Arkitekt i lederrollen

Facebook Twitter LinkedIn Email

Arkitekten Michael Ramm Østgaard ble enstemmig valgt til Lyskulturs styreleder for to år på årsmøtet 18. mars.

Østgaard har vært styremedlem i to år fra før, og er til daglig en av tre partnere i Momentum Arkitekter AS. Firmaet ble etablert i 2007, og har i dag 15 ansatte arkitekter og interiørarkitekter.

Den nye posisjonen som styreleder av Lyskulturs hovedstyre er en interessant oppgave, forklarer Østgaard.
– Det er helt selvfølgelig for meg å være aktiv innenfor en organisasjon som bidrar til økt oppmerksomhet om lys og lysdesign slik som Lyskultur. Både for arkitekter og for all menneskelig tilværelse er lyset utrolig viktig. Alle mennesker er opptatt av lys, mer eller mindre bevisst, og synet er den viktigste sansen vi har, sier Ramm Østgaard. -Det som er veldig bra med Lyskultur, og som jeg oppfatter som litt særnorsk, er at man bringer ulike grupper med samme faglige interesser sammen i et organisert fellesskap. Det er et element av dugnad i Lyskultur som er verdifullt. I Norge har vi flere organisasjoner hvor man på tilsvarende måte møtes og deler kunnskap. Jeg tror til syvende og sist at vi alle vinner, selv om mange også er kommersielle konkurrenter.

– Det er interessant å sitte i Lyskulturs styre i forhold til den strategiutviklingen som nå gjennomføres. Det er viktig at organisasjoner utvikler seg løpende, verden rundt oss forandrer seg hele tiden og man må sørge for at man er slagferdig og tilpasset de oppgavene man skal ha. Prioritering av kjernegrupper blant medlemmene er viktig, samtidig som organisasjonen skal være utadvendt og synliggjøre Lyskulturs medlemmer og kunnskap. Vi har fått en relativt ny faggruppe, lysdesignerne, og det er viktig at de finner en naturlig plass i Lyskultur sammen med de andre faggruppene, noe som er godt i gang. Det er viktig at vi favner alle områder og alle profesjoner som arbeider med lys, legger han til.

Ramm Østgaard fokuserer på viktigheten av lys i arkitekturen. –Når det gjelder arkitektur og lys finnes det ikke noe som riktig eller galt, det er gjerne mange måter å gjøre ting på. Utvikling av prosjektene som fører frem til et ferdig produkt eller løsning er ofte lange prosesser med mange involverte, sier han. Og i disse prosessene gjelder det både å velge til og velge fra, med andre ord prioritere. Og som arkitekt er det denne utviklingsprosessen som er noe av det mest utfordrende.

Trenden med stadig mindre vindusflater styrt av ønsket om energieffektive bygg er han ikke begeistret for. -Jeg tror det er veldig galt, utsikt og dagslys er viktige kvaliteter for mennesker. Vi jobber en del med helsebygg, og det er empirisk bevist at dagslys og utsikt påvirker evnen til egen helbred. Å bringe dagslys inn i bygget er essensielt, det er jo det lyset vi er laget for å oppleve understreker han.

 

Resten av artikkelen kan du lese i utgave 2, 2015 av Magasinet LYS.

 

Abonner på magasinet Lys her.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!