Bay South i Singapore – balanserer bygninger med bruk av grønt

Facebook Twitter LinkedIn Email

Bay South i Singapore er lyssatt av den arkitektoniske lysdesigneren Kaoru Mende.

Styresmaktene i Singapore har siden selvstendigheten innsett at der viktig å ha grøntområder i det som ellers kunne blitt en betongjungel. Singapores første statsminister, den nå avdøde Lee Kuan

Yew har sagt at byer ikke kun kan bestå av bygninger, asfalt og fortauer, for det skulle gjøre dem til aldeles for deprimerende og ubehagelige steder å leve. Han mente at man må balansere bygninger med bruk av grønt.

Den grønne arven har fortsatt fra far til sønn, for nå styrer Lee Kuan Yews eldste sønn Lee Hsien Loong landet. For tre år siden, på det gjenerobrede arealet som tidligere var hav, innviet han Singapores nye grønne underverk — Gardens by the Bay. I en tale ved innvielsen sa han at Singapores neste byplanleggingsfase går ut på å forlate “hagebyen” og i stedet åpne portene til “en by i en hage”. -Samtidig som det er et ordspill innebærer det at vi skal koble sammen våre ulike byrom med parker, hager, grønne gater og grønske høyt opp til himmelen.

Foto: Lighting Planners Associates and Toshio Kanek

Gardens by the Bay har tilsvarende størrelse som Kensington Gardens i London, og er delt inn i tre større parkområder rundt havnen: Bay South, Bay East og Bay Central. Bay South er ekstra spesiell fordi parken har 18 «Supertrær» bevokst av klatrevekster og vertikale hager, to enorme drivhus; et med et blått opplyst vannfall, og fordi parkens lyssetting er gjort av Lighting Planners Associates, LPA. Leder for LPA er den velrenommerte japanske lysdesigneren Kaoru Mende, som har sin base i Tokyo. Kaoru Mende forteller i et intervju at konseptet ble tatt fram i Tokyo, mens designet ble utarbeidet av LPA:s kontor i Singapore. -Vi har et nært samarbeid med vårt Singaporekontor og jag var der en gang i måneden for å se over prosjektet fram til vi var ferdige, sa Mende.

I følge oppdragsgiveren, National Parks Board of Singapore, skulle ikke parken kun være et rekreasjonsområde, men også kunne tilby en form for utendørs underholdning, både for lokalbefolkningen og turister. LPA arbeidet derfor med konseptet “underholdning med organisk lyssetting”. Belysningen ble skjult og skyggene ble dramatisert. Lysdesignerne har unngått å lage en overdreven belysning, og i stedet har de arbeidet med å skape harmoni i natten med ulike detaljer som grønske og vann. Parken må både være en sikker plass og samtidig underholde besøkerne.

Supertrærne står i tre lunder, Supertrelunden har 12 trær, sølvlunden og gull-lunden har tre trær hver. De fleste trærne har ulike funksjoner i parken, som for eksempel å huse en restaurant, være en skorstein for å regulere luften i drivhusene, eller ha solceller for å generere energi til nattens belysning.

To ganger per kveld inngår Supertrelunden i parkens lys- og lydshow, Garden Rhapsody. Et show som LPA ikke vært delaktige i å ta fram. Om man skal beskrive Garden Rhapsody, som pågår i 15 minutter, to ganger per kveld, så er det en eksplosjon av lys, lyd og bevegelse, som et fyrverkeri av fargerik belysning til dramatisk filmmusikk. -Vi fikk høre at hagen ikke var livlig nok om kveldene, ikke dynamisk nok for å lokke folk. Det var da vi begynte å se på å endre belysningen i Supertrelunden, sa Richard Pang, assisterende teknisk direktør hos National Parks Board of Singapore, for å forklare hvorfor de besluttet å iscenesette et lys- og lydshow.

Garden Rhapsody ligger lysår fra Kaoru Mendes måte å arbeide på. Han var nylig i Singapore for selv å se att hva som har hendt med trærne. -Lysshowet er totalt annerledes enn det opprinnelige konseptet. Da var tanken at belysningen ikke skulle skifte farge, at kun hvitt lys skulle brukes.

Hvordan takler man det, når en kunde endrer konseptet?
– Det er svært kjedelig. Vi blir skuffet. Når vi avslutter vår jobb programmerer vi styresystemet nøyaktig, og siden endrer kunden det for å lage et annet program som er mer attraktivt for besøkere. Vi holder fortsatt kontakt med kunden, i tilfelle de behøver vår hjelp med å oppgradere programmet eller lyssettingen.

Artikkelen er publisert i Lyskulturs magasin 04/15. 
Magasinet kan leses gratis på «min side» for alle medlemmer av Lyskultur.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!