Norsk lyspris 2001

Facebook Twitter LinkedIn Email

Lærdalstunnelen og Arkitekthøgskolen i Oslo ble tildelt Norsk lyspris 2001.

Norsk Lyspris 2001: Utendørsprosjekt: Lærdalstunnelen

Lærdalstunellen ble tildelt Norsk Lyspris 2001 i utendørskategorien. Lærdalstunellen hedres for den effektfulle scenografiske bruken av enkle fargede lysstoffrør.

Lærdalstunellen er verdens lengste tunnel med sine 24.5 kilometer, og med en kjøretid på over 20 minutter. Tre store fjellhaller med hver sin gule og blå soloppgang gjør gjennomfarten til en turistattraksjon som har fått internasjonal oppmerksomhet.

For å øke sikkerheten, redusere ubehag, angst og monotoni, ble det tidlig besluttet å dele opp tunnelen i fire strekninger ved å sprenge ut tre store fjellhaller. På grunn av lang gjennomfartstid skulle belysningsløsningen minske kjedsommelighet, angst og fare for å sovne bak rattet for bilistene. Løsningen ble et lysanlegg som assosierer til soloppgang i tre ulike deler. Idéen ved å bryte opp tunellen med opplevelser er enkel,  men det har vært en lang vei frem til endelig resultat.

– Balansen mellom opplevelse og fokus på trafikksikkerhet må ha vært krevende, heter det i jurybegrunnelsen.

Fra juryens begrunnelse:

Fjellhallens hvelving er malt hvite for å reflektere lys. Veiens geometri og belysning er ført ubrutt gjennom hallen. I dette miljøet er det skapt en vakker og overveldende scenografisk belysning med sterkt blått lys i hvelvet, og en gul horisont langs veggene. Man blir nærmest ”bergtatt” av det luftige inntrykket.

Juryen vil berømme den effektfulle scenografiske bruk av  enkle fargede lysstoffrør. Det er skapt overraskende og vakre opplevelser  i et vanligvis monotont tunnelmiljø. Vi er glade for å kunne gi en pris til et prosjekt som via et enkelt konsept, og en behersket utførelse, gir oss alle muligheten til egne assosiasjoner og gleden av å oppleve noe vakkert.

Lysdesigner Erik Selmer har i samarbeid med Statens vegvesen har klart å skape en flott turistattraksjon av Lærdalstunellen

Fakta om prosjektet: 
Eier og byggherre: Statens Vegvesen Sogn og Fjordane Vegkontor
Lysdesigner: Sivilarkitekt MNAL Erik Selmer
Prosjektledelse: Statens Vegvesen, Sogn og Fjordane Vegkontor v/ Jon Kvåle
Vurdering av tiltak for positiv opplevelse og trafikksikkerhet: Sintef Bygg og Miljø, avdeling veg og samferdsel v/ prosjektleder Gunnar D. Jenssen
Leverandør av lysutstyr og planlegger av generell tunnellbelysning: Thorn Lighting AS v/ Svein Eriksen og Lars H. Hansen

Norsk lyspris 2001: Innendørsprosjekt: Arkitekthøgskolen i Oslo

Arkitekthøgskolen ble i 2001 tildelt Norsk lyspris i kategorien ”Innendørsprosjekt” for kreative løsninger og godt materialbruk i forbindelse med rehabiliteringen av det gamle industribygget.

Arkitektfirmaet Jarmund/Vigsnæs AS har til tross for lavt budsjett skapt et spennende design og vist godt bruk av utradisjonelle materialer ved rehabiliteringen av Arkitekturhøgskolen i Oslo. Eksteriøret til bygget som ble tegnet i 1935 er bevart, med tilføring av et nytt særpreg innenfor de eksisterende rammene. Høgskolen fikk et røft preg med bruk av metallnett og glass som lyssettingseffekter. Lysarmaturene er skjult, og det er skapt et inntrykk av metall og glass som selve lyskildene.

Juryen fremhevet samspillet mellom kurs- og dagslys som spesielt godt. Juryleder og sivilarkitekt Birger Heyerdahl mente disse to ulike lyskildene var godt sammensatt på en fin måte og komplimenterte hverandre meget godt, særlig i entreen. Dagsbelysningen av den dype hovedinngangen ble trukket frem som et dristig men elegant trekk fra byggherren og arkitektene. Juryen berømmet også den originale bruken av oransje vinduer, som gir skolen et spesielt særpreg fra utsiden – og samtidig løser praktiske problemer på grunn av oppvarming fra solen.

Fra juryens begrunnelse:

Anlegget utmerker seg spesielt ved at lys, dagslys og kunstlys på en eksemplarisk måte fremstår som integrert med arkitekturen. Det arkitektoniske uttrykket er røft, og forteller om et lavt budsjett. Lysanlegget er da også enkelt, men inngår både estetisk og funksjonelt i en romlig helhet.

Den arkitektoniske utfordringen har på  mange måter vært å skape dagslys og orientering til store mørke arealer. Dristigheten ved å legge hovedinngangen så dypt inn i bygget er elegant løst med dagslys fra den overliggende hage, belysning via kantine og utstillingsrom, og vestibylens dominerende lysvegg.

Juryen vil også berømme den dristige og originale bruk av de oransjefargede vindusflater mot syd. Foruten å løse utfordringer ved soloppvarming, gir de en sterk identitet til samlingsrommene samtidig som de på kveldstid bidrar til å gi skolen en markert profil utad.

Fakta om prosjektet:
Eier og byggherre:  Statsbygg
Arkitekter og lysdesign: Arkitektene Jarmund og Vigsnæs A.S. v/ arkitekt MNAL Einar Jarmund
Rådgivende ingeniører elektro og lysdesign: Kaare Skallerud AS v/ Kaare M. Skallerud
Hovedleverandører av lysutstyr: Osram AS og AKB AS

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!