Vår historie

Facebook Twitter LinkedIn Email

Den 15. desember 1936 stiftet en gruppe lampefabrikker og elverk foreningen «Selskapet for Lyskultur». Helt fra begynnelsen har Lyskultur vært en medlemsorganisasjon med en visjon om å bygge et nettverk for alle i den norske belysningsbransjen, som sammen jobber for å fremme god og riktig belysning. Utarbeidelse av veiledere og publikasjoner har alltid vært en av grunnsteinene i dette arbeidet.

I 1948 dannet foreningen sitt faglige organ Norsk Lysteknisk Komité, som den dag i dag er uvurderlig i utarbeidelsen og revideringer av publikasjoner, standarder og veiledere. I tillegg fremmer de lysindustriens faglige interesser både nasjonalt og internasjonalt. 

På 70- og 80-tallet utvidet Lyskultur informasjonsarbeidet sitt, blant annet gjennom utgivelser av publikasjoner, og etablerte flere sosiale møteplasser for bransjen. I denne perioden ble også informasjonsheftet «Nytt fra Lyskultur» utgitt. Dette ble grunnlaget for det profesjonelle fagtidsskriftet «LYS» som kom ut i 2001. Magasinet heter i dag Lyskultur, og er Norges eneste spesialmagasin for belysning.

2001 var også året for den første kåringen av Norsk Lyspris, bransjens gjeveste hedersutmerkelse. I dag avholdes denne årlig på Lysets Dag. Dette arrangementet ble etablert i 2007 og samler over 200 lysinteresserte fra hele bransjen.

På slutten av 2000-tallet ble glødelampen erstattet med andre lyskilder, og i dag står mer miljøvennlige og lyseffektive kilder som LED i høysetet. I løpet av de seneste årene har foreningen også blitt et nasjonalt medlem av LightingEurope, og med daglig leder Katia Valerie Banoun som medlem i Executive Board siden 2019 har foreningen befestet sin internasjonale posisjon. 

Den digitale transformasjonen begynte så smått med Lyskulturs nettside www.lyskultur.no, som ble etablert i 1999. I løpet av de siste få årene har Lyskultur investert i en omfattende digitale utvikling. 

Ny teknologi innen produktutvikling og styringssystemer, digital transformasjon med det digitale oppslagsverket Lysveilederen, etterutdanning innen belysning, kontinuerlige oppdateringer av standarder og publikasjoner, online kurs – Lyskultur følger samfunnets utvikling og er fortsatt spydspissen innen belysningsindustrien i Norge. 

Ta et dypdykk ned i Lyskulturs historie  i vårt Jubileumshefte fra 2011, da Lyskultur fylte 75 år!

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!