Into The Glacier – Isbreen Langjökull

Facebook Twitter LinkedIn Email

I europas nest største isbre i en høyde på 1200 meter ligger Islands nyeste turistattraksjon. Det er en praktfull, menneskeskapt 500 meter lang isgrottetunnel – som er den lengste i verden. 

Målet med prosjektet var å skape en naturlig og unik opplevelse, med godt planlagte lysscener bruk av naturlige lyse farger, og med begrenset bruk av andre farger. Gjestene skulle få oppleve belysning uten synlige kabler eller annet utstyr.

Dette prosjektet ga mange utfordringer, blant annet det faktum at temperaturen er gjennomgående rundt 0 grader Celsius, så varmen fra LED belysningen måtte være minimal for å hindre smelting. Dette ble gjort ved å løfte belysningsutstyret opp fra isen, slik at utstyret aldri er i direkte kontakt med den, samt å ha et tett nettverk av sensorer og nøyaktig programmerte DMX-kontrollere for å begrense tiden hver lyskilde er tent til 5-7 minutter av gangen.

Alt utstyr måtte plasseres inne i vegger og tak, med lyskilder på opptil 6 meters lengde, uten synlige kabler, styringstabeller eller lyskilder. Hull ble boret med en spesialbygget damp drill for belysning, og spor ble laget i tunnelens hjørner for kontroll- og strømkabler. Det var ofte vanskelig å komme fram til tunnelåpningen på vinterstid, i en forrykende snøstorm og i en høyde på 1200 meter, måtte designerne stole på GPS for å finne åpningen til tunnelen for å kunne begynne på arbeidet.

Det innebygde lyset i veggene og taket i tunnelen gir behagelig belysning gjennom isen, som varierer avhengig av tykkelsen og alder på isen. Det belyser også lag av aske fra tidligere tider, blant annet aske fra den beryktede Eyjafjallajökull vulkanutbruddet.

Langjokull 1

De besøkendes opplevelser er delt inn i avdelinger med mørke passasjer i mellom for å skape kontrast. Når gjestene ser askelagene fra Eyjafjallajökull, for eksempel, er passasjen foran mørk, med bare en bakgrunnsbelyst vegg på 50 meters avstand, noe som gir myke og bølgende blå og hvite farger. Når guiden har gjort ferdig sin fortelling, blir lysene i tunnelveggene slått på, sakte og gradvis, inntil det når de besøkende med Eyjafjallajökull askelag 50 meter over. Hensikten er å gi besøkende en unik og sterk opplevelse.

Det er flere områder med ulike temaer på den 500 meter lange turen gjennom breen, inkludert et forsamlingshus, et kapell og en pilar hall hvor belysningen ble installert i objekter som et alter, benker, vegger og gulv uten noen synlige installasjoner. Dette var en av de store utfordringene i dette prosjektet.

Foto: Ross Silcocks

Den mest spektakulære opplevelsen på denne reisen gjennom breen er den store sprekken som krysser tunnelen og tilbyr gjestene en spektakulær og mystisk tilknytning til naturkreftene fra bunnen av bresprekken, 30 meter under isbreens overflate. Belysningen, levert av kraftige LED-projektorer og kontrollere, er en viktig faktor i å fange storhet og tegne ut kontrastene i denne 200 meter- lange, 5 meter brede og 30 meter dype bresprekken. Belysningen i bresprekken er dempet og det er mørkere når de besøkende kommer dit, men blir så opplyst i flere steg for å styrke opplevelsen ytterligere.

Lysdesign er gjort av Agust Gunnlaugsson for EFLA Consulting engineers. Ikke bare vant prosjektet «Into the Glacier» Low Budget SPACES kategorien (Best Landscape Lighting Scheme) i konkurransen darc awards/architectural, men prosjektet vant også darc awards (Best of the Best) ved å få flest stemmer av samtlige prosjekter.

Artikkelen er publisert i Lyskulturs magasin 01/2017.
Magasinet kan leses gratis på medlemssidene for medlemmer av Lyskultur her

Isbreen Langjökull

Islands nest største isbre på omtrent 950 kvm2. Breens høyeste punkt ligger 1355 moh.
EFLA Consulting Engineers
EFLA tilbyr et bredt spekter av kreative, interessante og effektive løsninger for utendørs og innendørs belysning, og er en del av EFLA-gruppen.
Lysdesign
Agust Gunnlaugsson
«Into the Glacier» vant “Best Landscape Lighting Scheme” i kategorien Low Budget Spaces og “Best of the Best” under DarcAwards i 2016.
Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!