Fra sprøyterom til sanserom

Facebook Twitter LinkedIn Email

Hva kan en trapp fortelle oss om tryggheten i et område? Trappen som forbinder Kirkeristen og Dronningens gate er ikke lett å få øye på. Den ligger tilbaketrukket fra gaten, nesten midt i basarfasaden. Selv om du skulle finne den, er det ikke sikkert du velger å benytte denne veien opp til Domkirken eller til den vakre grønne lungen Kirkeristen. 

Dette trapperommet er i dag ofte brukt av byens narkomane og løse fugler. Rommet er nedslitt, med maling som flasser av på veggen og lukten av urin som slår mot deg når du entrer rommet. Ikke særlig innbydende, med andre ord, tar du sjansen på å passere? Skal vi tro kriminalforsker Magnus Lindfors i Tryggere Sverige så vil din avgjørelse avhenge av følgende faktorer: følelsen av kontroll, fysisk og psykisk, kombinert med troen på egen evne til å håndtere en eventuell situasjon.

Steintrappen ved Kirkeristen, som egentlig er egentlig et vakkert trapperom, har mistet sin funksjon som gangforbindelse. Det skal ikke mye til før en trapp, et byrom eller en park mister sin funksjon. Og når lyden av klikkende fotsåler på vei fra et sted til et annet forstummer, og mangelen på vedlikehold blir påfallende, så oppfatter vi det med alle tilgjengelige sanser. Når menneskene skygger unna, av en eller annen årsak, blir balansen i rommet endret og rommet fremstår skummelt og dødt.

Balansen kan i de fleste tilfeller gjenopprettes ved å analysere forholdene og ta noen strategiske grep, for eksempel ved hjelp av belysning.

Fra sprøyterom til sanserom
Dette triste, bortglemte trapperommet skulle få noen timer med «total makeover». Dagslyset er det vanskelig å slå av, og å tilføre mer hvitt lys ville forsterke de nedslitte veggene og det slitne rommet. Men med et dårlig utgangspunkt kan ting bare blir bedre.

Vi bestemte oss å kjøre på med farget lys. Med knappe ressurser, dårlig tid og et mylder av ideer greide vi til slutt, i et heseblesende tempo, omforme rommet til noe annet. Oppskriften ble over tusen hvite origamifugler, brettet på dugnad i LINK og Multiconsult i hver ledige stund. Med innkjøp av tolv meter hønsenetting, mye ståltråd, mange hundre meter bånd og leie av lysutstyr fikk rommet nytt liv med papirfugler som badet i fargesprakende lys.

Vil du lese hele artikkelen? Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 04/2017, og finnes på utvalgte Narvesenutsalg i tillegg til digital utgave for abonnenter og medlemmer av Lyskultur. Les magasinet digitalt her.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!