Lys og fysiologi

Facebook Twitter LinkedIn Email

Lys har både visuell og ikke-visuelle effekter på mange viktige kroppsfunksjoner, som igjen påvirker vår fysiske og mentale helse.

Synsorganet
For å forstå den visuelle påvirkningen av lys må vi forstå hvordan synsorganet i seg selv og hvordan det komplekse samarbeidet med hjernen fungerer. Lys trer inn i øyet via pupillen, og faller så inn på netthinnen. Her blir de mottatt av fotoreseptorer kalt tapper og staver. Tappene er ansvarlige for lysforhold og farger på dagtid, mens stavene er mer sensitive for lave lysmengder og er typisk aktive i mørket. Netthinnens sanseceller er mest følsomme for lys med bølgelengder innenfor det vi kaller det synlige spekteret. Dette går mellom ca. 380 – ca. 740 nanometer.

Fargesyn
Lyset i seg selv har ingen farge. Opplevelsen av farger skyldes at lys med ulike bølgelengder innen det synlige spekteret reflekteres av flater i omgivelsene våre og treffer øynene våre. Øynene våre, som kan kjenne igjen lys med ulike bølgelengder, oversetter lyset til en forutsigbar fargeopplevelse. Fargenes skarphet varierer fra person til person, avhengig av individuelle fysiske forskjeller.

Fysisk og mental påvirkning
I dag vet vi mye om lysets påvirkning på vår mentale tilstand, og generelt kan lys løfte menneskers humør og energi gjennom å skape vakre miljøer og stimulerende sanseinntrykk. Dette øker også trivsel og gir oss mer lyst til å sosialisere med og hjelpe andre mennesker. Kort sagt kan belysning forbedre sinnstilstanden vår, noe som videre har ringvirkninger på livsviktige funksjoner som blodtrykk, samt lymfe- og nervesystemene.

Vinterdepresjon
SAD (Seasonal Affective Disorder), også kalt vinterdepresjon, er en tilstand og utfordring innen mental helse, som ofte oppstår i vinterhalvåret. De vanligste symptomene er lavt energinivå, større søvnbehov, økt matlyst, nedsatt sosial aktivitet og svekket tiltakslyst. Flere av disse symptomene er tilknyttet lav produksjon av vitamin D, en prosess som avhenger av direkte sollys. Med lange og mørke vintre i nord er befolkningen i Norden spesielt utsatte for depressive symptomer i denne perioden, med nåværende tall på rundt 5-10% av nordmenn.

Lysterapi er en vanlig behandlingsmetode for denne tilstanden. Hvitt lys med høy lysstyrke skal simulere det sterke morgenlyset og bidra til å regulere kroppen tilbake til en normal døgnrytme.

Universell utforming
Som nevnt vil menneskers visuelle system avhenge fra person til person. Noen mennesker er født med visuelle mangler som fargeblindhet, mens andre utvikler disse uførhetene gjennom aldringsprosessen. Menneskers visuelle system er ikke ferdig utformet før rundt 3-års alderen, og barn er derfor mer sårbare for sterk lyseksponering enn voksne. Lysdesignere og andre som jobber med lys bør derfor ta hensyn universell utforming som er tilpasset mange forskjellige brukergrupper.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!