Lys og daglys

Facebook Twitter LinkedIn Email

Når vi vier vår tid til å innlemme lys i steder og rom, vier vi også tiden vår til å forstå hvordan dette skjer.

Helt siden antikken har lysets komplekse skjønnhet vært gjenstand for diskusjon blant forskere, filosofer, kunstnere og arkitekter. Synlig lys er ikke en materie, men et fysisk fenomen med elektromagnetisk stråling. Det finnes flere typer elektromagnetisk stråling, blant annet røntgen, mikrobølger, radiobølger, og synlig lys er noen av dem. Stråling er i bunn og grunn kraft, med en energi som vibrerer som bølgelengder, målt i nanometer. Det synlige spektrum er mellom 380 og 770 nanometer. Spektrumet er kort forklart delt i 7 farger, fra den med kortest bølgelengde til den lengste. Strålingen som kommer rett før og etter det synlige spektrum er kalt ultra-fiolett stråling (UV) og infrarød-stråling. Disse er ikke visuelt synlige, men kan ha stor innvirkning på både øyne og resten av kroppen.

Dagslys er jordens essensielle grunnleggende lyskilde, og er et av basebehovene for vår eksistens. Dagslys lar ikke bare mennesker se våre omgivelser, men har også vært vårt navigeringsverktøy siden tidenes morgen, og er vår primære kilde til D-vitamin. Dagslys bruker heller ingen form for strøm eller elektrisitet, og er vår mest bærekraftige lyskilde. På bakgrunn av dette er det grunnleggende for lysdesignere, selv om de hovedsaklig arbeider med elektrisk lys, å ha en god grunnforståelse av arbeid med dagslys.

Dagslyset inneholder hele fargespekteret, og er referansekilde for fargegjengivelse av alle elektriske lyskilder. Dagslys er dynamisk, dets toner – kalt fargetemperatur – endres gjennom dagen, varierer i intensitet og beveger seg fra øst til vest. Enten det er overskyet, indirekte sollys eller en lys solskinnsdag med direkte sollys, vil dagslyset koble oss til den naturlige verden, og la oss oppleve ulike sinnsstemninger.

Dagslyset treffer jorden på samme måte uavhengig av geografisk beliggenhet, men jordens breddegrader gjør at den oppleves ulikt ettersom hvor du befinner deg på kloden. På nordlige breddegrader vil dagslyset oppleves diffust og mykt, mens nærmere ekvator vi dagslyset være mer direkte og skarpt. En stor del av arbeidet med belysning på arbeidsplassen tar sikte på nettopp dette, å tilpasse det elektriske lyset med det naturlige dagslyset.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!