Her er vinnerne av Norsk Lyspris 2020

Facebook Twitter LinkedIn Email

Universitetsmuseet i Bergen – Naturhistorisk Museum, Farrisbrua – fra 3D til 2D, Vault tak & vegg, Sandvikslykta, Stavanger Lysplan og Nordisk lys og fargebruk i cellekontor – Bacheloroppgave Lysdesign er vinnerne av Norsk Lyspris 2020.

Norsk Lyspris er den gjeveste hedersutmerkelsen for lysdesign og belysningsprodukter i Norge, og deles ut årlig i regi av den ideelle organisasjonen Lyskultur. 

Vinnerne av Norsk Lyspris 2020 ble kåret under Lysets Dag på DOGA 11. November  i Oslo av konferansier Olli Wermskog. Kåringen ble streamet live. Spennvidden er stor og vinnerne inkluderer historiske bygninger, broer, byplaner og bacheloroppgaver og omfatter lysdesign, produkter og lysinstallasjoner, fra anerkjente aktører til unge talenter. 

Her er alle vinnere av Norsk Lyspris 2020:

Norsk Lyspris har de siste årene opplevd en eksplosiv økning i antall søknader, og juryens vurdering av søknadene resulterte tidligere i høst i 16 nominerte. I kveld ble det kåret seks vinnere og utdelt 10 diplomer.

En av vinnerne kan også bli nominert til Nordisk Lyspris, som arrangeres av belysningsorganisasjoner i Sverige, Danmark, Norge, Finland og Island.

Har du spørsmål vedrørende Norsk Lyspris? Kontakt juryleder Barbara Matusiak (mobil 41809981, e-post barbara.matusiak@ntnu.no), eller daglig leder i Lyskultur Katia Valerie Banoun (mobil: 928 87 245, e-post: katia.banoun@lyskultur.no)

Relatert innhold:

Her er vinnerne av Norsk Lyspris 2020 

Beste innendørsprosjekt:  Universitetsmuseet i Bergen – Naturhistorisk Museum

Universitetsmuseet-i-Bergen
Klikk på bildet for å se det i høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Belysningen i Universitetsmuseet i Bergen er utsøkt utført og skreddersydd til et svært komplekst og detaljert utstillingsprosjekt hvor belysningen til enhver tid bidrar til å fortelle historien om bygget og gjenstandene. Belysningskonseptet er utviklet individuelt til hvert enkelt rom. Bruken av lys og skygge gjør gjenstandene levende. Noen av lyseffektene er også synlig utenfra og gir fine skyggedannelser og blikkfang på utsiden. Måten belysningsprinsippet ble skapt assosieres med dagslys – der den almene belysningen er blålig og det direkte lyset mot objektene er varmere.  Løsningen fremstår nyskapende, inspirerende og som et eksempel til etterfølgelse.

Fakta:
Eier: Universitetet i Bergen /Statsbygg
Oppdragsgiver/leietaker: Universitetet i Bergen /Statsbygg
Lysdesign: Martin Holmberg-COWI / Nikolaj Birkelund – For The Love Of Light / Paul Amble-Designated
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): SWECO Bergen
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Christian Ebbesen-Arkitektskap, B+B Arkitekter, Schelderup & Gram Arkitekter, Lars Holm
Leverandører: BRIGHT, ERCO, Rebel Light, Luminator, Fagerhult, Frizen Belysning, iGuzzini, IFØ, Nortronic
Installatør: Frøland & Noss

Beste utendørsprosjekt: Farrisbrua – fra 3D til 2D

Farrisbrua
Klikk på bildet for å se det i høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Belysningen av Farrisbrua er utført raffinert og elegant, basert på et overbevisende grep om omdannelse av en tredimensjonal form til et todimensjonalt uttrykk. Belysningen er solid og presist utført i et område med kompleks veigeometri med liten feilmargin. God kontrast mellom kald belysning på yttersiden og de varme mellomrommene mellom søylene skaper også følelse av trygghet. Brua er subtilt lyssatt og fremstår nesten som et selvlysende element og et tiltalende landemerke. Lysstyringen tar hensyn til omgivelsene med slukking på nattetid.

Fakta:
Eier: Statens vegvesen
Oppdragsgiver/leietaker: Statens vegvesen
Lysdesign: Rambøll Norge AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Rambøll Norge AS
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: L2 Arkitekter
Leverandører: Studio Due (Luminator), SILL (Luminator), GVA Lighting (Rebel light), Helvar (Vanpee)
Installatør: VVB Nordic og SET elektro 

Beste produkt eller teknologiske løsning: Vault tak & vegg

Vault tak og vegg
Klikk på bildet for å se det i høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: De beste produktene løser komplekse utfordringer med en tilsynelatende enkelhet. Det geniale koblingssystemet som introduseres med Vault tak & vegg gjør lysarmaturer til et legosett som med letthet kan konfigureres til komplekse geometriske former. Vault er en lekker og estetisk løsning; og har en iboende allsidighet som gjør den både innovativ og meget anvendelig. Vault-systemet har en selvforklarende enkelhet med skalerbarhet og fleksibilitet, god funksjonalitet og praktisk innfesting. Juryen ser et stort potensial for å utvide byggesettet i fremtiden med et bredt utvalg armaturer som kan kobles til byggeklossene.

Fakta:
Eier: Ateljé Lyktan
Lysdesign: Fourmation

Beste spesialdesignet produkt til prosjekt: Sandvikslykta for Sandvika Elvepromenade

sandvikalykta
Klikk på bildet for å se det i høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Bærum Kommune har trykket Sandvikslykta til sitt bryst og ser hvilken verdi lys- og materialkvalitet kan tilføre et byrom med tanke på atmosfære og identitet. Her har teamet klart å skape en ny identitet med en vakker og nytenkende armaturserie som vi ikke har sett før. Belysningen animerer elvepromenaden der det funklende lyset møter elvespeilet. Med en tidløs design basert på bruk av tredimensjonale rektangulære former kombinerer lykten det dekorative og vakre med funksjonell belysning. Juryen mener at en ny klassiker er født med Sandvikslykta.

Fakta:
Eier: Bærum kommune
Lysdesign: Zenisk AS
Leverandører: Hadeland Glassverk, lyskilde levert av Rebel Light
Installatør: Nettservice Ringerike

Vinner – Åpen klasse: Stavanger lysplan

stavanger-lysplan
Klikk på bildet for å se det i høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Stavanger lysplan er et eksempel på en meget profesjonell utforming av en lysplan. Den har på mesterlig vis analysert og strukturert et komplekst prosjektområde. Planen har fanget karakteren til de ulike bydelene av Stavanger sentrum i en lysplan som peker ut en strategisk retning for byens belysning i de fremtidige år. Dette fremstår nærmest som en lærebok i lysplan som alle byer trenger og viser hvordan en kan tenke strategisk med lys og legge en plan som er stedsriktig, funksjonell og gjennomførbar. Stavanger lysplan er et godt eksempel til etterfølgelse.

Fakta:
Eier: Stavanger kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Stavanger kommune
Lysdesign: Zenisk AS

Vinner – Norsk Lyspris – Ung: Nordisk lys og fargebruk i cellekontor – Bacheloroppgave Lysdesign

nordisk-lys-og-farge - bachelor oppgave
Klikk på bildet for å se det i høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Dette er en eksperiment-studie i belysning med fokus på overflatefarger. Undersøkelse av preferanser for og betydningen av veggens farge representerer et aktuelt og veldig interessant tema. Farger på arbeidsplassen trenger lys, mens de igjen «farger» lyset som blir interreflektert i rommet. Refleksjonsgraden av lyset i rommet er avhengig av fargevalget. Det er flott at lysdesignere inkluderer arkitektoniske elementer som vegger og tak i sine betraktninger, ikke bare i form av refleksjonsfaktorer, men de går i dybden på innvirkning av ulike farger og fargenyanser på dagslysbelysning og i forhold til krav i byggeforskrifter. 

Fakta:
Eiere: Tuva Kristin Amundsen Bruun, Malene Borghild Helgeland, Vilde Halvorsen Skilbred

Diplom ble tildelt følgende prosjekter 

Diplom – Innendørsprosjekt: Amfi Moa Syd

Amfi-Moa-syd
Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Amfi Moa Syd representerer en omstilling for norske kjøpesentre der høyere kvalitet i materialer og belysning løfter fellesarealene opp mot hotellnivå, og skaper igjen møteplasser med soner hvor en ønsker å oppholde seg. Lyset bidrar til å forsterke opplevelsen. En finner godt opplyste produkter inne i butikkene, mens kommunikasjonsarealer har en dempet belysning. Juryen vil gi honnør til oppdragsgiver; belysningen er helhetlig utført i tett dialog med interiørarkitekturen, hvor armaturenes farge, form og størrelse spiller på lag med overflaten den er montert på. 


Fakta:
Eier: Amfi Bygg Moa AS
Oppdragsgiver/leietaker: Olav Thon Eiendomsselskap
Lysdesign: Asplan Viak AS ved Ingeniør Per Rasmussen AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Norconsult
Arkitekt Slyngstad Aamlid Arkitekter AS
Interiørarkitekt: Ramsøskar AS
Leverandører: CP Norway (Lucent/Light4U/LED Linear/Kluz). Stokkan Lys, (iGuzzini/DeltaLight), Glamox, Nortronic.
Installatør: Acel

Diplom – Innendørsprosjekt: Deichman Bjørvika

Deichmann Bibliotek Foto_Thomas Haugersveen
Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Et godt uttenkt og fengende hierarki av valg, fra å trekke gatebelysning inn i de store rommene til armaturer integrert i skillevegger og møbler. Belysningen er stemningsgivende og moderne med spesiell appell til unge lesere. Den skalerer godt fra det romlige lyset helt ned til det personlige lyset. Dagslys utnyttes til leseplasser plassert langs fasadene med små bordlamper til bruk på kveldstid. Lyset i samspill med byggets interiør skaper sømløst etasjer og soner som appellerer til ulike brukergrupper, samtidig som belysningen understreker de forskjellige funksjonene i bygget. Biblioteket har igjen blitt en destinasjon både for barnefamilier, studenter og godt voksne.

Fakta:
Eier: Oslo Kommune v/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Oppdragsgiver/leietaker(e): Deichman bibliotek
Lysdesign: Multiconsult
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Multiconsult
Arkitekt: Lund Hagem arkitekter AS og Atelier Oslo AS
Interiørarkitekt: Scenario
Leverandører: Stokkan Lys, SML lighting, LMT – Leuchten und Metall Technik GmbH, Zumtobel, ERCO, iGuzzini, Lindtner
Installatør: OneCo AS

Diplom – Utendørsprosjekt: Karl Johans Gate 14

Karl-Johansgate 14
Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Belysningen av Karl Johans Gate 14 er vakkert utført med god visuell estetikk og en helhetlig tredimensjonal fremstilling. Detaljrikdommen i lyssettingen får frem de arkitektoniske detaljene og gir et løft til omgivelsene. Anlegget er et prakteksempel på hvordan en kan gi nytt liv til en klassisk fasade. Belysningen av Karl Johans Gate 14 er prisverdig og viser potensialet som ligger i god fasadebelysning langs Oslos paradegate. Bygget fremstår også som et blikkfang og orienteringspunkt i en urban kontekst.




Fakta:
Eier: Ava Eiendom
Oppdragsgiver/leietaker: Ava Eiendom Hennes & Maurits
Lysdesign: Zenisk AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): EDA elektro
Arkitekt: NSW arkitekter
Leverandører: Rebel light Iguzzini
Installatør: EDA Elektro

Diplom – Utendørsprosjekt: Bærum Kulturhus – Revitalisering fasade

Bærum-kulturhus
Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Belysningen spiller på byggets funksjon og lar kulturopplevelsen skinne gjennom fondvinduet som vender ut mot gaten. Kulturbygget får en ny tilstedeværelse i Sandvika sentrum. Belysningen er stemningsskapende og gir økt brukeropplevelse i et offentlig rom. Anlegget gir mulighet til å lage ulike scenarier tilpasset det som foregår i kulturhuset. Det fremstår som en frisk satsing, en sterk og leken markering av kulturens plass i samfunn og omgivelser. Fungerer godt som et signalbygg som bringer scenografien helt ut i gatene. 




Fakta:
Eier: Bærum Kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Bærum Kulturhus
Lysdesign: Halvor Næss Belysningsdesigner AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Bolkesjø ANS
Arkitekt: Snøhetta
Leverandører: Bright Group, Nortronic, Zumtobel, SML lighting
Installatør: AF gruppen

Diplom – Produkt eller teknologiske løsning: E-Sense Organic

e-sense
Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Styringssystemet har et enkelt brukergrensesnitt og tar hensyn til brukerens behov for belysning både av arbeidsplassen og området rundt. Styringen bruker tidsforskyvning som gir en komfortabel tilpasning i forhold til dagslys og tilstedeværelse av brukere. E-Sense systemet er en opplagt løsning når det kommer til å spare energi i næringsbygg. Alle nødvendige sensorer og kommunikasjonsnoder er integrert i armaturene fra dagen de installeres, noe som gjør at teknisk kompetanse hos brukere og/eller byggeier ikke er påkrevet. Armaturene vil automatisk begynne å spare energi mens leietakerne bruker bygget som normalt. Systemer som dette vil kunne bety slutten på næringsbygg som lyser der ingen er og når de ansatte har gått hjem.

Fakta:
Eier: Fagerhult

Diplom – Spesialdesignet produkt  til prosjekt: Nye Deichmanske hovedbibliotek – reolbelysning

Deichmann Bibliotek reolbelysning
Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Belysningen løser oppgaven veldig bra, den belyser reoler fra topp til bunn med helintegrert og nennsom belysning i flukt med reolenes kant. Hver enkelt bokhylle er også belyst individuelt ovenfra. Reolbelysningen gir ikke bare perfekt belysning til «bibliotekets juveler» (bøkene) men reolene selv er godt belyst fra flere retninger. Dette fremhever igjen bøkene og gjør dem til det tydelig viktigste elementet i det store arealet inne på Deichman Bibliotek. Reolbelysningen gir stor fleksibilitet for bruk av rommet ettersom plasseringen av reoler er fristilt fra takbelysningen.  



Fakta:
Eier: Deichmanske bibliotek
Lysdesign: Light Bureau part of AFRY

Diplom – Åpen klasse: BRAINSTORM ( From Daring to Sharing )

Brainstorm
Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Brainstorm er leken og med sitt enorme omfang gir installasjonen et overskudd og et blikkfang som trekker folk inn i biblioteket. Brainstorm tilfører energi og forbereder de besøkende på de mange idéene en kan oppdage i det nye hovedbiblioteket. Installasjonen fyller mye av bibliotekets enorme volum. Til et så fremtredende verk kan en ikke stille seg nøytral. Gjennom å materialisere tankestrømmer er kunstverket en installasjon som skaper undring. Den gir en spesiell mening i nettopp dette bygget. Verket inspirerer til refleksjon, diskusjon og genererer en nysgjerrighet som er med på å skape byggets identitet . Deichman har med denne installasjonen valgt lyset som et tema i både konkret og overført betydning.

Fakta:
Eier: Kulturetaten i Oslo kommune / Oslo kommunes kunstsamling
Oppdragsgiver/leietaker: Oslo Kommune / Deichman Bjørvika
Lysdesign: Lars Ø Ramberg/STUDIO RAMBERG
Rådgivende ingeniør elektro (RIE):  Signex AS
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Lund Hagem & Atelier Oslo
Leverandører: Signex AS
Installatør: Signex AS

Diplom – Åpen klasse: Utsikten Ekeberg

utsikten-ekeberg
Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Belysningen oser av kvalitet og gir en raffinert lyssetting av skulpturen. Utsikten har en flott plassering som et sted hvor du kan observere Oslo. Den er belyst som en meditativ plattform som lar besøkende komme frem. I ryggen står en kreativt og diskret opplyst skog som gir en bakgrunn til skulpturen og en ramme rundt stedet. Belysningen er moderat og gir en fin balanse mellom objekt-belysning og bakgrunn.







Fakta:
Eier: C Ludens Ringnes Stiftelse
Oppdragsgiver/leietaker: C Ludens Ringnes Stiftelse
Lysdesign: Halvor Næss Belysningsdesigner AS
Landskapsarkitekt: Bjørbekk og Lindheim
Leverandører: Bright Group, Nortronic
Installatør: Elektroinnovasjon AS

Diplom – Norsk Lyspris – Ung: Fellesskap for alle barn

fellesskap for alle barn
Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Profesjonell, flott lyssetting som skaper undring og stimuli for barn. Lekent lys som passer bra i barnehagemiljø. Belysningen er godt integrert og svært funksjonell, samtidig som den gir en leken og dekorativ effekt. Til dels dramatiske kontraster og linjer fungerer godt og fremstår integrert i arkitekturen. Spillet mellom blått himmellys og varmt elektrisk lys er godt balansert.






Fakta:
Eier: Lørenskog Kommune
Oppdragsgiver/leietaker: Lørenskog Kommune
Lysdesign: Light House Company v/ Evy Elshaug Almås
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Konsel
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Gasa arkitekter AS
Leverandører: Light House Company, PXF, Macrolux, LED C4, AOK lighting
Installatør: Sofienberg Elektro AS

Diplom – Norsk Lyspris – Ung: LIGH3ENCE

LIGH3ENCE
Klikk på bildet for høyoppløselig versjon

Juryens begrunnelse: Lysentreen er en utforskende installasjon som inviterer til «entrance». Installasjonen er interaktiv slik at brukeren blir en del av verket når en går gjennom den. Den fremstår eventyrlig med bruken av tåke og lys, det er spennende å gå gjennom en portal med lys over og rundt i ellers mørke omgivelser. Et spennende, fantasipreget og kreativt prosjekt som gir wow-effekt og skaper nysgjerrighet.








Fakta:
Lysdesign og konsept: Silje Thorsager Østby Lyskontroll: Øyvind Knutsen, Lars Kristian Nygård, Simon Benno Sæther, Silje Thorsager Østby Rådgivere: Robert Iversen Bogard, Ole Gunnar Vinger, Konstruksjon: Flexiform
Oppdragsgiver/leietaker: Fjord Oslo
Lysdesign: Silje Thorsager Østby
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Signify
Leverandører: Signify
Installatør: Signify og Flexiform

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!