Lysets meksikanske lek

Facebook Twitter LinkedIn Email

Lysbransjen i Mexico opplever en rivende vekst, en vekst som gir rom for å eksperimentere og til å leke med lys. 

– Meksikansk lysdesign er preget av frihet, sier arkitekt Gustavo Avilés, en av pionerene innen meksikansk belysning.
Arkitekten som grunnla lysdesignbedriften, Lighteam for nesten 30 år siden måtte gå opp mange stier på egen hånd etter at han ble fanget av lyset.
– Det er ikke så mange normer her som for eksempel i USA, hvilket gir større rom for eksperimentering og improvisasjon, fortsetter han. Når en i tillegg krydrer med en klype kreativitet som meksikanere er kjent for, blir resultatet mangfoldig og lekent. Eksperimenteringens lyslek har ifølge Avilés gode så vel som dårlige resultater.
– Vi ser flere eksempler av overbelysning, sier Ricardo Noriegga, en annen av landets profilerte lysdesignere. Noriegga og kollega Santiago Bautista driver lysdesignbedriften La Tallera de Noriegga.
– Det er viktig å respektere skyggene og arkitekturens linjer, understreker de.

Lysflom
Lysdesignerne trekker frem ønsket fra forhandlere om å selge mer som årsaken til den meksikanske overbelysningen.
– Vi er fortsatt få som kun dedikerer oss til å designe lysprosjekter, sier Noriegga. Hva som er vanligst i Mexico er at fabrikanter og forhandlere også designer, og mange av dem overdriver lysbruken. Hverken La Tallera de Noriegga eller Lighteam knytter seg til noe spesifikt merke.

– Jeg jobber med alle typer, sier Avilés, og benytter lampene og teknologien som best fungerer i de spesifikke prosjektene.
På belysningsmarkedet i Mexico finnes det svært mange merker.

Her er blant annet Phillips, Osram, Lutron, Tecno Lite, Vimar, Prisma, Eglo, Hella, Niessen, Leviton, Calux og Poliflex for å nevne noen.
– Utviklingen i bransjen har vært enorm, spesielt de siste fem-ti årene, presiserer grunnleggeren av Lighteam. Vi kan sammenlignes med markedsførings- og databransjen.
Renee Orozco i OV Iluminación som er en av Mexicos mange lysforhandlere medgir at strømmen av nye produkter er stor og konstant.

– Det er nesten noe nytt hver dag, sier hun, så her er det bare å henge med i svingene. Mexico fabrikkerer lamper og belysningsprodukter. Men de fleste produktene vi selger er importert fra USA og Kina, fortsetter Renee, og legger til at det spesielt importeres mer og mer fra Kina.

Farger og funksjon
Når det gjelder lysdesignen, så har fargene og elektronikken fått større spillerom. Parker, midtrabatter og fasader blir blå, grønne og lilla når nattemørket faller.
– Hvilket jeg ikke er i mot, sier Avilés, men farger, effekter og belysningen generelt må være i tråd med de ulike konstruksjonenes funksjon og historie, presiserer han. Hva har for eksempel skiftende rosa og lilla lys å gjøre med en meksikansk frihetsstatue?

Lysdesigneren som har vunnet flere internasjonale anerkjennelser for arbeidet sitt har en lang liste over gjennomførte prosjekter å vise til. Lyssetting av Memorial Victimas a la Violencia, en minnepark i Chapultepec-skogen i Mexico by hvor alle ofrene for vold i Mexico minnes, ga han IALD Radiance Award i 2014.

Parken består av en rekke rustne metallvegger og lyssettingen er innfelt i gulv og under benker.
– Og den har som formål å skape refleksjon og minner, sier Avilés. – Lyset må alltid designes ut i fra hva mennesker er ment å gjøre her. – Når jeg belyser en kirke for eksempel, så setter jeg lys på bønnen.

Arkitekten og lysdesigneren har hatt flere kirkeprosjekter på blokka.
– Dette dreier seg da som regel om historiske bygg som vi i Mexico har et rikt utvalg av, sier han. – Det er mer komplekst å belyse denne typen arkitektur da vi her ønsker å gjenskape sosial identitet og tradisjon i tillegg til å vektlegge arkitekturens form og funksjon.

Mexicos historiske bygg og monumenter er underlagt det nasjonale instituttet for antropologi og historie, INAH, samt at flere av dem befinner seg på UNESCOS verdensarvliste.
– Likevel finnes det ikke noe regelverk for lyssetting av disse konstruksjonene, sier Avilés. – Det finnes kun rådgivende retningslinjer.

På bakgrunn av et av arbeidene Lighteam utførte ved kirken i Taxco, en kolonial by i den sørlige meksikanske delstaten Guerrero, sendte INAH ut et oppfordrende skriv om hvordan historisk minneverdige monumenter bør belyses.
– Når en skal sette lys på denne typen monumenter, så må en gjøre det på avstand og uten å berøre dem på noe som helst vis, presiserer Avilés.

Lighteams lyssetting av kirken i Taxco skapte stor oppmerksomhet rundt hvordan historisk minneverdige monumenter bør belyses, og ble et eksempel på dette. Foto: Oscar Gracida. 

LED invasjon
La Tallera Noriegga er også opptatt av å bevare historiske bygg i forbindelse med belysning. Et eksempel er kjøpesenteret, Palacio de Hierro ved torget i Mexico by.
– All belysningen er skjult og det ble ikke laget hull i strukturen, forteller Bautista. Ellers var det i dette prosjektet som for alle våre arbeider, viktig å respektere konstruksjonens kurver, farger og teksturer hvilket vi gjør med en ren lysdesign.

Designerduoen benyttet både lysrør, LED og gassutladningslamper.
– Vi anvender LED når det er rom for det, sier Bautista, men vi følger ikke her den generelle tendensen i landet hvor belysning generelt og utbelysning spesielt er invadert av LED.

Orozco i OV Iluminación bekrefter at de selger mest lysdioder.
– Det benyttes LED overalt, sier hun. – Og en viktig grunn til at det brukes så mye er at prisene på denne teknologien har gått ned i tillegg til de reduserte strømutgiftene.

Jorge Peralta i den meksikanske LED-produsenten, Alumbramex, poengterer riktignok at de mange billige og dårlige LED produktene fra Kina er et trøbbel.
– Likevel har salget vårt gått opp, sier han. – Spesielt reflektorer og spots til belysning av fasader og hager har økt betydelig det siste året.

LED RGB kontrollere er også populære i Mexico.
– Men ellers er det varmt og nøytralt lys som selger mest, sier Peralta.

Selv om lysforhandlere og politikere promoverer LED teknologien, så er lysdesignerne mer reserverte.
– I et av prosjektene mine nylig brukte jeg 16 lysenheter, forteller Avilés.  – Hvis jeg hadde benyttet LED, måtte jeg til sammenligning ha installert ett hundre enheter. – I slike tilfeller finnes det ingen energigevinst ved å velge LED.

Lyskultur i fokus
Lysdesigneren understreker at energisparing er en obligasjon for aktørene innen lysfeltet, og hovedstrategien er å gi mer lys med mindre lyskilder.
– Hvilket som sagt går stikk i strid med de kommersielle interessene, gjentar han.

Både Avilés, Bautista og Noriegga arbeider derfor for mer lyskunnskap en bedre lyskultur i Mexico.  Avilés har bidratt til at Det Autonome Universitet i Mexico by, UNAM, når tilbyr masterstudier i lysdesign mens La Tallera de Noriegga har utgitt bok om belysning samt at de er aktive innen sosiale medier.
– Vi holder i tillegg en rekke seminarer på universitetet og er verter for Pecha Kucha og andre happenings med fokus på lys i Mexico, sier Noriegga. – Ideen vår er at alle skal kunne nyte godt av lyset og dets lekende muligheter.

Artikkelen ble publisert i magasinet Lyskultur, utgave 03/15. 

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!