Norsk lyspris 2013

Facebook Twitter LinkedIn Email

Ett av Norges mest kjente landemerker og en av Oslos mest besøkte turistattraksjoner har et innovativt og energieffektivt lysdesign.

Lysdesign ved Norconsult AS

Vinner Lysprisen 2013 – Holmenkollbakken nasjonalanlegg

Juryens begrunnelse:
Holmenkollens belysning er for en arena som skal håndtere store publikumsmasser. Det skal tilrettelegges for internasjonal TV-overføring, og lyset skal sist men ikke minst fremheve det som regnes for Norges viktigste landemerke.  Lysprisen er gitt til effektbelysningen og den dekorative belysningen – ikke arenalyset. Lysdesignet løfter frem form og funksjon, og viser den storslåtte arkitekturen.  Effektbelysning løfter skihoppet opp fra bakken. Dette presenterer hoppbakken i et svev som på en visuell, enkel og treffende måte understreker byggverkets innhold og mening. Belysningen fungerer også som funksjonsbelysning for gangveien under.
Lysdesignet framhever både arkitektur, ingeniørkunst og hoppsporten. Det er valgt en god teknisk løsning som er hensiktsmessig med hensyn energieffektivitet og vedlikehold. Det er modig at man her har vist måtehold og begrenset effektbruk og samtidig klart å vise landemerket separat fra landskapet. Juryen mener at løsningen promoterer Oslo som en av Fremtidens byer det er tatt hensyn til lysforurensing og energibruk. Hoppbakken signaliserer et verdig og tydelig visuelt symbol for Oslo og Norge. Den blir en logo i terrenget i vintermørket.

Lysdesign ved Concept Design

Hederlig omtale – Samson Bakeri på Gardermoen

Caféen har et diskre og delikat lysdesign, som er godt integrert i arkitekturen og er med på å styrke referansene til opplevelsen ved reise.

Juryens begrunnelse:
Når man kommer inn i avgangshallen på Gardemoen, får man lyst til å ta seg ekstra tid for å oppleve atmosfæren og estetikken som denne kafeen utstråler. Serverings-øyen fremstår som et lysende møbel, et estetisk element som skaper undring og nysgjerrighet. Den utstrakte bruken av integrert belysning gjør at arkitekturen får en grasiøs og stilfull presentasjon. Intime cafe-soner rundt en samlende kjerne gir ro og energi. Juryen framhever dette som et prosjekt hvor integrert lys som styrker funksjon og formgivning, er gjort på en forbilledlig måte. Samson fremstår som et eget lite univers hvor alt oppleves forankret i et inviterende hjerte i senter, hvor bakervarer og fristelser ryddig vises fram og lokker oss inn. Cafe på dagen, og bar på kvelden. Dette prosjektet viser hvordan lysdesign og arkitektur brander Samson sin identitet

Lysdesign ved ÅF Lighting

Hederlig omtale – Verdensparken på Furuset

Belysningen understøtter parkens utforming og bruksområder gjennom bruk av fargetoner og spesielle lyssettinger, og løfter frem de urbane naturopplevelsene på Furuset.

Juryens begrunnelse:
Verdensparken ligger i et flerkulturelt område på Furuset, med skoler og barnehager som nærmeste nabo. Parken ble i løpet av høsten 2012 oppgradert med møteplasser, parkouranlegg og lekeområder. Her er lysdesign brukt aktivt for å skape samhold og aktive sosiale rom. De ulike måtene å bruke lys på appellerer til både barn, unge og voksne og bidrar til å lage et spennende ikke-kommersielt møtested for ulike aldersgrupper. Her er lys ikke bare brukt for trygghet og funksjonalitet, men også for å styrke stedstilhørighet og stolthet. Måten lyset brukes gir parken ny mening på kveldstid, et nytt meningsbærende lag trer fram ved mørkets frembrudd. Parken er delt inn i ulike «opplevelses-soner», noe som bidrar til variasjon, nysgjerrighet og bevegelse.

Lysdesign ved Cowi AS

Hederlig omtale – Kilden Teater- og konserthus i Kristiansand

Kilden er et ekstraordinært bygg som ved hjelp av lyssetting ser ut som en kjempebølge av tre, som hever seg over havet.

Juryens begrunnelse:
Lysdesignet for Kilden kulturhus understreker den ikoniske bølgeformen og gir bygget en magisk transparent presentasjon kveldsbildet av byen. Foto av dette bygget har gått verden over, og har vært å se i de mest toneangivende publikasjoner innen arkitektur og design. Lysdesignet klarer å hente frem det beste av arkitekturen og gir et sterkt sug. Det oppleves som om lyset kommer fra selve bølgen eller bygget.  Et dramatisk arkitektonisk grep løftes ytterligere med kunstig lys. Lysdesignet klarer å forene inne og ute og skaper et transparent landemerke som inviterer inn. Det er gjort klare og tydelige valg i en god utførelse.  Hver enkel reflektor er tilpasset nøyaktig i posisjon i forhold til skråveggen og i forhold til opplevelse så vel utenifra som inne i bygget. Oppgaven er vanskelig, og designere så vel som oppdragsgiver skal ha honnør for at detaljprosjektering er gjort så seriøst og nøyaktig. Presisjonsnivået for denne løsningen er et forbilde for andre prosjekter.

Lysdesign ved ZENISK

Hederlig omtale – Kulturkvartalet i Porsgrunn

Lysplanen bidrar til å styrke byens identitet som elveby og åpne byen mot elva gjennom å tydeliggjøre de tverrgående aksene.

Juryens begrunnelse:

Lysplan for kulturkvartalet i Porsgrunn er et forbilde på hvordan overordnet lysplanlegging kan brukes i byutvikling. Lyskonseptet styrker Porsgrunns identitet ved å vise sammenheng historisk og arkitektonisk, og knytter byen nærmere det som er Porsgrunns sjel – elva. Dette gjøres med å forsterke eksisterende tverrgående akser som åpner sentrum mot vannet. Samtidig gir lysdesignen merverdi og kvalitet til Kulturkvartalet gjennom måten områdene vises fram. I dette bildet innlemmes elvepromenaden naturlig. Porsgrunn er kjent for å ta universell design på alvor i det offentlige rom. Lysdesignen brukes aktivt for å styrke intuitiv forståelse av ferdselsmønster og for å skape økt trygghet for alle brukere i et aktiv og pulserende bysentrum

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!