Belysning kan stå for store energibesparelseri bygg og utendørsanlegg
Lys og belysning påvirker menneskers helse, trivsel, velvære, effektivitet, trygghetsfølelse, sikkerhet og tilhørighet. Nordmenn tilbringer 90% av tiden innendørs, enten det er på jobb, skole, barnehage, butikker, idrettshaller, hjemme og offentlige bygg. Vi vet mer om og mer om hvordan lyset påvirker oss, og både d-vitamin- og melantoninproduksjonen påvirkes av lyset. Dette er viktige vitaminer og hormoner for å være frisk og leve godt. D-vitamin for vi fra dagslyset og UV-stråler fra solen, og kan kun tilføres utenom sollys gjennom kosthold og vitamintilskudd. Melantoninproduksjonen derimot påvirkes også av elektrisk lys gjennom øyene. Derfor har belysningen vi utsettes for stor betydning for hvordan vi har det, og påvirker både nattesøvn, og våkenhet og synskomfort i løpet av dagen.
Belysning har ikke bare et stort potensial når det kommer til den menneskelige påvirkningen, men også på økonomi og energieffektivitet. Regjeringen har et mål om å spare 10 TWh i bygg innen 2030, og her kan belysningsbransjen bidra med hele 2 TWh besparelse. Samtidig som vi har et større behov for å spare strøm med høyere strømregninger og høyt energiforbruk, ble RoHS-direktivet gjeldende fra 2023. Dette gjør at det ikke lenger er lov å selge, produsere og importere lysrør. Det er ca. 10 millioner lysrør som må byttes ut til LED i løpet av de neste årene. Her er det en stor jobb som skal gjøres i både borettslag, privatboliger, utendørsanlegg og offentlige bygninger.
Lyskultur jobber med kompetanseheving for belysningsbransjen og ønsker å veilede alle involverte i en slik utskiftningsjobb til å gjøre de riktige valgene for hvert enkelt belysningsanlegg. I løpet av året arrangerer Lyskultur flere kurs om lys og belysning, og allerede 17. oktober arrangeres kurset «Prosjektering av utendørsbelysning».
Prosjektering av utendørsbelysning tar for seg hele prosjekteringfasen for utendørsanlegg. Det gjelder både idrettsanlegg, maritime arbeidsområder, gater, veier, parker og uteområder utenfor private og offentlige bygg. Her går man gjennom planleggingsfasen, hvilke krav og veiledere som skal følges, økonomien bak planlegging og utføring, og hvilke valg man skal ta for å forbedre energieffektivitet, minske lysforurensning og samtidig tenke kvalitet for brukere av anleggene.
Et annet viktig grep man må tenke på i fasen med utskiftning fra lysrør til LED er lysstyring. Et bytte til LED kan redusere energiforbruket til belysning i et bygg med opp til 50 prosent, mens lysstyring kan spare mellom 10 og 30 prosent. Totalt er det altså opp til 80 prosent energibesparelse. Lysstyring gir brukeren kontroll på belysningen med styringssystemer, og reduserer energiforbruk og lysforurensning. Lyskultur arrangerer kurset "Lysstyring – Definisjoner og beskrivelser" den 17.10, og her får man en grundig innføring i hva lysstyring er, hvorfor man trenger det, og hvordan man bruker det. Kurset passer for alle som er involvert i planlegging og installering av et belysningsanlegg. Her kan man som elektriker og installatør få en kompetanse i hvordan man skal bruke lysstyring for å bedre belysningsanlegg og skape scenarioer som gjør at lyset brukes best mulig.
Belysning bidrar i stor grad til trivsel og trygghet i hjemmet. Boligen vår er der vi tilbringer mest tid, og utenom jobb er det der belysningen påvirker oss i størst grad. Vi blir eldre og bor hjemme lenger, og trenger derfor boliger tilpasset at man både blir mer ustø og svaksynt med alderen. Riktig belysning kan redusere fall og skader i hjemmet, og med god nok arbeidsbelysning kan man fortsette med hobbyer som strikking, håndarbeid og matlaging lenger. Det er nemlig ofte for lav belysning som gjør at man ikke ser oppgavene godt nok. Kurset Belysning og universell utforming i praksis som arrangeres den 24. oktober, tar for seg hvordan man skal prosjektere belysning tilpasset flere brukere, både i privat bolig, sykehjem og offentlige utendørs og innendørs områder.
Det arrangeres også kurs om "Kunsten å lage gode rom" den 15. januar 2025. Riktig belysning i boligen gir økt trivsel, og framhever arkitektur og interiør når man lyssetter riktig. Belysning kan også øke verdi på boliger ved salg, og her er det mye man må tenke på når man lyssetter. Kurset gir en innføring i belysning i alle boligens rom, hva man skal tenke på med farger, tekstiler og strukturer, og unngå å lyssette for mye, for lite eller feil. Kurset er nyttig for både prosjekterende, selgere og belysningsplanleggere, men også arkitekter, interiørarkitekter og designere.