Vannkraft på nytt

Facebook Twitter LinkedIn Email

I spektakulær natur på Helgeland foregår en stor kraftutbygging, og det er faktisk den tradisjonelle fornybare kilden vannkraft det dreier seg om.

Helgelandskraft AS er en stor produsent av vannkraft i nordlige deler av Norge. I 2008 startet de planleggingen av fem nye vannkraftverk, samtidig har de høye miljøambisjoner. Helgeland Kraft vil skape oppmerksomhet rundt at vannkraft vil spille en viktig rolle i et fornybart samfunn, som en ren og fornybar energikilde også for framtiden.

De eldste kraftstasjonene var ofte flotte majestetiske bygg, men etter hvert ble det vanlig å skjule virksomheten inne i fjellet eller under bakken. I Øvre Forsland og Bjørnstokk ønsket Helgeland Kraft særegne og synlige kraftstasjoner de kunne vise fram. Kraftstasjonene er tegnet av Stein Hamre arkitektkontor, og Øvre Forsland er blitt en attraksjon som allerede har vunnet priser. I mai 2016 mottok produksjonssjef i Helgeland Kraft Torkil Nersund og faglig leder i Stein Hamre arkitektkontor Lars K. Sjøvold prisen Architizers 2016 A+ Awards i New York. Øvre Forsland kraftverk vant i klassen arkitektur og bærekraft etter en avstemning der rundt 400.000 stemmer fra 100 land ble avgitt.

Øvre Forsland. Visualisering: Mir/Stein Hamre arkitektkontor

Bjørnstokk og Øvre Forsland er mellomstore vannkraftverk som produserer cirka 30 GWh hver, det tilsvarer forbruket til cirka 1600 boliger. Øvre Forsland ble satt i prøvedrift i mars 2015, og offisiell åpningsdag var 29. august. Det er en ny milepel i den snart 100 gamle krafthistorien i Forslandselva. Helgeland er et av område som er tett utbygd med vannkraft, og det har vært en del reaksjoner. Helgeland Kraft ville derfor gi noe tilbake til publikum og helt klart spilt på premissene til naturen. Under utbyggingene var Helgeland Kraft fokusert på mest mulig skånsom aktivitet, og det gir positive tilbakemeldinger.

Arkitektene ønsket å lage en attraksjon og et turmål. Utformingen av Øvre Forsland er stram og moderne, og er inspirert av gammel bjørkeskog som finnes i området.
Det er brukt holdbar Kebony stående på fasaden. Bygget har irregulære vindusåpninger, og lyssettingen er også spektakulær. Den er et virkemiddel for å iscenesette kraftproduksjonen, og den særegne belysningen er inspirert av fargene og nyansene på den Nordnorske himmelen. Gjennom vinduene kan besøkere se inn på turbinene og de andre delene i kraftstasjonen, de tekniske komponentene er lyssatt i farger. Belysningen endrer seg for å gi en unik opplevelse for de som besøker anlegget på kveldstid. Fra broen på utsiden av kraftstasjonen kan besøkerne se vannet som kommer ut igjen fra turbinene.

Leknes. Visualisering: Mir/Stein Hamre arkitektkontor

– Vi har laget lysdesign for alle de fem kraftverkene i samarbeid med Stein Hamre arkitektkontor, og Øvre Forsland og Bjørnstokk er de mest spektakulære og tilgjengelige. Det er flott arkitektur ved de andre kraftverkene også, men de ligger langt fra allfarvei, så de har fått tradisjonell belysning gjort med omtanke, sier lysdesigner Kristian Drage i Stokkan Lys.

– Det er spesielt i Forslandsdalen, som er et vilt og fantastisk landskap. Dette er lagt opp som en turistattraksjon med rasteplass og et eget besøksbygg som er anlagt ved hovedveien. Besøksbygget er tegnet av de samme arkitektene, og vi har lysdesign der også, sier han.

Sivilarkitekt Robin Söderkvist ønsket å ta arkitekturen videre med lysdesign, og vi utviklet sammen en idé som punkt en skulle skape arbeidslys, men som punkt to var å vise arkitekturen. Konseptet var å vise at vann blir til energi, og vannet som her er i ferd med å bli til strøm. Rommet rundt turbinen har fått blått lys, og selve turbinen som skaper strømmen har et dynamisk lys i rødt og orange.

Vil du lese hele artikkelen? Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 01/2017, og finnes på utvalgte Narvesenutsalg i tillegg til digital utgave for abonnenter og medlemmer av Lyskultur. Les magasinet digitalt her.

Øvre Forsland kraftverk

Forslandsdalen, Leirfjord kommune.
Arkitekt
Stein Hamre Arkitektkontor AS
Lysdesign
Stokkan lys
Kraftverket mottok Architizers 2016 A+ Awards i kategorien «beste arkitektur og bærekraft» i 2016, med over 400.000 stemmer fra 100 land.
Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!