Lys som metafor for sanselig persepsjon

Facebook Twitter LinkedIn Email

Skyspace Lech, skapt av lyskunstneren, James Turrell, skjuler seg diskret i det høytliggende landskapet i Arlberg-fjellene vest i Østerrike.

De som går forbi, ser lite annet enn en elliptisk kuppel og en avrundet konstruksjon av naturstein. Men under ligger et ovalt lysrom med en åpning i taket som gir et unikt utsyn til himmelen, og som bidrar til å bringe himmelen nærmere observatøren. En spesialdesignet belysningsløsning fra Zumtobel gir denne lysopplevelsen en varierende rekke av farger og former aktivt persepsjonen til de besøkende.

På initiativ av den private organisasjonen «Horizon Field», som fremmer kulturprosjekter i fylket Vorarlberg, har en ny Skyspace tatt form i det alpinske landskapet rundt den pittoreske landsbyen Lech am Arlberg.

James Turrell er en av de viktigste artistene i vår tid. Den kreative amerikanske pioneren har jobbet på lysrom siden 1960-tallet, og skaper installasjoner som gir sensoriske og åndelige opplevelser gjennom et subtilt samspill mellom naturlig og kunstig lys, materialitet, overflate, farge og rom.

Turrells samtidskunst kan virkelig oppleves i hans nyeste prosjekt i den fantastiske naturen i Arlberg, mellom turstier, alpine pass og fantastiske fjell.

Den imponerende effekten av Turrells lysdiktiske samtidskunst kan virkelig oppleves i hans siste prosjekt av Skyspace Lech i Vorarlberg, Østerrike, i den fantastiske naturen som ligger mellom turstier, alpine pass og fantastiske fjell. 

Inngangen er en underjordisk tunnel som er nøye lagt for å gi dramatisk utsikt til det imponernde Biberkopf fjellet, før det åpner seg opp til Light Space. Når solen kommer opp bak Biberkopf fjellet ved sommersolhverv, treffer de første solstrålene det såkalte Sensing Room, hvor elliptiske åpninger skåret inn i taket gir overveldende syn av Arlberg himmelen, som virker så nær, og på en måte drømmeaktig. Et unikt trekk ved Skyspace Lech er kombinasjon med et annet konsept «Ganzfeldraum». Dette er et helt konturløst, jevnt belyst synsfelt som ikke gir noen orientering på grunn av sin perfekte homogenitet.

Installasjonen er styrt av et LUXMATE DMX kontrollsystem, mens opale diffusorer er valgt for å gjøre overgangen fra begynnelsen av passasjen til selve Skyspace-rommet så forsiktig som mulig.

Ekstremt vær, påvirkning av mennesker og dyr, ivaretagelse av sikkerhet og form, statikk og krav i forhold til vinkler og flater, samt den perfekte belysningen representerte til sammen en ekstraordinær utfordring for planleggerne. Hensikten var å realisere en konstruksjon som oppfyller de aller høyeste funksjonelle og estetiske standarder. Dette innebar at byggematerialet og LED-teknologien som ble spesifisert for prosjektet måtte tåle sol, varme, regn, snø, is og kulde. Sterke temperaturvariasjoner fra minus 25 grader til 30 grader er ikke uvanlig i denne regionen i løpet av året.

Installasjonen åpnes av en tunnel som har blitt nøye justert for å levere dramatiske utsikter over den imponerende Biberkopf-toppen, før den endelig åpnes ut i selve lysrommet. 

«Lys er så mye mer enn bare belysning. Det påvirker våre følelser, våre tanker og våre handlinger. Det er derfor svært viktig for oss, som et internasjonalt belysningsfirma, å vise folk hva lys virkelig kan gjøre – utover de kjente anvendelsene. James Turrells kunst setter lys i en veldig poetisk og sanselig kontekst, og gjør at observatørene på en eller annen måte føler med øynene sine“, forklarer Karin Zumtobel, leder for Culture & Arts i Zumtobel Group.

Zumtobel Group har jobbet sammen med Turrell siden 1997. Kunstneren utformet årsrapporten 2014/2015 for Zumtobel Group, og andre samarbeid har vært Skyspace i Kunsthalle Bremen i 2010, «Apani» Ganzfeld i 2011 og «Bridget’s Bardo», det største Ganzfeld prosjektet noensinne for Kunstmuseet i Wolfsburg i 2009. Zumtobel var også partner med James Turrell for «Tall Glass Shonto», «The Light of Light» og «The Elliptical Glass».

 


Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 04/2018. Magasinet distribueres fire ganger i året til Lyskulturs medlemmer (gratis) og abonnenter, og er i tillegg til salgs hos utvalgte Narvesenutsalg. 

Kjøp siste nummer:
Siste nummer kan bestilles separat frem til nytt nummer er i salg. Bestill siste nummer her.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!