Lys og daglys

Facebook Twitter LinkedIn Email

Helt siden antikken har lysets komplekse skjønnhet og livsviktige funksjoner vært gjenstand for diskusjon blant forskere, filosofer, kunstnere og arkitekter. Synlig lys er ikke en materie, men et fysisk fenomen med elektromagnetisk stråling. Det finnes flere typer elektromagnetisk stråling, blant annet røntgen, mikrobølger, radiobølger, og synlig lys er noen av dem. Stråling er i bunn og grunn kraft, med en energi som vibrerer som bølgelengder, målt i nanometer.

Strålingen vi mennesker kan se ligger på spektrumet 380 – 770 nanometer, og er delt i 7 farger. Strålingen med kortere og lengre bølgelengde enn det synlige spekteret kalles henholdsvis ultrafiolett (UV) stråling og infrarød (IR) stråling. Selv om disse ikke kan ses har de stor innvirkning på både øynene og resten av kroppen.

Dagslys er jordens essensielle grunnleggende lyskilde, og et av basisbehovene for vår eksistens. Dagslys gjør at vi mennesker kan se omgivelsene våre, og er vårt navigeringsverktøy og primærkilde til vitamin D. Det faktum at dagslys ikke bruker noen form for elektrisitet gjør den til vår mest bærekraftige lyskilde.

Dagslyset inneholder hele fargespekteret, og er referansekilde for fargegjengivelse av alle elektriske lyskilder. Dagslys er dynamisk, dets toner – kalt fargetemperatur – endres i løpet av dagen, varierer i intensitet og beveger seg fra øst til vest. Enten det er overskyet, indirekte sollys eller en lys solskinnsdag med direkte sollys, vil dagslyset koble oss til den naturlige verden, og la oss oppleve ulike sinnsstemninger.

Dagslyset treffer jorden på samme måte uavhengig av geografisk beliggenhet, men jordens breddegrader gjør at den oppleves ulikt ettersom hvor du befinner deg på kloden. På nordlige breddegrader vil dagslyset oppleves diffust og mykt, mens nærmere ekvator vi dagslyset være mer direkte og skarpt.

En stor del av arbeidet med belysning på arbeidsplassen går ut på å optimalisere bruken av dagslys slik at man får utnyttet tar sikte på nettopp dette, å tilpasse det elektriske lyset med det naturlige dagslyset. Derfor er det grunnleggende for alle lysdesignere å ha en god grunnforståelse av dagslysets egenskaper og funksjoner, og hvordan man arbeider best mulig med det i kombinasjon med elektrisk lys.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!