Sunlight for Indoor Illumination

Facebook Twitter LinkedIn Email

Det største paradokset når det gjelder dagslys i bygninger er knyttet til bruk av direkte sollys. Dets enormt store lysstyrke gir stort potensial for bruk som lyskilde,men i praksis er sollyset for det meste holdt unna av ulike former for solskjermingssystemer, og elektrisk lys brukes i stedet, selv midt på en solfylt dag.

Forskning har nylig gitt oss nye bevis på fordelaktige og terapeutiske effekter av sollys i arkitektoniske rom. For å skape bygninger som fremmer helse og velvære, må vi optimalisere soltilgangen og lære å distribuere den i interiør på en smartere måte, slik at det ikke skaper visuelt eller termisk ubehag.

Diskusjonen er begrenset her til visuelle aspekter og til takåpninger.

Et interessant spørsmål er: hvor intenst er sollys på vegger og gulv i et typisk dagslysbelyst rom?

Figur 1. Foto av en stue tegnet av Barbare Szibinska Matusiak. Trondheim 20.06.2017, 18:15

Figur 1 viser et bilde av et rom med pyramideformet tak og et overlys på toppen. Sollyset som faller på den hvite veggen virker som meget intens, den har en belysningsstyrke på ca. 35.000 lx, (L = 10.000cd / m2). Det samme sollyset, når den vasker det skrånende tretaket, har en lysstyrke på bare 5.000 lx, (800 cd / m2), og det er ikke sjenerende i det hele tatt.

Så et enda mer interessant spørsmål er: Hvor intense sollysflekker skal være?

Siden det ikke finnes noen anbefalinger for sollysflekker i interiører, la oss se på anbefalinger for elektrisk lys.

I WELL Building Standard finner vi:

  • Lampeskjerming: lamper …. i oppholdsrom … hvis mindre enn 20.000 cd/m², inkludert reflekser: ingen skjerming er påkrevd.
  • Reduksjon av blending: på arbeidsstasjoner, arbeidsbord og andre sittegrupper, oppfylles følgende krav: lamper og armaturflater mer enn 53° over synsretningen har luminans <8.000 cd/m².

Når det gjelder sollys, kan vi tolke det som:

i. vi kan tolerere sollysflekker i oppholdsrom med luminans <20.000 cd/m2,
ii. grensen er 8.000 cd/m2 for arbeidsstasjoner og sittegrupper. I prinsippet, to typer strategier brukes for å kontrolere luminansgrenser, passive og aktive.

Passive strategier
Passive strategier er basert på smart arkitektonisk design, hvor solgeometri på stedet er grundig studert. Arkitekter lager vanligvis virtuelle eller analoge modeller nøyaktig med det formål å
studere sollys i bygninger som de tegner. De kan forutsi hvor og når solflekkene vil dukke opp i interiøret, men for å forutsi hvor intense de kan være, er utfordrende. Hvordan kan vi forutestimere sollysets luminans på en enkel måte med hensyn til både solens høydevinkel og skråning av solbelyste overflater?

Vil du lese hele artikkelen? Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 04/2017, og finnes på utvalgte Narvesenutsalg i tillegg til digital utgave for abonnenter og medlemmer av Lyskultur. Les magasinet digitalt her.​

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!