Trondheimsfirma med smart lysstyring for veier og idrettsanlegg

Facebook Twitter LinkedIn Email

Firmaet LuxSave ble etablert i Trondheim i 2010. De to gründerne hadde en idé, og så muligheter for å designe intelligente lysstyringsløsninger de fant at manglet i markedet. -Jeg startet firmaet sammen med en kollega som hadde jobbet med belysning tidligere, sier Jarl Karlsen, som er sivilingeniør i datateknikk og tidligere har jobbet ved Sintef i Trondheim.

-Jeg har min bakgrunn fra Vegteknikk, og lys og styring var et beslektet område. Vi så det var et marked og et behov for mer kontroll og styring av veilyset. Tidligere var styringen enkel og kun basert på fotoceller, og uten intelligente løsninger involverte det også mange arbeidskrevende prosesser som vi så kunne forenkles med mer avanserte løsninger. Vi ser på oss som en aktør i markedet som bidrar til både å effektivisere energiforbruket og å forenkle arbeidsprosesser i forbindelse med drift, vedlikehold og oppgraderinger, sier Karlsen.

-For å få kontroll over en installasjon, må man vite hvor alle armaturer er og hvilken type de er. Mange må gjøre en kartlegging av installasjonene, og noen kunder har veldig få data. En god del data blir generert fra flyfoto som et godt utgangspunkt, og det finnes også data fra kraftverkene. Første fase å kvalitetssikre data, og i systemet vårt ligger det muligheter for å lage en fullstendig modell. Erfaringene er at en del kommuner har en nøkkelperson eller lokal entreprenør som har all kunnskapen, og hvis denne slutter mister man mye informasjon, sier kollega Jarl Holme.

-Vi har kunder som bruker systemet på forskjellige måter, fra ren lysstyring, som et verktøy for teknikerne eller for å få oversikt over hva de har av infrastruktur. Andre bruker det som et totalverktøy, med tilbakemeldinger fra publikum, og generering av arbeidslister for vedlikehold, fortsetter Holme.

-Vi jobber med smart city løsninger, og vi dekker alle deler av verdikjeden, både selve styringen av lyset og en database for håndtering av status for samtlige lyspunkter, lagring av driftsdata eller nøyaktige feilmeldinger med lokalisering av feilen. Eier har mulighet til å forvalte sin infrastruktur på en god måte og med databaselagring. Det blir heller ikke personavhengig fordi informasjon om infrastrukturen og alle data finnes i databasen. I systemløsningen har vi detaljerte data om de enkelte armaturene, logger driftstid, når de var skiftet sist og hvilken type de er, sier Karlsen.

LuxSave har også lysstyring for idrettsanlegg. Systemet består av en styringsenhet som enkelt monteres av en elektriker i styringsskapet på banen. En enhet kan styre inntil tre lyskretser. Tenning og slukking er brukerstyrt og gjøres fra PC, smarttelefon eller nettbrett. Flere brukere kan ha rettigheter til å tenne og slukke anlegget og ved behov ta direkte kontroll over belysningen ved bruk av smarttelefon, nettbrett eller datamaskin. Om man ønsker å kunne styre hele eller deler av lyset direkte fra anlegget kan det også settes til å bli styrt av sensorer eller brytere på egendefinerte tidspunkt. Dette gjør at man kan definere klokkeslett hvor kunder kan benytte seg av anlegget og samtidig garantere at lyset kun er på ved aktivitet, som er en nyttig egenskap ved for eksempel lysløyper eller idrettshaller.

-Vårt system for smart styring av idrettsanlegg kan omfatte alt fra en fotballbane til større anlegg. Det kan settes opp tilpasset og svakere lys for trening, sterkere for kamp. Det kan programmeres ulike scenarier, og klubber og lag legger inn sin aktivitetskalender eller den hentes automatisk fra Norges fotballforbund, sier Karlsen. Lyset kan skrus av eller det kan settes automatisk til treningslys når kampen er slutt. Det er riktig lys når det behøves, sparer energi og naboene slipper irritasjon over unødig lysbruk.

 LuxSave har flere store installasjoner, både i Norge og utlandet. Systemet deres styrer ca 170 000 gatelys i Stockholm og nesten 80 000 lyspunkter i 12 kommuner i Rogaland, hor det hele driftes av Lyse Elteknikk. Systemene er så detaljerte at rapporter kan hentes ut ned på armaturnivå, slik at deling av kostnader og oversikt over hvor mye hver kommune skal betale er lett tilgjengelige. Det finnes muligheten for å ta ut rapporter som viser forbruket separat delt opp på kostnadspunkter, for eksempel for for idrett, gatelys, busskur eller Statens Vegvesen innen hver kommune også.

På Bygdøy i Oslo er det levert et Luxsave system for idrettsbaner, og brukes på alt fra alt fra eliteserie til treningsbaner. Treningsanleggene til Rosenborg ballklubb på Salmarbanen og Abrahallen har installasjoner, og Byåsen Breddefotball har også automatisk lysstyring på sine kunstgressanlegg.

Clausenengen Fotballklubb i Ålesund har styring av lyset to haller og Kristiansund ballklubb har styring for sin hovedbane, som også er tilrettelagt for TV overføring.

-De er de samme enhetene som brukes, men med ulikt oppsett. Med en utvidelse av sportsproduktet kan vi styre flerbrukshaller, med treningslys i en del og kamplys i en annen del samtidig. Stjørdal kommune styrer nå tre av sine flerbrukshaller med dette systemet, både lys, lås, ventilasjon og varme. Vi kan i utgangspunktet styre alt det går strøm igjennom. Våre løsninger sitter på brytersiden, og kan enkelt kobles sammen med SD anlegg. Luxsave har utviklet både programvaren og elektronikken, sier Jarl Holme.

 


Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 04/2018. Magasinet distribueres fire ganger i året til Lyskulturs medlemmer (gratis) og abonnenter, og er i tillegg til salgs hos utvalgte Narvesenutsalg. 

Kjøp siste nummer:
Siste nummer kan bestilles separat frem til nytt nummer er i salg. Bestill siste nummer her.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!