Lys og teknologi

Facebook Twitter LinkedIn Email

Belysning har utviklet seg enormt det siste århundret. Denne utviklingen har påvirket menneskets måte å leve på, og har betydning for måten vi utnytter døgnet på.

På slutten av 1800-tallet ble glødelampen (lyspæren) kommersialisert, og den moderne vitenskapen har siden den gang utviklet en rekke måter å skape elektrisk lys på. Fra halogenlampen som var vår primære lyskilde i nyere teknologisk tid, til metallhalogen, natrium høytrykksdamplamper (som har vært primærkilden for by-belysning inntil nylig), lysrør, kompaktlysrør og nå LED.

Lysteknologi, som all annen teknologi, har sine tekniske fordeler og ulemper. En lysdesigner som skal belyse større områder må ta hensyn til mange tekniske detaljer for å være i stand til å ta de rette beslutningene i sitt arbeid, eksempelvis: driftskostnader, operasjonskostnader, fargegjengivelse, fargetemperatur, transformator eller driver, lysstyring og programmeringsmuligheter, effekt, lyskildens levetid, krav til temperatur, varmen som utvikles og mengden av støy som genereres.

LED-lyset (lysdiode) har fått et enormt bruksområde de siste fem årene, og det er forventet at LED-teknologien sannsynligvis vil være den mest anvendelige lyskilden på markedet i nærliggende fremtid. Men, som ved alle andre lyskilder, er det fordeler, ulemper og varierende kvalitet også ved LED-lyskilder. Det er en viktig oppgave for lysdesignere å holde seg best mulig oppdatert på nyeste forskning og teknologiske fremskritt.

Selv om lamper er selve basen for elektrisk lys, handler lysteknologi om så mye mer enn kun lamper. Armaturene lampene er plassert i er laget for å styre lysets spredning i henhold til spesifikke krav. Armaturenes kontrollsystem brukes til å kontrollere tenningene (bryter og sensor), intensiteten (dimmere) og rytmen (programmeringen), og er en likeverdig essensiell del av det tekniske produktet.

Ulike type tekniske verktøy er også gjeldende når det gjelder dagslys, og vil bli særlig benyttet for å kontrollere mengden av dagslys som slippes inn i bygninger. Programvarer brukt til å beregne mengden av dagslys som slippes inn er også en del av belysningsteknologien. Lysteknologi er i dag et mangfoldig fagfelt, som med sin økende kompleksitet.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!