spesielt blått og rød, er viktig kunnskap som vi i lysbransjen må lære av biologien. Designerne inspirerer med sin entusiasme og evne til utforskning og testing.
Fakta:
Eiere av prosjektet/produktet: Ozan Uysal, Miriam Moucharef og Daniel Winnan Kolbjørnsen