Kompetanseløft for elektrolærlinger

Facebook Twitter LinkedIn Email

Lyskultur har nå fått midler til formidling av et e-læringskurs innen belysning og universell utforming. Kurset gir en grunnleggende innføring i temaene lys og belysning, og blir obligatorisk for elektrolærlinger!

– Vi er veldig glade for at søknaden vår til Bufdir om støtte til oppfølgning og videreformidling av e-læringskurset, ble innvilget. Midlene vil gå til landsdekkende formidling og implementering av et e-læringskurs om belysning og universell utforming, som er spesielt rettet mot elektrolærlinger, forteller daglig leder i Lyskultur, Katia Valerie Banoun.

En grunnleggende innføring
Banoun mener at e-læringskurset vil være med på å heve kompetansen, samt skape bevissthet rundt hvor viktig det er med riktig og god belysning.

– Dette er et introduksjonskurs som gir lysentusiaster en grunnleggende innføring i temaene lys og belysning, med fokus på universell utforming. Nettkurset tar for seg grunnleggende temaer og lystekniske begreper, og gir en innføring i planleggingsprosessen, bruksområder og eksempler på belysningsløsninger i forskjellige rom i en bolig. Kurset vil bidra til økt kompetanse om, og bevisstgjøring rundt, hvorfor riktig og god belysning er viktig for alle, sier Banoun. 

Du trenger ingen forkunnskaper for å ta dette kurset, men kurset er altså rettet mot elektrolærlinger og alle som installerer, prosjekterer, bestiller og planlegger belysning for å ta hensyn til belysning og universell utforming. 

E-læringskurs innen belysning og universell utforming ligger som obligatorisk modul i Elskolens kurs for VG 3 elektriker fra og med 2020. Elskolen er et digitalt opplæringsprogram for teori på VG 3 innenfor elektrofag som driftes av Nelfo. Er ikke ditt opplæringskontor tilknyttet Nelfo, ta kontakt med Lyskultur.

Nettkurset varer i omlag 90 minutter og er fordelt på syv moduler. I nettkurset inngår det også tre filmer som omhandler belysning og universell utforming. Etter hver modul skal du svare på tre spørsmål for å komme videre i kurset. Temaer som blir tatt opp i modulene er:

  • Øye og syn
  • Hva er lys?
  • Hvordan lys påvirker oss
  • Lystekniske begreper
  • Belysningskvalitet og kriterier for god belysning
  • Prosjektering og planlegging
  • Bruksområder og gode eksempler

– Bidrar til bevisstgjøring og økt kompetanse

Direktør for Marked og utvikling i Nelfo, Nils-Erik Magnell, synes Lyskultur har laget et godt og informativt nettkurs. 

– Dette er et nettkurs med konkrete og lettfattelige eksempler. Kurset vil bidra til økt kompetanse og bevisstgjøring for elektrolærlinger og elektrofagfolk om hvorfor riktig og god belysning er viktig for alle, sier Magnell.

Lys for et mer inkluderende samfunn
Kurset har særlig fokus på universell utforming. Universell utforming handler om å skape et mer inkluderende samfunn slik at så mange som mulig kan delta aktivt – uavhengig av funksjonsevne. Gjennom en helhetlig integrert lysplanlegging med fokus på universell utforming, vil alle mennesker oppnå mer attraktive og trygge steder, enklere fremkommelighet, gi bedre forståelse av våre omgivelser og forenkle den visuelle kommunikasjonen mellom mennesker. 

– Gjennom e-læringskurset vil man se muligheten av hvordan lys og belysning kan løse viktige oppgaver uten å diskriminere noen, understreker Banoun.

Lyskultur satser på nettkurs og online-kurs via Zoom
Lyskulturs nye satsning på nettkurs og online-kurs via Zoom, gjør det mulig å øke kompetansen på lys og belysning når og hvor det passer deg.  Prosjektering av belysning er en komplett kurspakke som består av åtte kurs, som er spesielt tilpasset deg som er ny eller vil bli bedre i rollen som prosjekterende av innendørs- og utendørsbelysning. Disse modulene kan tas som klasseromskurs eller online via Zoom.

Lanseringen av kurset kommer kun kort tid etter at Lyskultur lanserte «Lysveileder.no» – et omfattende, digitalt alt-i-ett søkbart oppslagsverk innen lys og belysning. Lysveilederen har allerede blitt et viktig verktøy for alle som prosjekterer, beskriver, leverer og installerer profesjonell belysning.

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!
Daglig leder i Lyskultur, Katia Valerie Banoun: 928 87 245
Direktør Marked og utvikling i Nelfo, Nils-Erik Magnell: 930 84 200

Les mer om kurset her.

Fakta om Lyskultur:
Lyskultur er Norges ledende kompetansenettverk innen lys og belysning, og jobber for å fremme fagpolitiske interesser og bedre rammevilkårene for alle som jobber med lys og belysning. Foreningen er non-profit og ble stiftet i 1936. Lyskultur er landsdekkende med regionale avdelinger og komiteer. Lyskulturs medlemmer er toneangivende aktører innenfor belysningsbransjen, fra lysdesignere og rådgivende ingeniører til produsenter, importører, installatører og salgsleddet innenfor belysning. Medlemmene er aktive bidragsytere i utviklingen av nasjonale og internasjonale standarder, rapporter og veiledere.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!