Norsk lyspris 2005

Facebook Twitter LinkedIn Email

Norsk lyspris ble i 2005 tildelt Nydalen T-banestasjon i Oslo, og By-belysningsprosjektet Morild i Skien.

Nydalen T-banestasjon
Norsk Lyspris i klassen innendørs ble tildelt Nydalen stasjon, i den transformerte bydelen Nydalen i Oslo.

Juryens begrunnelse
Nydalen T-banestasjon er en ny stasjon i den transformerte bydelen Nydalen i Oslo hvor tidligere industribebyggelse de siste årene har veket for kontor- og kunnskapsbedrifter. Sentralt beliggende mellom hotell, BI-bygget og kontorlokaler ligger stasjonsbygningen trassig på diagonalen, under-

streket med en lysstripe i asfalten for å markere sporets retning under bakken – sin egen akse i Nydalen.

Her kan vi tydelig se at utforming av bygget og lysplanleggingen har fulgt hverandre tett hele veien. Sjelden opplever vi en slik samkjøring hvor resultatet blir et gjennomtenkt arkitektonisk bygg der lyset spiller en viktig rolle. Basaltvegger og glass leder inn i bygget på mark-plan, lyset er plassert for å vise vei inn i paviljongen. Utvendig er det oransje glass over trappen. Inne over og på sidene av rulletrappene, hvor 1800 lysrør er installert bak glass, skifter både farge og intensitet i tidsintervaller til musikk, og alt styres via sensorer som reagerer dynamisk med publikum.

Lyset i rulletrappen er en høyteknologisk og moderne installasjon som til tider kan virke noe skremmende og overdrevet om man ikke er forberedt. Den 110 meter lange perrongen under bakken har et klart, reflektert lys på hvitt granittgulv. I midten holder en rekke av røde søyler, vakkert lyssatt med nedfelte armaturer som skaper en fin stemning samtidig som det skapes lys/skygge effekter på en ellers stor og lang flate. Ildrøde jagende markeringslys varsler om at T-banen kommer. Dette gir en oppløftende blanding av teater, med opplevelse og sikkerhet for den reisende.

Med Nydalen T-banestasjon vises en helhet og nytenkning som gjør den til en forløper i samspillet mellom lys og arkitektur i en voksende by.

Byggherre: Oslo kommune, Samferdselsetaten
Arkitekt: Kristin Jarmund Arkitekter AS, ved siv.ark MNAL Kristin Jarmund
Landskapsarkitekt: 13,3 Landskapsarkitekter ved MNAL Anne Kristin Udgaard
Landskapsingeniør: Christer Ohlsson
Prosjektledelse: Norconsult
Hovedentreprenør: Selmer Skanska

Morild

Foto: Jørn Steen.

Norsk Lyspris i klassen utendørs tildeles Morild, som består av 14 ulike lysinstallasjoner i Skien kommune. 

Skien kommune lagde i 1996 en sentrumsplan hvor et viktig mål var å knytte byen til vannet og sette fokus på byens landemerker. I 1998 ble det arrangert en konkurranse som Snøhetta vant med prosjektet MORILD. Men det skulle gå seks år før prosjektet sto ferdig i desember 2004.

MORILD har på en fin og gjennomtenkt måte klart å synliggjøre vannveien som er grunnlaget for byens plassering og vekst. Prosjektet består av 14 forskjellige lysinstallasjoner, knyttet sammen med historiske og geografiske steder som er viktige for Skiens utvikling og byplan.

Det blir for omfattende å gjennomgå hvert enkelt av de 14 delprosjektene som alle er verdige en lys- pris i seg selv. Juryen vil likevel trekke frem noen enkeltprosjekter. Byens hovedakse går fra Skien kirke som er byens landemerke og nå synlig fra vann og land med en vakker lyssetting som vasker fasaden med lys på en mild og stemningsfull måte ned til den historiske Tollboden hvor fem lyssatte springvann understreker aksen. I spenn rangerer prosjektene også. Fra de kraftige «Betongdamene» som ved hjelp av damp og kunstlys smykker rense- anlegget til Union på en dramatisk måte, til et poetisk lys på de gamle, stillferdige og vakre «Røtterane» som våkner til liv når mørket faller på og forteller en historie om byens fortid og næring mens lyset leker i elvens vannspeil og minner oss om harde tak i all slags vær, men også om et herlig liv ved sjøen.

Idé og konsept: Frank D. Kristiansen MNAL, Birgitte Appelong MNIL, Jenny B. Osuldsen MNLA, Underkonsulent: Elektrorådgiver: Magne Bjørndal-Riis.
Oppdragsgiver: Skien kommune og Telemark Fylkeskommune
Byggherre: Skien kommune, Ingeniørvesenet
Utførende: Skagerak Elektro AS

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!