Fjord Oslo 2024
Denne teksten er hentet fra Magasinet Lyskultur NO4 2024. Les resten av magasinet her.
Denne teksten er hentet fra Magasinet Lyskultur NO4 2024. Les resten av magasinet her.
I år, som flere år tidligere, forvandles Oslos Havnepromenade til en spektakulær utendørs utstilling av lyskunst under Fjord Oslo. Festivalen, som er gratis for publikum, inviterer folk i alle aldre til å oppleve byen i et nytt lys. Bak denne storslåtte begivenheten står ekteparet Anastasia og Frank Isachsen, som siden 2019 har jobbet for å etablere lyskunst som en del av byens kunstneriske identitet. Anastasia som kunstnerisk leder og kurator, og Frank som produsent. Sammen gjør de alt fra finansiering og markedsføring, til gjennomføring og produksjon. Etter hvert drømmer de om et større team.
"Vi ønsket å skape noe stort, noe som kunne bringe mennesker sammen gjennom kunst» sier Anastasia.
Ideen startet som en drøm og en leken ide om en festival. Ideen begynte å vokse, fra en bakgårdfest til en festival med stor visjon og i stort format. Etter ett års planlegging oppsto den første utgaven av Fjord Oslo i 2019, med 70 000 besøkende. Siden den gang har festivalen blitt ett av Norges største kulturarrangementer, med over 150 000 besøkende.
Lys som brobygger
Hvert år utformes Fjord Oslo rundt et tema som skaper en rød tråd gjennom festivalens profil, kunstverk og opplevelser. «Temaene handler om vår verden og menneskenes pass i den – alltid forankret i vår samtid og samfunnets aktuelle utfordringer» forteller Anastasia. «Målet er ikke å gi svar, men å inspirere til refleksjon, undring og en dypere forståelse».
Årets tema var «Kontakt». I en tid der ekkokamre forsterkes, separasjon øker og konflikter eskaleres ønsket teamet å løfte frem betydningen av kontakt som selve fundamentet i vår sivilisasjon. – Vi ønsket å bruke lyskunst til å utforske hvordan åpen og ærlig kontakt kan bygge broer mellom mennesker, kulturer og samfunn. Fjord Oslo er en plattform for felleskap, refleksjon, undring og inspirasjon. Denne utgaven ble nok et bevis på hvor kraftfull kunst kan være som en brobygger og samtalepartner.
Fra idé til realitet
Fjord Oslo skal være et møtested for alle uansett alder og bakgrunn skal man få oppleve lyskunst i verdensklasse, uten økonomisk barriere. Det er kjernen i visjonen, å skape en arena der kunst, teknologi og fellesskap møtes. For at dette skal bli realitet er de avhengig av økonomisk støtte fra både det offentlige og private. Støtten fra Oslo kommune har vært en viktig del av finansieringen. Selv om støtten ikke alltid er like forutsigbar, håper Anastasia og Frank at samarbeidet blir sterkere i framtiden.
Som de fleste lysfestivaler i Europa trenger festivalen med en solid og langsiktig kommunal støtte som en del av byens langsiktige kultur-og profileringsstrategi. Gjennom prosjekter støttet av nordiske og europeiske kulturfond, har de fått mulighet til å styrke festivalens internasjonale dimensjon i samarbeid med internasjonale partnere og kunstnere. I tillegg har de langvarige partnerskap med aktører som Aker Brygge, Norwegian Property, Tjuvholmen og Selvaag Eiendom. De har også hatt samarbeid med innovative selskaper som Signify og Polestar.
Ønsker både eksisterende og nye verk
Teamet bak Fjord Oslo følger nøye med på lyskunstscenen verden over, og er alltid åpen for å oppdage nye talenter og ideer. For hver utgave av Fjord Oslo inviterer de kunstnere til å delta. Mange kunstnere bidrar med eksisterende verk, men det legges stor vekt på å bestille nye kunstverk.
«Det er en viktig del av vårt virke, ikke bare styrker det festivalens innhold, men det driver også lyskunstens utvikling i en retning vi tror på» forteller Anastasia. «Å bestille nye verker innebærer alltid en risiko – premierer kan by på uventede utfordringer, likevel ser vi på dette som essensielt for en framoverlent og innovativ aktør som oss».
De er opptatt av å støtte norske kunstnere og å bidra til veksten av lyskunst i Norge. I år har Kristin Bredal og Zenisk i samarbeid med Ola Beskow stilt med verken «The Sun», som hadde en passende plassering i havnen ved Astrup Fearnley museet.
En lys framtid
På spørsmålet om Fjord Oslo fortsetter, så svarer Anastasia at de ønsker å fortsette å vokse både i omfang og i kunstnerisk dybde. Her ser de for seg et ideelt format med 15-20 kunstverk som strekker seg langs hele den spektakulære Havnepromenaden. Men om dette skal være mulig, trenger de tilstrekkelig finansiering. De har allerede gode samtaler og planer for 2025. Og fra neste år starter de et EU-prosjekt med fem europeiske partnere, samtidig som de skal videreutvikle det nordiske nettverket av lysfestivaler.
Teamet bak Fjord Oslo ønsker å invitere nye partnere til å bli med på det magiske prosjektet som festivalen representerer. Anastasia Isachsen deler en inspirerende oppfordring:
– "Hvis våre verdier – kunst og kultur, demokrati og fellesskap, estetikk, bærekraft og teknologi – resonnerer med dere, ta kontakt. Sammen kan vi skape nære relasjoner og felles visjoner som ikke bare gir mening, men også synlige resultater og varig påvirkningskraft" avslutter hun.
Med dette håper festivalen å fortsette å bygge sterke samarbeid og utvikle Fjord Oslo til nye høyder i årene som kommer.