Tekniske innovatører

Facebook Twitter LinkedIn Email

Belysningsleverandøren EnergyOptimal har en vært med på rekke store prosjekter, og ofte er spesialløsninger og egne produkter en betydelig del.

De som reiser Ring 3 i Oslo har merket at det ene løpet i Granfosstunnelen har vært stengt på grunn av full renovering fram til juni. EnergyOptimal er en av leverandørene som bidrar med nytt lys i tunnelen.
– Vi har utviklet en egen ledelinjeløsning som plasseres en meter over bakken. Dette er montert i hele den 2,3 kilometer lange tunnelen, og tilsvarende system blir installert i det andre løpet, og nå også i Brynstunnelen, sier daglig leder Morten Groseth i EnergyOptimal.

– Det er nytt med kontinuerlig ledelys i tunneler. Minstekravet til dette systemet er 200 lm/m, og denne løsningen kan levere nesten det dobbelte. Det er en kontinuerlig stripe gjennom hele tunnelen, diodebåndene leveres på rull i lengder opp til 50 meter. Rørene av polykarbonat som diodene sitter i har litt størrelse, så man kan holde i dem. Morstrips, som de heter, lyser hvitt og er på kun i en nødsituasjon. Det er også grønt lys rundt dørene til nødutgangene, og hvis mot formodning all strømforsyning skulle svikte så lyser kontinuerlige etterlysende striper som en ekstra sikkerhet. Det etterlysende materialet produseres hos en tysk produsent som også har tilsvarende produkter for flyindustrien. Systemet har redundant strømforsyning ved at det er mating fra to sider. Montering gjøres av bedriften Norasonde på Skedsmokorset, vi bruker dem også til prefabrikkering, sier han.

– Vi har laget spesialløsninger for montering i Granfosstunnelen. Det er funksjonssikre bokser til strømforsyninger som er produsert i Tyskland. Alle syrefaste detaljer slik som skinner og braketter lager vi i Norge. Det gjelder også formstøpte plastdetaljer. Vi designer stadig flere egne produkter, og det blir mye spesialdesign både av elektronikk og mekaniske deler. Vi utvikler nå LED takbelysning for tunneler, med fire forskjellige armaturstørrelser for de ulike sonene i tunnelen. Vi har et samarbeid med firmaet Delta i Taiwan, et konsern med 80000 ansatte hvorav 7000 jobber med R&D, legger han til.

Nødutganger er merket med grønt lys over døren. Ledelysene i Granfosstunnelen har også en etterlysende stripe i tillegg til LED-lyset med drivere montert inn i tunnelveggen. Foto: EnergyOptimal.

EnergyOptimal har i mange år vært autorisert distributør for CREE belysning i Norge.
– Vi har levert over 14000 CREE veilysarmaturer til en rekke kommuner på Sunnmøre, og i tillegg cirka 4000 i Asker og Bærum. Flere kommuner, blant annet Ringsaker, har byttet ut 150 W høytrykknatrium med 22 W LED. Armaturene har svært mange ulike linser, det gir stor fleksibilitet for å skape riktig lysfordeling, sier Groseth.
– I Longyearbyen, sparer man 70 % energi med det nye LED-lyset, og energiproduksjonen der er kullfyrt. Vi jobber med å introdusere Valtavalo LED lysrør, som har best kvalitet, innen shipping og sertifisere det for skip. Det er laget en europanorm for denne type produkter, EN62770. Det er dyrt å produsere strøm i skip også, så energibesparelser er svært lønnsomme, legger han til.

EnergyOptimal har også utviklet en Smartcity løsning. På Eliaden viste de en installasjon med Cree armaturer som styres via radio. Systemet er fleksibelt, og Groseth nevner eksempel på tilleggsfunksjoner som er mulig med digitale løsninger i tillegg til det å styre lyset. Man kan overføre bilder og film fra utendørskameraer, vise informasjon om ledige parkeringsplasser samt implementere ulike sikkerhetsløsninger, et eksempel han nevner er å lese av sensorer for vannforbruk i eldreboliger.
– Har ingen brukt vann på et døgn så har noe skjedd, sier han.

– Vi har utviklet et eget internettbasert styringssystem sammen med et selskap i Latvia. Programvaren er gratis, og det er basert på et åpent grensesnitt, det følger med en API. Lyset kan styres med en app på telefonen, sier han. En konsentrator med innebygget simkort montert i et skap styrer opptil 350 lyspunkter. Denne kommuniserer med armaturene via radiokommunikasjon, og armaturene/lyspunktene kommuniserer også seg i mellom. Rekkevidden er 700 meter, sier han. Man kan gruppere og sette opp systemet som man ønsker. Det er mulig å sette opp alle ønskede dimmekurver, og systemet har innebygget astrour. Dette er løsninger som kan brukes utendørs og innendørs.
– Det følger med en kartløsning som viser armaturer og plassering, og man kan få feilmeldinger via SMS eller e-post. Det kan hentes ut rapporter med mange parametere som blant annet strømforbruk, driftstimer, dimmestatus. Vi ser at styring blir mer og mer digitalt, men Dali har en rekkevidde på maks 300 meter, vi vurderer Modbus for blant annet tunnelapplikasjoner, sier Groseth.

Dronning Eufemias gate i Oslo. Foto: EnergyOptimal.

EnergyOptimal har utviklet et komplett belysningskonsept for stasjonen samt egne armaturer for bruk i taket over bensinpumpene på Circle K (Statoil) stasjonene. Dette reduserte energiforbruket med 50 %.
– Vi har levert til mange hundre stasjoner, og det blir totalt 2280 stasjoner. Vi utviklet et helt nytt belysningssystem for butikkdelen i stasjonene, basert på skinner og spotter. Det er laget et generelt konsept med Cree produkter der dette kan leveres, samt egenutviklede produkter i tillegg. Det er laget konseptskisser som er produktuavhengige og viser ulike deler av stasjonen som vaskehall, teknisk rom og butikk. Noen rom har bevegelsesdetektorer, og i fryseskapene er det oppnådd 89 % besparelse i forhold til tidligere løsning. For å oppgradere en stasjon har vi et egenutviklet dataprogram hvor man kartlegger rom for rom. En installatør har kartlagt en stasjon og utarbeidet armaturliste i løpet av en time. Konseptet kan brukes overalt, selv om størrelsen på stasjonene varierer, og produktene i listen oppdateres cirka to ganger i året, sier han.

– Vi har utviklingssamarbeid med Traxon for en løsning med visuelt bevegelig lys for omdirigeringer og skifte av løp ved vedlikehold av tunneler. Vi har også et samarbeid med Soraa. En av gründerne, Dr. Shuji Nakamura, fikk Nobelprisen i fysikk for å ha skapt den blå lysdioden, som gir grunnlaget for LED teknologien som brukes i dag. De har GaN on GaN (Galliumnitrid substrat) teknologi som gir et komplett spektrum og utrolig god fargegjengivelse, med Ra 95 for R9. Soraa jobber med å implementere laserlys for neste generasjon belysning. Mye større strømtetthet. Med highend laser hovedlys på biler ser man tre ganger så langt som med tradisjonelle lys. Vi jobber litt med OLED, og teknologien har blitt bra, også holdbarheten. LG har nå kommet med et forretningskonsept hvor de vil serieprodusere speil til hotellrom med innlagt OLED lys. Vi har løpende kontakt med LG, sier han.

Artikkelen er publisert i Lyskulturs magasin 03/16.
Magasinet kan leses gratis på «min side» for medlemmer av Lyskultur. 

EnergyOptimal

EnergyOptimal AS er en av de ledende aktører og foregangsfigurer i Norge på LED belysning. EnergyOptimal representerer noen av de fremste produsentene av LED produkter i verden og har innstallert mange tusen LED armaturer i Norge.
Andre prosjekter fra EnergyOptimal

Ledelys i tunneler
• Gardermoen, flyoppstillingsplasser
• Veilys til en rekke kommuner på Sunnmøre samt Asker og Bærum
• Ovarennet i Holmenkollbakken, LED belysning og teknisk løsning
• 2280 Circle K stasjoner
• Veilys i Longyearbyen
• Sulitjelma kraftverk
• 500 Esso stasjoner
• Veilys i Dronning Eufemias gate i Oslo

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!