Bad med flotte lysløsninger

Facebook Twitter LinkedIn Email

Røykenbadet i Røyken kommune i Buskerud ble offisielt åpnet midt i januar. Røykenbadet er et stort folkehelseanlegg på ca. 9000 m2 og inneholder både bad, treningssenter, klatreanlegg, kafeteria og et helsebygg.

Badeanlegget har fire ulike svømmebasseng pluss et barnebasseng. 25-meters bassenget har seks baner. Det finnes et eget stupebasseng med stupetårn på en, tre og fem meter. Det ene av terapibassengene har en skrå bunn og det andre har hev- og senkbar bunn. I tillegg er det en 60 meter lang vannsklie.

Både inne i badeanlegget, i resepsjonsområdet, treningssenteret og utendørs har det blitt plass til spesielle belysningsløsninger.
– Det er ikke så ofte vi får anledningen til å designe slike prosjekter, dette har vært et veldig fint prosjekt, sier seksjonsleder for Lysdesign hos Rambøll, Per Øyvind Løbach. I tillegg til å utarbeide kravspesifikasjon for alt lyset i badeanlegget har Rambøll bidratt både til utsmykning og effektbelysning litt utover det vanlige, sier han.

I den største delen av badeanlegget er konseptet for generell belysning en kombinasjon av asymmetrisk direkte lys og indirekte lys fra den ene veggen av tre samt fra taket.

I et av de terapibassengene som her senkbart gulv er det installert farget lys som skifter rolig mellom blå og røde fargetoner. Tre discokuler i taket er i tillegg belyst av hvitt lys med et lite gobomønster som skaper effektfulle lysende punkter som beveger seg i rolig rundt på vegger og tak og skaper en fin stemning i rommet. Farget lys i bassenget, i kombinasjon med direkte lys på de roterende kulene, er programmert i tre ulike «disco-scenarier», som skal benyttes i kombinasjon med musikk. Den generelle belysningen kan da dimmes ned, slik at det skapes en særegen atmosfære i denne delen av anlegget.

– Lysdesignerne Thea Collett og Morten Pedersen har designet løsningene utendørs og for inngangspartiet og badeanlegget i Røykenbadet. De har også gjort en del av lysdesignet i helsebygget. RIE har vært Rambølls avdeling i Tønsberg, sier han. Vi har i tillegg utarbeidet underlag for programmering og styring av lyset i de samme arealene, samt utført endel innjusteringer på stedet.

Lysdesignerne har også designet den nedhengte utsmykningen i inngangspartiet, hvor det er resepsjon og kafé. Røykenbadet har et stort treningssenter. Spinningsalen har 30 sykler og gruppetreningssal med plass til 40 personer.  En tilsvarende utsmykning finnes også i en mindre utgave i tilknytning til treningssenteret, der den har fått henge gjennom to etasjer ved siden av en spesiell glassbro. Utsmykningene består av lange hengende akrylstaver som enten er transparente eller farget,  der de transparente har innebygget LED lys som lyser ned gjennom stavene. Lyset er programmert i en rolig, skiftende scene med en sakte endring mellom blått, grønt og hvitt. Her gjengis vannets farger, og den ulike lengden på stavene skaper også en illusjon av bølger.

Kafeen i inngangspartiet har også fått pendlede spotter som lyser ned på kafebordene for å skape litt små intime soner i rommet som har høy takhøyde. Det er også en kafeavdeling like ved siden av, men inne i badeanlegget og i nær tilknytning til det grunne barnebassenget.

To utendørs badekulper er anlagt like på utsiden av bygget, lyssatt med små røde og blå spotter montert nede i vannet. Fargen symboliserer også at kulpene har henholdsvis varmt og kaldt vann. Det er utgang til direkte fra badeanlegget.

– Dette har vært et veldig fint prosjekt, sier Per Øyvind Løbach.

Utendørsbelysningen skaper oppmerksomhet om bygget helt ute på hovedveien, og er både annerledes og kreativ. 10 store gobolyskastere fra Martin Professional kaster lysmønstre ned på området mellom parkeringsplassen og bygget fra tre 12 meter høye master.  Spesial mastetopper for belysningsutstyret og belysning ble fabrikkert ferdig i Danmark. LED lys i form av blå og grønne washlights som med et langsomt fargeskift i kombinasjon med gobokastere som tar utgangspunkt i vann, og vannets bevegelser og farger.  Det er også lyskastere med hvitt lys montert i de samme mastene, som belyser trærne som er plantet mellom den store parkeringsplassen og bygget.

Goboene har fire ulike mønstre som går i en langsom sekvens. De er relatert til vann, og viser iskrakelering, luftbobler, ringer i vann og bølgemønster som skal dreie seg langsomt rundt.

Vil du lese hele artikkelen? Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 01/2017, og finnes på utvalgte Narvesenutsalg i tillegg til digital utgave for abonnenter og medlemmer av Lyskultur. Les magasinet digitalt her.

Røykenbadet

Lysdesign og RIE
Rambøll Norge AS
Arkitekt
Rambøll Norge AS og NUNO Arkitektur AS
Leverandører
Martin Professional, AKB Lighting, Fagerhult, BWT
Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!