Norsk lyspris 2015

Facebook Twitter LinkedIn Email

Østbanehallen, Høvik stasjon og SunBell vant Norsk lyspris 2015

Beste innendørsprosjekt – Østbanehallen i Oslo

Foto: Tomasz Majewski

Østbanehallen ble for kort tid siden presentert i ny drakt, og ble tildelt Norsk Lyspris for ”Beste innendørsprosjekt” i 2015.

ÅF Lighting har utformet et belysningskonsept som respekterer den gamle Østbanehallen i Oslo sitt originale arkitektoniske uttrykk.

Juryen mener at dette er et prosjekt som viser hva godt lysdesign kan gjøre for et område, rom eller bygg, og skaper en helhetlig visuell opplevelse. Lysdesigner har lagt vekt på at grunnbelysningen ikke skal gjøre for mye ut av seg, men heller la de andre estetiske kvalitetene i hallen tre frem.

– Pixelveggen er en sterk identitetsskaper for Østbanehallen, og er med på å manifestere Østbanehallen som en viktig møteplass og et inkluderende byrom, ikke bare som et transittsted på vei fra A til B, heter det i jurybegrunnelsen.

Belysningskonseptet er utført av lysdesignbyrået ÅF Lighting.
Oppdragsgiver: Rom Eiendom.
Andre aktører i prosjektet: iGuzzini, Mellbye Arkitektur Interiør AS, Kreativ Plast AS.

Høvik stasjon i Bærum vant ”Beste utendørsprosjekt”.

Foto: Tomasz Majewski.

Beste utendørsprosjekt ble tildelt Høvik stasjon i Bærum, som hedres for sitt arbeid med å kombinere strenge funksjons- og vedlikeholdskrav i samferdselssektoren med estetikk og visuell komfort.

– Her har lysdesigner klart å skape et lysanlegg som bidrar til en god visuell estetisk opplevelse, hvor lys og arkitektur spiller på lag og forsterker hverandre, samtidig som anlegget oppfyller de strenge lys- og funksjonskravene som stilles til en togstasjon, heter det i jurybegrunnelsen.

Planleggingen av belysningen på Høvik stasjon ble påbegynt allerede i 2011, og det ble tidlig i prosessen valgt å gå for en 100% LED-løsning. Lysdesignet er utformet av Halvor Næss Belysningsdesigner AS, som kan fortelle at det i prosessen er lagt vekt på at funksjon, estetikk og visuell komfort skulle smelte sammen til å bli den gode løsningen.

Lysdesign ved Halvor Næss Belysningsdesigner AS
Oppdragsgiver: Jernbaneverket
Andre aktører i prosjektet: Jernbaneverket, Heyerdahl arkitekter, Norconsult.

SunBell vant åpen klasse!

Foto: Bright Productions/K8 Industridesign

Bright Products og K8 Industridesign vant prisen ”Åpen klasse” med solcelle-lampen SunBell, som er designet for de 1,3 milliarder menneskene i verden som lever uten strøm.

SunBell skal bedre livskvaliteten for millioner av mennesker som bor steder i verden hvor det ikke finnes strøm, hvor alternativet er parafinlamper eller stummende mørke.

– SunBell gir lys og verdighet til dem som trenger det mest, og er en merkevare med sterke sosiale og miljømessige kvaliteter. Arbeidet til designerne i Bright Products og K8 Industridesign vitner om et stort sosialt engasjement og en god forståelse av den tøffe virkeligheten alt for mange mennesker lever i hver dag, heter det i jurybegrunnelsen.

Produktets smarte, enkle og bærekraftige design er både en solcellerevet LED-lampe og telefonlader, og kan lyse i opptil hundre timer.

SunBell er designet av Bright Products og K8 Industridesign AS.

Norsk lyspris ble etablert av Lyskultur i 2001, og deles hvert år. Norsk lyspris skal sette fokus på gode og innovative lysprosjekter i Norge ved å fremheve spennende, veldesignede og velutførte prosjekter. Norsk Lyspris er delt inn i tre kategorier; beste innendørsprosjekt, beste utendørsprosjekt og åpen klasse.

Lyskultur er norges ledende kompetansenettverk innen lys og belysning, og er landsdekkende med regionale avdelinger og komiteer. Våre medlemmer er toneangivende aktører innenfor belysningsbransjen, fra lysdesignere og rådgivende ingeniører til produsenter, importører og salgsleddet innenfor belysning.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!