Nytt lys i Kiellands by

Facebook Twitter LinkedIn Email

Stavanger kommune har vært oppdragsgiver for en ny permanent belysning som nå er på plass i sentrum. 


Belysningen av Kielland er utført ved å benytte en presis gobo plassert på taket av det øverste bygget i Kongsgårdsbakken. Lysavstand er cirka 60 meter.

I forbindelse med oppgradering av Stavanger Torg skulle design av møbler, beplantning, soneinndeling og belysning videreutvikles. I tillegg skulle utforming av vannrenner utredes med hensyn til universell utforming og integrert belysning.

Målsettingen var å skape en innbydende kveldsidentitet som inviterer til opphold og bruk.

  • Gjøre soner for rekreasjon innbydende og tilgjengelige
  • Styrke siktlinjer fra Domkirken mot Vågen
  • Forbedre universell utforming av vannrenner
  • Gi spesifikt lys til statuen av Alexander Kielland
  • Skape sammenheng og ledelinjer
  • Gi mulighet for variasjoner i lys med hensyn til bruk og årstid

Tematikk her er Sommerstemning, glede og bobler. Det er programmert en sekvens med boblegobo, boble med rotasjon og fargeskiftsekvens.

Belysningen er gjennomført med 100 % LED og styres via DMX og Dali og med Astrour. Halvor Næss belysningsdesigner AS har designet løsningene og programmert en syklus som trigger forskjellige scener igjennom hele året. Hovedtrekkene er at man benytter ulike gobos fra kveldstid til rundt midnatt. Fra 00:00 ønsker politiet seg mer lys på torget og gobolyskasterne skifter til åpent hvitt lys. Funksjonslyset i Kongsgårdsbakken er også ivaretatt med de samme Gobolyskasterne, og vil når torget stenges for trafikk også kunne gi samme paletten som resten av torget.


Venstre del av bildet viser Stavanger torg uten lys, mens bildet til høyre har en tematikk med HAV – sildefiske – Bevegelse. Det er programmert en sekvens med Sildegoboer med bevegelse og boblegoboer. I tillegg er det programmert en fargeskiftsekvens.

Anlegget er dynamisk og vil kunne endres ved behov. Det foregår nå en evalueringsperiode før de endelige settingene for goboer blir programmert.  Valg av goboer har vært en lang prosess, og per i dag har er det noen goboer med tilknytning til Stavanger, og noen abstrakte dekorative mønstre.

Artikkelen er publisert i Lyskulturs magasin 02/16. 
Magasinet kan leses gratis på «min side» for medlemmer av Lyskultur. 

Fakta om prosjektet

Arbeidet med prosjektet startet i 2013 med følgende prosjektgruppe:
Heyerdahl arkitekter AS, Landskapsfabrikken AS, Sivilarkitekt Tordis Hoem AS, Halvor Næss belysningsdesigner AS, ZENISK AS
Etter at Stavanger kommune vedtok å gjennomføre prosjektet med noen reduksjoner har følgende gruppe stått for detaljering og gjennomføring av belysningsanlegget:
Stavanger Kommune: Byggherre. Halvor Næss Belysningsdesigner AS: Detaljering, utvikling av spesialarmaturer, teknisk oppfølging, programmering og lyssetting. Via Nova Stavanger AS: Elektroteknisk infrastruktur. Lyse AS: Elektroentreprenør. Lysfix AS: Utførende elektriker.
Leverandører:
Gobolyskastere fra Martin Professional, 6 gobos i hver lyskaster programmeres via DMX. Spesialstolper fra Stolper AS, designet av Birger Heyerdahl. Dekorlys i stolper fra SML Lighting. Egendesignet vannrennearmatur – innmat fra Nortronic – Avdekning fra Kreativ plast, stål/sveis fra Tangen & Co. Fasadebelysning Haugehuset – Erco / iGuzzini. Belysning smuget – iGuzzini.
Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!