Lys i boligen – mye dagslys, men hva med det elektriske lyset?

Facebook Twitter LinkedIn Email

En loftsleilighet med god takhøyde og godt med dagslys har fått hjelp av Expo Novas belysningsavdelig. 

– Kunden tok kontakt med oss da han hadde en utfordrende loftsleilighet å belyse. Leiligheten var lysmalt og ga godt dagslys på dagtid, men ble mørk om kvelden. Det var mye skråtak og dragere, og det var vanskelig å få plassert lys der man ønsket å ha det, sier leder av belysningsavdelingen hos Expo Nova, Ann-Kristin Østenby.

For å bevare den åpne og lyse følelsen dagslyset gir ble det derfor foreslått å montere uplights på dragere. De som er brukt her er fra Lumina. De kan vinkles og er derfor fleksible med hensyn til hvor man ønsker å rette lyset – man vil jo ikke ha for mange skygger fra dragerne. Lampene finnes i flere farger, men de er valgt hvite for å være mest mulig diskret.

I tillegg var det ønske om å bruke noen stemningsskapende pendler, men også her var det utfordringer monteringsmessig. Over spisebordet lot det seg gjøre å montere i skråtak, og man kunne her bruke en dekorativ pendel med litt tyngde. Valget falt på Foscarini, en lampe som gir godt lys, men også luner når man dimmer den ned.

Over kjøkkenøya var utfordringen større, da det ikke var mulig å montere direkte i tak. Valget falt her på produkter fra Lumina, hvor man har mange opphengsmuligheter. Her er opphenget helt desentralisert i forhold til lampen, som er sentralisert over kjøkkenøy. Denne lampen gir også generelt godt lys, men kan dimmes. Her ble det valgt en variant i mørk farge for å få noe kontrast til alt det lyse, samt å ta opp farge på benkeplaten. Denne er også lett å rengjøre, som er viktig når den er plassert på et kjøkken.

Kunden fikk også forslag til leselys ved sofa. Istedenfor å bruke vanlig gulvlamper er det her foreslått veggmonterte armaturer. Disse er også fra Lumina, og finnes i flere størrelser og varianter, her er det brukt en 1-arms variant i aluminium for at den skal være mest mulig diskret. Den har bryter på hodet, slik at man lett kan skru den av og på når man sitter i sofaen, og er også vribar, slik at den lett kan plasseres der man ønsker for å lese, eller vris bort.

– Den vanlige prosessen er at vi enten drar på befaring eller at kunden kommer innom med tegninger eller bilder. Vi snakker godt gjennom med kunden hva de ser for seg og hvordan lys/stil de ønsker. Vi utarbeider så et forslag med fokus på helhet i uttrykk, variasjon i lys og i forhold til kundens budsjett.

Vanligvis bruker kunden noe tenketid og har eventuelt noen kommentarer. Hvis man ikke har truffet helt på stil går man ofte en runde til på produkter. Vi har også ofte samarbeid med elektriker som monterer, slik at kunden får det montert slik som beskrevet, sier Østenby.

Artikkelen er publisert i Lyskulturs magasin 04/15.
Magasinet kan leses gratis på «min side» for alle medlemmer av Lyskultur. 

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!