Mannen som hører farger

Facebook Twitter LinkedIn Email

Verdens første «cyborg» kan høre farger, motta telefonsamtaler fra verdensrommet og utforsker mulighetene for å reise i tid. Neil Harbisson er snart aktuell med foredraget «The Future of our Species» på Lysets dag den 9. november. 

Den New York-baserte Avant garde-artisten er mest kjent for å være verdens første cyborg, med en antenne implantert i bakhodet. Antennen, «Eyeborg», lar ham oppfatte farger via en sensor som fanger opp strømninger av lydbølger som han deretter fortolker til farge. Men opptatt av teknologi, det er han ikke.
– Jeg bruker ikke antennen fordi jeg er fascinert av teknologi. Jeg har en antenne fordi jeg er fascinert av farger, og farger har ingenting med teknologi å gjøre. Farger er et naturlig element, som jeg kan oppfatte via teknologi, fra infrarødt til ultrafiolett. 

Antennen er konstant på, og kan fange opp farge opptil flere kilometer unna. I tillegg til farger synlige for det menneskelige øye kan den også fange opp lydbølger av infrarødt og ultrafiolett. Via antennen kan Neil motta telefonsamtaler. Det finnes fem personer i hele verden med direkte tilgang til antennen, som via smarttelefonen kan overføre farger og bilder. 

– Noen ganger sender de meg farger mens jeg sover. Enten våkner jeg, eller så påvirker fargene drømmene mine.

For en cyborg er både kropp og sinn forent med kybernetikken, hvor teknologien ikke er et tilbehør til kroppen, men en del av den. Neil, som er en kunstner innenfor flere sjangre, ser på antennen sitt største kunstverk. Kunsten ligger i å skape nye sanser, å tillegge menneskelig biologi nye sanser. Han forklarer hvordan cyborg art kan forstås på to måter; den første er skapelsen, hvor man selv designer sin egen virkelighetsoppfatning. Den andre består av å dele kunstverket med et publikum.

– Når en fotograf tar et bilde, er fotograferingen en kunst i seg selv. Men fotografen er den eneste som får glede av bildet, og må således velge om han ønsker å fremkalle det eller ikke, forklarer Neil.

Det siste fremstår som en viktig del av kunstnerens hverdag. I 2010 etablerte han Cyborg Foundation sammen med Moon Ribas, som jobber for å bedre rettighetene til kyborgere, og promoterer kyborgisme som en sosial og kunstnerisk bevegelse. På spørsmål om de vanligste misforståelsene rundt begrepet kyborgisme, forklarer Neil at det handler om å gå i ett med naturen, hvor utvidelse av menneskelige sanser kan endre vår egen virkelighetsoppfatning.
– Jeg tror veldig mange tror at å bli en cyborg handler om å bli en maskin, eller å bli en robot, som er en forenkling av det. 


Foto: Lars Nørgaard

En reise i tid
– Jeg kan føle at jeg reiser i tid, forteller Neil når han beskriver den nye sansen han er i ferd med å utvikle.
Han jobber for tiden med å utvikle et nytt sanseorgan som skal utfordre døgnrytmen. Den nye sansen vil gå i en ring rundt hodet i 24-timers intervaller, hvor varmen indikerer hvilken tid på døgnet det er. Målet er at kroppen etter en tid vil bli så vant til varmen at den til slutt ikke føler den, og til slutt blir kroppens indre klokke.
– Hvis jeg kan justere sirkelens hastighet, vil jeg kunne justere kroppens oppfatning av tid, forklarer Neil.

Kontrollsystem og smart-styring er begrep det snakkes mye om i belysningsbransjen i dag. Neil mener at mennesket i dag ikke bare er brukere av teknologien, men at vi sakte men sikkert blir teknologien.
– De fleste mennesker er allerede psykisk knyttet til teknologien, det synes allerede på språket. For 20 år siden pleide folk å si ”telefonen min går snart tom for strøm”, mens nå sier de heller ”jeg går snart tom for strøm”. 

Han beskriver likevel at han i dag ikke blir møtt med like mange fordommer som tidligere, men at det varierer veldig og kommer an på landet. Neil, som er anerkjent som en cyborg av britiske myndigheter, opplever allikevel problemer når han står på reisefot.
– På flyplasser er de ikke så glade i teknologi. Men det står i passet mitt, så det er noe de må akseptere, forteller han.

Kjemper for å bli svensk statsborger
Neil kommer til Norge som Key Note Speaker på Lysets dag, og kan fortelle at han allerede føler seg som en ekte skandinav. Antennen, som utgjør Neil til en cyborg-borger kommer nemlig fra Sverige.

– Jeg søker svensk statsborgerskap. Siden antennen er en del av kroppen min, og er laget av svensk materiale, føler jeg at jeg har rett til å søke om svensk statsborgerskap, sier Neil, og legger til at etternavnet hans faktisk has to S´er i seg, som i og for seg er ganske skandinavisk. 

«The Future of our Species»
På Lysets dag vil Neil med foredraget «The Future of our species» snakke om hvordan det å være et menneske er noe midlertidig, og at vi som art konstant er i endring. Foredraget tar for seg hvordan evolusjonen kan designes slik at mennesket kan være med på å påvirke artens utvikling.
– Vi kobles sammen med teknologien, og vi har mulighet til å ta en aktiv del av utviklingen for hvilke sanser eller organer vi ønsker å ha i fremtiden.

Neil forteller at vi har mye å lære av andre arter, hvor nattesynet er en sans mennesket hadde hatt godt av å bli tillagt. I stedet for å bruke kunstig belysning, kunne mennesket tillagt seg selv nattesyn, slik at at man kan kutte energiavfallet som ødelegger planeten.
– Hvis mennesket hadde nattesyn hadde byene vært mørke, og vi hadde kanskje vært i stand til å se stjernene igjen.

Artikkelen er publisert i Lyskulturs magasin 03/16.
Magasinet kan leses gratis på «min side» for medlemmer av Lyskultur. 

Neil Harbisson

En moderne kunstner og cyborg-aktivist basert i New York. Neil er grunnlegger av Cyborg Foundation, en internasjonal organisasjon med et formål om å hjelpe mennesker til å bli cyborgere. Han er mest kjent for å være verdens første cyborg, offisielt godkjent av britiske myndigheter. Neil er født med en sjelden øyesykdom som gjør at han ser verden i svart-hvitt, og kan høre farger via en antenne implantert i bakhodet.

Aktuell med
Foredraget «The Future of our Species» på Lysets dag, en fagkonferanse innen lys, design og teknologi. Lysets dag arrangeres av Lyskultur 9. november.
Kilder
www.harbisson.com
Lysets dag

Lysets dag er årets viktigste konferanse innen lys, design og teknologi. Årets konferanse tar for seg menneskets plass i den digitale fremtiden. Lysets dag ble avholdt 9. november 2016 på Kanonhallen i Oslo. 

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!