Brukermedvirkning og lysdesign langt til havs

Facebook Twitter LinkedIn Email

Helgeland dekker 49 prosent av Nordland fylke, består av 19 kommuner og har cirka 80 000 innbyggere. Dette området beskrives av mange som Norges vakreste kyststripe, med tusenvis av øyer, holmer og skjær, både bebodde og helt uberørte. I dette fantastiske øyriket ligger Træna kommune. Træna er Norges eldste fiskevær, med oldtidsfunn fra nærmere 9000 år tilbake. Kommunen har cirka 500 innbyggere og beliggenheten er helt spesiell ytterst mot storhavet. Polarsirkelen går gjennom Træna, og midnattssolen kan sees fra slutten av mai og cirka seks uker framover.

Kommunen består av cirka 420 øyer, holmer og skjær, og med fast bosetning på øyene Husøy, Selvær, Sanna og Sandøy. Kommunesenteret ligger på Husøy. Sanna med sine særegne og flotte fjellformasjoner er ofte avbildet både i brosjyrer og på Internett. Træna er blitt svært godt kjent for Trænafestivalen, som er blitt kalt Norges beste festival. Festivalen arrangeres i begynnelsen av juli, og mange av Norges mest kjente artister har spilt her i løpet av de 15 årene den har blitt arrangert. Den er en merkevare som tiltrekker seg tusenvis av besøkende. Det har bidratt til at besøkstallet til øyene er økende også andre tider av året. Træna ønsker å videreutvikle seg, og kommunen ansatte Moa Björnson som utviklingssjef for 2,5 år siden.

En synlig og viktig del av stedsutviklingen handler om lys i mørketiden, og her er Osram AS engasjert i et samarbeid «Business in residence» med Træna kommune. Dette er et pilotprosjekt
med brukermedvirkning ved prosjektering av belysning i det offentlige rom.

– Vi startet konseptet «Artist in residence» fordi det er en form man kjenner igjen, men dette betyr for oss videre rammer enn at det må være en kunstner. Det kan være en forsker, journalist, designer eller andre som har en idé eller kreativt prosjekt. I tillegg til dette lanserte vi «Chef in residence» og «Business in residence», sier Björnson.

– Jeg har tidligere arbeidet i Malmö og holdt et foredrag på Design og arkitektur Norge i Oslo med tema Malmö kontra Træna, for å vise at mekanismer for innovasjon skjer overalt, både på små og store steder. Etter foredraget henvendte Hilde Sofie Noreld Olaisen fra Osram seg til meg og var interessert i et samarbeidsprosjekt på Træna. Jeg fikk stor tro på dette, og Osram sendte en meget god søknad for Business in Residence, sier Björnson.

– Utvikling krever engasjerte personer og god kjemi, og med to spennende prosjekter under Trænafestivalen har det har gått veldig bra hittil, legger hun til.

Vil du lese hele artikkelen? Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 03/2017, og finnes på utvalgte Narvesenutsalg i tillegg til digital utgave for abonnenter og medlemmer av Lyskultur. Les magasinet digitalt her.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!