Norsk lyspris 2003

Facebook Twitter LinkedIn Email

Munkholmen i Trondheim og Telenorbygget på Fornebu ble tildelt Norsk lyspris i 2003. 

Utendørs belysningsanlegg: Munkholmen i Trondheim
Munkholmen er et yndet turistmål og mål for mange av Trondheims borgere om sommeren, med guidede turer i festningen med amatørteater, badeliv, båtaktiviteter og soling. Holmen kan sees fra store deler av byen og er en kjent profil i Trondheimsfjorden. Etter en prøvelyssetting vinteren 1999 ga riksantikvaren tillatelse til permanent belysning som ble fullført desember 2001 i regi av Statsbygg Midt-Norge.

I juryens begrunnelse heter det a Munkholmen trer vakkert frem i sine naturlige farger, og at belysningen gir en følelse av perspektiv når en ankommer fra sjøsiden.

Fra juryens begrunnelse:

– Et vanskelig prosjekt. Designeren problematiserer lysforurensing og den stadig økende lysintensiteten i by og land (og sjø). Sluttresultatet blir derfor noe svakt belyst sammenlignet med byen, men er ment som en oppfordring til en mer balansert lyssetting av Trondheim. Belysningen har greid å få frem et naturlig skille mellom bygninger og voller med overraskende lite effektforbruk. Dette vektlegges bærekraft og i sammenheng med reduksjon av lysforurensing.

Fakta om prosjektet:
Byggherre: Riksantikvaren i Trondheim
Lyssetting: Statsbygg Midt-Norge
Leverandør master: Ørsta Stålindustri AS
Leverandør belysningsarmaturer: SILL, Luminator AS

Innendørs belysningsanlegg: Telenor, Fornebu
Telenor ønsket å skape ”Nordens fremste arbeidsplass for nyskapende virksomhet”.
Dette gjaldt spesielt nye belysningsløsninger med fleksible arbeidsplasser, uten cellekontor og med høy generalitet. Det ble ønsket mest mulig skjult teknikk i himling med faste installasjoner og lysteknikk for fleksible arbeidsplasser og store rom.

Kaldt lys på 4000 kelvingrader ble innført i arbeidssonene, mens det ble benyttet varmt lys på 2700-3000 K i kommunikasjonsområder og møteplasser.

Prosjektledelsen innså tidlig at prosjektet måtte styrkes på belysningssiden, og det ble utlyst en konkurranse som til slutt ga oppdraget til lysdesignerne Vesa Honkonen og Julie Oksanen fra Finland. Fra brukerne har det kommet vesentlig positive kommentarer knyttet til de valgte løsningene.

Fra juryens begrunnelse:

– Telenorbygget er en stor og krevende bygningsmasse, noe byggherre har tatt til etterretning med store ressurser på planlegging og utforming av anleggene. Belysningen i bygget skulle kunne oppfylle kravene representert innenfor det nyeste av kontorløsninger. Belysningsmessig er det lagt vekt på et fint samspill mellom de forskjellige funksjonene, også mellom inne- og uterom.

Dagslyset er bra utnyttet. Det er mye variasjon i lyssettingen, noe som tyder på en sterk grad av styring fra designerens side. Juryen ønsker å fremheve nettopp denne faktoren som motstykke til ”totalentreprisens uutholdelige likhet”.

Fakta om prosjektet:
Byggherre: Telenor Eiendom
Lysdesigner: Vesa Honkonen og Julle Oksanen

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!