Akershus festning vant Norsk Lyspris 2014

Facebook Twitter LinkedIn Email

Akershus festning og lysdesigner Erik Selmer gikk av med seieren.

Belysning av gangveien rundt skåla og under kulen på hoppbakken i tillegg til det integrerte lyset i selve hoppbakken. Foto: Gustav Bergmann

Fire prosjekter fikk hederlige omtale, Førde Rådhus, Kristianslyst ungdomsskole i Stavanger, Ekebergparken i Oslo og Grorudparken i Oslo. For første gang ble det også gitt juryens særpris, denne gikk til James Turrells kunstverk Ganzfeld og Skyspace i Ekebergparken.

Vinner, Akershus festning
Akershus festning er ett av Norges viktigste nasjonalmonumenter. Beliggenheten ved innseilingen til hovedstaden og nærheten til Rådhuset og Aker Brygge gjør dette kulturminnet helt spesielt i regional og nasjonal sammenheng. Lyset skal fremheve bygningsanleggets mystikk og storhet, men samtidig være beskjedent overfor brukere og tilskuere. Lysnivået er svakere på fjellveggen under murene for så å øke via murene i bastionene til et høyere lysnivå på selve slottet. Det er lagt stor vekt på at Akershus festning skal oppleves som et sammenhengende bygningsanlegg. Festningens lange utstrekning og sammensatte bygningskropp knyttes sammen ved hjelp av belysningen. Bygningenes og bygningselementenes betydning er understreket gjennom forskjellig lysstyrke og lyssetting. Fjellveggen er beskjedent og jevnt lyssatt. Murene blir belyst med noe sterkere lys. Slottet er sterkere lyssatt. Enkeltelementer og bygningsform er mer omfattende modellert. Tårnene er viktige landemerker og har fått det sterkeste lyset. Den hierarkiske lyssettingen med spesiell fokus på Akershus slott og tårnene fremhever bygningens status identitet.

Lysdesign ved Erik Selmer Sivilarkitekt MNAL Lysdesigner PLDA

Juryens begrunnelse:

Lysdesignet gir dette kulturminnet en verdig og stolt presentasjon, som et landemerke spesiell i regional og nasjonal sammenheng, skal ha. Lyset fremhever festningens mystikk og storhet. Nye lag trer fram etter mørkets frembrudd og beriker Oslos nattidentitet. Festningens lange utstrekning og sammensatte bygningskropp knyttes sammen i det overordnete nattbildet. Lyset modulerer byggenes betydning og blir på denne måten en viktig historieforteller som forklarer hierarkiet mellom de ulike delene av festningen. Fjellveggen og murene nederst sørger for at hele anlegget oppleves ”jordet”. Den tynne mørke linjen mellom fjorden og murene understreker opplevelsen av speiling og møtet mellom hav og land. Slottet har høy intensitet i lyset. Her er enkeltelementer og bygningsform omfattende modellert. Tårnene som landemerker skinner sterkest. Hierarki viser status og identitet.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!