Norsk lyspris 2007

Facebook Twitter LinkedIn Email

Norsk lyspris utendørs ble tildelt TEMPO, et offentlig kunstverk plassert i rundkjøringen på Husnes i Kvinnherad kommune. 

Juryens begrunnelse
Løsningen er identitetsskapende for stedet gjennom et klart og enkelt formspråk. En elegant og minimalistisk bruk sningen er identitetsskapende for stedet gjennom et klart og enkelt formspråk. En elegant og minimalistisk bruk av materialer, hvor hovedkonstruksjonen i aluminium har en spesiell tilknytning til stedet og industrien der.

Kunstverket utmerker seg ved å gi spesielle lysopplevelser både på dag- og kveldstid. I sollys oppstår det et lys/skygge-spill mellom aluminiumskonstruksjonen og den innvendige oppspente duken. I mørket oppstår en ny dynamikk mellom en øvre og nedre belysning, ved hjelp av individuelt styrbare RGB LED armaturer. Øvre og nedre del av duken kan lyssettes uavhengig av hverandre. Dette gir uendelige variasjonsmuligheter.

Foto: LEAD Inc.

Lysarmaturene er også montert slik at belysningseffektene tilsynelatende oppstår av intet.Effekten av kunstverket vil være forskjellig i ulikt vær. Regn, tåke, sol og skyer gir alle forskjellige opplevelser av kunstverket.

Løsningens enkle form bidrar til å gi den en sterk karakter uten å virke dominerende. Lysvirkningen oppnås uten ødeleggende effekt på nattehimmel, og med beskjeden energibruk. Kort sagt et elegant samspill mellom funksjon, konstruksjon og lys. Til tross for store dimensjoner har konstruksjonen en lett og elegant karakter. Fargeskift er et mye brukt, og ofte misbrukt, virkemiddel i dagens belysningsverden. I Tempo er fargeskift brukt med hell.

Hensynet til trafikksikkerhetsmessige forhold er også godt ivaretatt ved at installasjonen er åpen i bunn og ikke hindrer sikt fremover langs veien på begge sider av rundkjøringen.

Lysdesign og installasjon: CP-Norway AS ved Arne Grønsdal
Byggherre og prosjektledelse: Sør-Norge Aluminium AS
Design: LEAD Inc. AS
ved siv. ark. Ali Heshmati og Gretha Rød
Statikkanalyse: Node rådgivende ingeniører AS
Produksjon og installasjon av tekstil: Textil Bau GmbH
Tekstilanalyse: Leicht Bau Kunst og Ingenieurbüro Teschner GmbH
Konstruksjon i aluminium: Skarveland AS
Grunn- og betongarbeid: Byggservice AS

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!