Det er viktig å ha godt lys hjemme – Delta på kurs 16. september!

Facebook Twitter LinkedIn Email

Vi nordmenn tilbringer gjennomsnittlig 90% av tiden vår innendørs, og det siste året har mye av den tiden blitt tilbrakt i våre egne hjem. Belysning i boligen påvirker oss både praktisk, økonomisk, fysiologisk og psykologisk. Nå som flere bruker mye av hverdagen på hjemmekontor og hjemmeskole kreves det dessuten enda mer av boligbelysning enn før.

Forskning viser at riktig belysning kan gi økt produktivitet og effektivitet, bedre trivsel, velvære, sikkerhet og trygghetsfølelse. Med tidlig og god planlegging kan de fleste boliger likeledes redusere opp til 90% av energiforbruket til belysningen uten at det går utover lyskvaliteten.

Bakgrunn i lysdesign, interiørarkitektur og møbeldesign
For å kunne dra nytte av disse fordelene er det nødvendig med helhetlig bevissthet og kunnskap når man står overfor et slikt planleggingsprosjekt. Nettopp dette vil Birgitte Appelong hjelpe oss med i sitt kurs Belysning i boligen hos Lyskultur den 16. september.

Birgitte Appelong er en erfaren kursholder, interiørarkitekt og møbeldesigner med PhD i lysdesign fra Kunsthøgskolen i Oslo, og med over 20 års nasjonal og internasjonal fartstid innen lysdesign. Hun var tidligere ansatt hos Snøhetta Arkitektur Landskap før hun startet interiørarkitektkontoret Appelong. Inntil nylig har hun i tillegg vært kreativ leder ved Designinstituttet i en årrekke.

Tilrettelagte løsninger er essensielt
Gode belysningsløsninger viser en harmoni mellom det estetiske, tekniske, og funksjonelle. Det er derfor mange hensyn som skal tas i et slikt prosjekt. Man må vurdere hvor og til hva belysningen skal brukes, hvordan unngå blending, hvordan skape best mulig samspill med varierende mengder dagslys og hvordan bidra til riktig stemning.

For å gjøre det enda mer omfattende har hvert enkelt rom ulike bruksområder og trenger derfor tilrettelagte løsninger. Kjøkken og stue er typiske flerbruksrom hvor vi oppholder oss mye; det er her vi sosialiserer, lager mat, spiser, slapper av, har venner på besøk og arbeider. Disse rommene skal dermed tilfredsstille mange behov og skape passende stemninger. Det samme prinsippet gjelder også for soverom, bad, hjemmekontor, korridorer, treningsrom, oppbevaringsrom og trappeoppganger. I disse rommene kan det være andre krav, som for eksempel til LUX i trappa for å øke sikkerheten.

Fokus på design og interiørarkitektur
Med sin spesialisering innen belysning i rom og tre år som stipendiat innen kunstnerisk utviklingsarbeid (PhD) ved Kunst- høgskolen har Birgitte mye kunnskap å dele om hvordan man skaper “lysrom” som best optimaliserer de individuelle delene av boligen.

Som to av hennes styrker vil Birgitte fokusere på hvordan man kan bruke design og interiørarkitektur for å få det meste ut av belysningen i den enkelte bolig. Her er gode kombinasjoner av farger, overflater, lyskvaliteter, pærer og armaturer uvurderlige virkemidler. I kurset vil vi blant annet se på kriterier i valg av belysning, armaturer, lyskilder og styringer, samt forskrifter og praktiske øvinger.

Delta på kurs 16. september!
Dette kurset er spesielt tilrettelagt for belysningsleverandører og -produsenter, elektroentreprenører og –installatører, salgspersonell, arkitekter, interiørarkitekter, konsulenter og designere, samt andre som er interessert i interiørbelysning. Modulene vi dekker er Lysplanlegging, Lysstyring, Demonstrasjon av lyskilder, Lyskvaliteter, Lys, rom for rom, og Lys, materialer og farger.

Alt i alt vil Belysning i boligen gi økt bevissthet og kunnskap som vil gjøre deg bedre rustet når du møter utfordringer knyttet til belysning i bolig. Ønsker du
å styrke din kompetanse er dette kurset definitivt noe du burde få med deg!

Les om kurset her

Om kursholder Birgitte Appelong
Interiørarkitekt og møbeldesigner med PhD i lysdesign.
Birgitte har over 20 års fartstid med lysdesign, og har bred nasjonal og internasjonal erfaring. Hun var ansatt i Snøhetta Arkitektur Landskap før hun startet interiørarkitektkontoret Appelong. Hun har i senere år spe- sialisert seg innen belysning i rom og var i tre år stipendiat i kunstnerisk utviklingsarbeid (PhD) innen dette feltet ved Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun disputerte i 2016 med prosjektet «Light in rooms – light scenarios to describe surfaces». Birgitte har i tillegg kompetanse som førsteamanuen- sis, og har undervist og vært sensor ved interiørarkitektutdanningen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Inntil nylig har hun vært kreativ leder ved Design- instituttet i en årrekke.

Birgitte er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (nåværende Kunsthøgskolen i Oslo) i 1992.

«Birgitte er en veldig engasjert og kunnskapsrik kursholder med god for- midlingsevne og mye erfaring både innen lysdesign og interiørarkitektur. Disse egenskapene sammen gjør hun til en perfekt kursholdere for dette kurset. Kan virkelig anbefales!»

– Tidligere kursdeltaker

Tekst: Lyskultur v/ Ingvild Imeland Gjesme

Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 04/2020. Magasinet distribueres fire ganger i året til Lyskulturs medlemmer (gratis) og abonnenter. Abonner her: https://lyskultur.no/produkt/arsabonnement-pa-magasinet-lyskultur/
Siste nummer kan bestilles separat frem til nytt nummer er i salg.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!