Håndgripelig opplevelse av dagslys vinner Dansk Lyspris

Facebook Twitter LinkedIn Email

Den Danske Lyspris 2015 går til VILLUM Window Collection. Et vindu består av både ramme og glass, men hvordan gir man en stofflig opplevelse av det dagslys som vinduet skal kanalisere? Kunstlyset i utstillingen forteller historien om vinduet som lyskilde og skaper en fremragende interaksjon mellom de besøkende og det som er utstilt.

Det var en enstemmig jury som kåret VILLUM Window Collection til en svært verdig vinner av Den Danske Lyspris 2015. VILLUM Window Collection inneholder 300 historiske vinduer fra 1600-tallet og frem til i dag. Prisen ble delt ut ved en stor sammenkomst i Bygningskulturens Hus i København.

Foto: Kim Wendt, Rosan Bosch Studio.

– Lyset er en uunnværlig og dypt integrert del av utstillingen. De mange spesielle belysningsoppgavene er løst med stor presisjon, og på en lekende måte. Lyssettingen av utstillingen forteller vinduets historie til gjestene gjennom lyset. Løsningene er skreddersydd til hver historie som iscenesettes og formidles, uttaler juryleder Anne Bay, Dansk Center for Lys.

Utstillingen er skapt av VKR Holding i samarbeid med designfirmaet Rosan Bosch Studio og lysdesigner Kim Borch.

Den nye permanente samlingen av vinduer iscenesettes i utstillingen som en reise gjennom historien, hvor tidsepoker, vindustyper og framstillingsteknikker kobles med et humanistisk syn på vinduet i form av vinduets betydning for arkitekturen, byplanleggingen og menneskets livskvalitet. Utstillingen er bygget opp omkring Tidstunnelen, som er en lineær reise gjennom forskjellige rom og tidsaldre. Tidstunnelen gir de besøkende en stofflig og sanselig opplevelse av vinduets betydning for menneskets adgang til lys, luft og utsikt. Kunstlyset gir mange steder en fin illusjon av dagslys/sollys, der lyset tegner felter på gulvet, vegger og vindusrammer. Det er arbeidet grundig med lyset, og alle finessene i verktøykassen er tatt i bruk, så lyset skaper den tilsiktede effekten. Det er vist stor originalitet i forbindelse med utarbeidelsen av illusjonen om Versailles’ dagslys-belyste speilsal og illusjonen av den danske maleren Vilhelm Hammershøis lys og fargepalett. De mange effektene i kunstbelysningen virker helt naturlige for utstillingens helhet.

«Lyset er en uunnværlig del av utstillingen…» – Anne Bay 

Foto: Mikkel Jacobsen, Rosan Bosch Studio. 

– VILLUM Window Collection er ikke bare en utstilling av vinduer men også en utstilling av lyset som stemnings- og romskapende element. I utstillingen kan lysinteresserede lære svært mye om lysets virkning på rom, farger og materialer. Belysningen er utført med stor viten, grundighet og innlevelse for oppgaven. Det er svært tydelig at det har vært et godt, kreativt og tverrfaglig samarbeid mellom byggherre, arkitekt og lysdesigner. Det viser seg blant annet ved at lyssettingen og utstillingselementene er vanskelige å skille fra hverandre, sier Anne Bay.

Det var totalt fire nominerte prosjekter til Den Danske Lyspris 2015. De øvrige prosjektene var: Interferens interaktiv tunnel i Kolding, Langebro i København og Ny Carlsberg Glyptotek i København. Les mer om de nominerte prosjektene her.

Artikkelen er publisert i Lyskulturs magasin 01/16. 
Magasinet kan leses gratis på «min side» for alle medlemmer av Lyskultur.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!