Nidaros Domkirke vant Nordisk Lyspris!

Facebook Twitter LinkedIn Email

Tirsdag den 6. september går inn som en gledens dag for Norsk belysning. Som om ikke vinner av Norsk Lyspris 2021 i kategorien “Beste innendørsprosjekt” og lysdesignprisen Award of Excellence var nok, tok Nidaros Domkirke like gjerne storeslem ved å stikke av med seieren i Nordisk Lyspris.

Prosjektene som er kvalifiserte til Nordisk Lyspris er nasjonale vinnere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige fra de siste to årene. Med andre ord, en omfattende konkurranse med prosjekter som representerer det beste av Nordisk Lysdesign. Den velrenommerte lysdesigneren bak den nye belysningen i Nidarosdomen, Erik Selmer, var selvsagt på plass for å motta den prestisjetunge prisen. 

– Det var mange gode prosjekter som var nominert til Nordisk Lyspris. Jeg tror at Nidarosdomen vant fordi vi har klart å fremheve kirkens arkitektur og detaljer, og samtidig formidlet den sakrale stemningen i rommet, sier Selmer til Lyskultur.

Undertegnede var selv på befaring av det historiske bygget tidligere i år, for å få en innsikt i den helhetlige visjonen bak prosjektet. Her er det liten tvil om at belysningen representerer finesse ned til den minste detalj og at ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Lysdesignet yter respekt for kirkens historiske, kulturelle og sakrale betydning, og vil glede ansatte og besøkende mange år inn i fremtiden. At prosjektet nå vinner Nordisk Lyspris er nok et bevis på dette. 

Her er det bare å ta av seg hatten og gratulere!

Juryens begrunnelse:
Juryen har valgt dette prosjektet fordi det har et enormt uttrykk, sesitivitet og dens ambasiøse tekniske applikasjoner. dette er en overbevisende utførssel som i en byggning som denne kunne veldig enkelt, med enkle feil bli veldig tydlige. prosjektet viser en detaljert omtanke til arkitekturen realiteter ikke bare med tanke på rom, materiell og funksjon men også med tanke på kultur og spirituell verdi. kombinasjonen av kaldt og varmt lys fremhever følelsen av rommet. Den blå fargetonen i bakgrunnen setter dybde og en følelse av mystikk i rommet. En imponerende oppmerksomhet er blitt gitt til detaljer over alt i bygget. Den spesial designet opphengs strukturen er naturlig i karakteren til kirken. Den spesielt komplekse programmeringen er ikke bare spisset for liturgisk seremoni, men den fokuserer også på de hellige elementene og symbolene som gir gjestene en følelse av ro og rom for ettertanke. juryen av The Nordic Design Award synes at det nye eksepsjonelle lysuttrykket i Nidarosdomkirke har tatt katedralen til et internasjonellt ikon nivå.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!