Tilbakeført til gammel storhet – med helt nye løsninger

Facebook Twitter LinkedIn Email

Østbanehallen ved Oslo S har gjenoppstått i all sin tidligere prakt.

Oppdelinger og ombygginger som ble gjort gjennom årene er tilbakeført, og hallen har fått et mer åpent og helhetlig preg. Veggene er blitt hvite, men det svarte taket skal illudere en gammel stasjonshall, mørkt etter kullfyring, sot og røyk fra den gang togene kjørte helt inn i dette som var Oslos første hovedjernbanestasjon. Det er samtidig bygget moderne interiører i den store hallen. Både indre og ytre fasade og selve hallen er fredet, så både Riksantikvaren og Byantikvaren har vært med i hele prosessen.

Oslo fått et nytt spennende byrom og en møteplass i kort gangavstand fra Barcode og sentralt i forhold til Operaen, som er blitt et stort nytt turistmål. Virksomhetene her er også endret og oppgradert etter oppussingen, og kvaliteten er løftet enormt. Her er det nå satset på en rekke ulike spisesteder, kafeer og butikker. Mye dreier seg om mat og drikke, og det er muligheter for alt fra en rask kaffekopp til en raffinert middag. Det er et hotell med inngang fra hallen og turistinformasjonen Visit Oslo har alene flere tusen besøkende hver dag. Dette skal være et åpent sted, som er et hyggelig område å rusle gjennom på vei til og fra andre mål. Eierne ROM Eiendom hevder at hallen er en gjennomfartsåre for rundt 17.000 mennesker hver dag, og håpet er naturligvis at mange vil stoppe opp for et innkjøp eller spise et måltid bestående av barbecue, sushi eller kanskje franske og italienske spesialiteter.

Under hele prosjektfasen har lysdesign vært en del av design- og prosjekteringsteamet for å sikre gode arkitektoniske kvaliteter, og samtidig sørge for at alle funksjoner som hallen inneholder får best mulig lyskvalitet. Hovedbelysningen i hallen består av 450 armaturer og mer enn 6000 lysdioder. Pikselveggen mot øst er den mest spektakulære delen, og har fått mye oppmerksomhet. Det er et trekkplaster med sin den fascinerende illusjonen av døgnet og årstiden, som for eksempel morgensolen som skinner inn. Når man kommer fra stasjonen går man gjennom denne veggen ut på en trappeavsats som gir god oversikt over hva hallen har å by på.

– Vi ville gjenskape det gamle Østbanen da morgensolen skinte inn i hallen her. Hallen var åpen mot øst og togene kjørte inn. Pikselveggen gjenskaper denne følelsen med lys, og kan imitere dagslyset utenfor. Det var ikke ønskelig med en høyoppløselig medievegg, sier sivilarkitekt MNAL Ajas Mellbye i Mellbye Arkitektur Interiør AS.

– Pikselveggen består av 71 transparente plater som blir opplyst med RGB LED striper montert oppe og nede i platen. En plate er som en piksel og lysnivå og farge styres separat fra styresystemet. Platene er montert delvis overlappende, noe som gjør at det også blir felter som får blanding av to farger, sier lysdesigner Morten Jensen i ÅF Lighting.

Denne veggen er den eneste i sitt slag, og er 100 prosent designet for Østbanehallen. Veggen, akkompagnert av noen effekter i takflater, skaper helt særegne opplevelser i hallen. Soloppgangen i øst, den blå time og dagslyset som forsterkes med refleksjoner er noen av effektene som finnes i denne installasjon. Lyskonseptet «Soloppgang» tar utgangspunkt i byggets plassering mot øst der solen går opp, og representerer begynnelsen på en ny dag – eller en reise. Tidligere var østveggen av hallen åpen og man kunne oppleve soloppgangen når man stod inne i hallen. Nå er soloppgangen kommet tilbake til Østbanehallen. På østveggen er det opprettet en «pikselert soloppgang» En grafisk pikselvegg med individuell kontroll, som gir mulighet til å programmere ulike scenarier.

Belysningen har et sentralisert styresystem der man kan styre alle lyspunkter. Det er et KNX-DALI-system for funksjonell belysning og DMX unison mosaic brukes for effektbelysningen. De to styringssystemene er koblet sammen og trigger hverandre.
Butikkene har også sine egne styringspaneler som er en del av den funksjonelle styringen. De gjør at man kan styre lyset inne i egen butikk i åpningstiden. Butikkene fikk en grunnbelysning på 300 lux, og flere har nok satt inn ekstra lys. Den sentrale delen av hallen er åpen fra 5 om morgenen til 2 om natten, mye lenger enn butikkene. -Når butikkene stenger tar det overordnede systemet over. Der har Rom Eiendom mulighet til å sette på noe lys inne i butikkene på sidene slik at det ikke blir for stor kontrast og butikkene blir som sorte hull sett fra det opplyste området her i midten, sier Jensen.

Om dagen kommer dagslyset inn gjennom glassfeltene i taket og inn gjennom de buede vinduene. På kveldstid gir de 450 LED armaturene i taket et behagelig lys når det er mørkt ute. Inntrykket man får etter å ha beveget seg rundt i hallen er at miljøet og stemningen er svært behagelig. Det er ingen blending, ikke for mye lys, ikke for lite lys, og man skjønner heller ikke umiddelbart hvor lyset kommer fra. Det føles bare helt riktig.

Det er lagt vekt på å la hallen komme til sin rett gjennom å benytte en belysningsteknologi der funksjonsbelysningen er integrert i bygningsstrukturen og ikke oppleves som et eget element, samtidig er de opprinnelige fagverksdragere fremhevet med belysning for å trekke frem hallens historiske referanse. -Det kan bli opp til 400 lux på gulvet fra spottene i taket, og det er ikke så synlig hvor lyset kommer fra. Armaturene er svært små, men gir hver 3000 lumen, kommenterer daglig leder Dan Fayen i iGuzzini Norge. Vestveggen ut mot Jernbanetorget og Karl Johansgate, er også nennsomt lyssatt for å ta frem de fine nyoppussede detaljene. Den eksisterende funksjonsbelysningen ble justert inn spesielt for å balansere lysnivået på veggen i forhold til hallen som helhet og minnehallen/inngangspartiet. Sørveggen mot sjøsiden har buer og er lyssatt med små armaturer montert oppe i en slisse i overkant av veggen for å skape en illusjon om naturlig lysinnslipp. Det føles fristende å slå seg ned hvor som helst her. Oslo trengte en ny attraktiv møteplass i denne delen av sentrum.

Fakta om Østbanehallen
•    Østbanen åpnet i 1854 samtidig med den første toglinjen mellom Oslo og Eidsvoll.
•    I 1882 ble store deler av den opprinnelige stasjonshallen revet, og dagens karakteristiske bygning ble oppført under ledelse av arkitekt Georg Andreas Bull.
•    I 1984 ble alle Oslos toglinjer samlet på Oslo Sentralstasjon. Togene gikk ikke lenger inn i selve Østbanehallen, som da ble gjort om til et uspennende kjøpesenter
•    Historien og kulturarven ble tatt på alvor da Østbanehallen, eller Ø som den nå heter, gikk gjennom den mest omfattende oppgraderingen av bygget på over 30 år. Dette skal bli en møteplass med et innendørs torg som gir følelsen av en italiensk piazza med trær og med en rekke spisesteder og småbutikker, mange av dem er relatert til mat.
•    Hallen er åpen fra 5 om morgenen til klokken 2 om natten.

Prosjektet
Byggearbeidene startet i oktober 2013, åpning var 5. februar 2015.

Rådgivere har vært:
•    Arkitekt: Mellbye Arkitektur Interiør AS
•    Prosjekt byggeledelse: Aase Byggeadministrasjon AS
•    Elektro: ÅF Norge AS
•    VVS: ÅF Norge AS
•    Lysdesign: ÅF Lighting
•    Antikvarisk rådgivning: Høyer-Finseth AS
•    Bygningsteknikk: Høyer-Finseth AS
•    Brannrådgivning: Norconsult AS
•    Akustikk: Brekke & Strand AS

Belysningsleverandører: iGuzzini, Osram, Skanlux, Zumtobel, Elektrik Solutions, Kreativ Plast, Glamox, ERCO, Fagerhult, Luminator, XAL, Artemide, BEGA. Programmering av pikselveggen er utført av Elektrik Solutions ved Geir Sire. LED platene er produsert av Kreativ Plast, Morten Jensen hadde ideen.

Entreprenører har vært:
•    Bygg: AF Gruppen AS
•    Elektro: Lys & Varme AS
•    Rør: Pronova AS
•    Ventilasjon: GK Norge AS
•    Automatikk: SRO AS
•    Lysvegg: Kreativ Plast AS

Fakta om lyset:
•    450 armaturer og mer enn 6000 dioder sørger for hovedbelysningen i hallen
•    Det er utelukkende benyttet LED-teknologi og alle lyspunkter kan styres individuelt for å kunne møte en stor fleksibilitet og ulike aktiviteter i hallen
•    Pikselveggen er den eneste i sitt slag, og består av 71 store glassplater. Glassplatene er helt transparente og er lagt delvis i to lag for å skape dybdeeffekter
•    Alle platene har RGB LED lys, som kontrolleres/styres individuelt for hver plate.

Les mer om Østbanehallen eller Ø, som den heter på ostbanehallen.no.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!