Lysdesign i hagen din – Hvorfor det?

Facebook Twitter LinkedIn Email

Vi er ekstremt heldige her i Norden som har varierte årstider med store endringer av dagslys og mørket gjennom året. Det er kanskje derfor vi er så opptatt av å ha det hyggelig og kose oss, skape en trivelig atmosfære i hjemmet. Vi vet at de lange deilig sommerkveldene snart går over i mørke høstkvelder. Vi inviterer venner og familie på sosiale lag og hjemmet vårt er vi stolte av, men hva med utearealet , er det bare en sommergreie? 

Om sommeren har vi lange deilige lyse sommerkvelder, og uteplassene rundt om i Norge blir flittig brukt, det er grilling, bading i vannspredere, vinterbleke kropper som ivrer etter D-vitamin, herlige tider hvor vi Nordmenn er på vårt mest sosiale. Det er nok ikke da man tenker tanken på at det hadde vært koselig med litt lys, men ofte er vi jo alle litt lysdesigner på sommeren, på sene sosiale kvelder pynter man opp med lykter og lysslynger, og det blir jo riktig så trivelig. Sensommeren hvor solen sakte, men sikkert legger seg tidligere enn før aner vi en eim av hva som kommer, mørket og innetemperaturer sniker seg mot oss. Uteplassen blir mindre viktig, og vi trekker inn i et varmt koselig hus. Hagemøbler pakkes bort, planter klippes ned og vi går i hi.  Vinduene som før hadde hyggelig tablåer med beplanting eller fine uteplasser blir nå sorte hull, og uteområdet viskes bort i intet. Vi har en lang mørk vinter foran oss. Det er det vi med lysdesign kan endre!! Vi kan omgjøre de mørke, skumle, sorte vinduene til noe flott å beskue. Vi kan iscenesette uteområdene slik at man opplever en harmoni og trygghet. En lysdesigner gjør dette med en nennsom og subtil hånd. Utearealet har potensialet til å bli magisk gjennom hele året.  

Uteplass med små petit armaturer. Her har man et godt samspill mellom ute og inne. På sene sommerkvelder spiller lyset inne på lag med uteplassen, og vinterstid vil de små nette armaturene gi en lesbarhet av uteområdet. Da kan man pynte med litt vintergrønt, eller barna kan lage fin fine snøskulpturer som man kan sitte inne og beskue på kvelden over en god varm kakao. Lys skaper de gode rammen.

En slik trappenedgang ville man tradisjonelt sett kanskje lyssatt med en lykt ved døren, men ved å bruke lysdesign og iscenesette uteområdet helhetlig kan man skape spennende og trygge soner. Trappen er godt lesbar, og den belyste fjellveggen skaper en trygg ramme. Kjellerinngangen ble plutselig hyggelig.

En belyst gårdsplass er ikke bare hyggelig å komme hjem til, men vil også være med på å skape trygge arealer i nærområdet.  Hierarkiet i belysningen viser tydelig vei og det er lett å orienter seg.

Fasadebelysning av private hjem. Noen hus skiller seg ut, og fortjener en dedikert fasadebelysning. Da er det viktig med en gjennomtenkt plan slik at man fremhever og underbygger de arkitektoniske detaljene. Denne byvillaen har en fasadebelysning hvor teknikken og armaturen er tilnærmet skjult på dagtid. Men på kvelden er det de belyste flater og bygget som fremstilles gir tilskudd til området rundt.

Byvillaen i SIgnys gate 3
Byvillaen i Sigyns gate 3 

Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 02/2020. Magasinet distribueres fire ganger i året til Lyskulturs medlemmer (gratis) og abonnenter.
Abonner her: https://lyskultur.no/produkt/arsabonnement-pa-magasinet-lyskultur/
Siste nummer kan bestilles separat frem til nytt nummer er i salg.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!