Raufarhólshellir

Facebook Twitter LinkedIn Email

Vinner av Islandsk Lyspris 2018, nominert til Nordisk Lyspris 2018

Raufarhólshellir er en av de mest kjente lavahulene på Island og ligger øst for Blåfjell, cirka en halvtime fra Reykjavik. Disse praktfulle grottene er et resultat av massive utbrudd for over 5000 år siden.

Grotten er unik i seg selv og former et imponerende rom. Ved inngangen har det dannet seg åpninger i taket som skaper tre vakre lyssøyler på innsiden. Et dekorativt fargespill er med på å gi grotten karakter, samtidig som det forteller en historie. Med et gjennomtenkt belysningsforslag har dette blottlagt dens særtrekk og kvaliteter.

Helt fra starten har målet med belysningen vært å utvikle et sterkt samspill mellom kontraster, lys og skygge. Man ønsket også å intensivere de naturlige fargene samt understreke de geologiske høydepunktene i grotten.

– Belysningen eskalerer fra inngangspartiet og bygger seg opp til et høydepunkt, 400 meter inne i grotten.

For å kunne kartlegge de mest betydningsfulle partiene fikk teamet assistanse fra en geolog.

Et essensielt designkrav var at alt utstyr skulle være minst mulig synlig.

Dette er et utdrag av en artikkel som er publisert i Magasinet Lyskultur 01/2018. Magasinet finnes på utvalgte Narvesenutsalg i tillegg til digital utgave for medlemmer av Lyskultur.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!