Vinnerne av Norsk lyspris 2024
Beste innendørsprosjekt -Ambassaden
Innsender/lysdesign: Concept Design
Oppdragsgiver/leietaker: Fredensborg
RIE: Foyn Consult
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Lund Hagem Arkitekter/Atelier Oslo/Erik Langdalen arkitektkontor/ Paulsen & Nilsen/Appelong / SLA Norge
Leverandør: Arkos, ONE A, Viabizzuno, HER Lighting, egen produksjon, Magnor Glassverk, Ifø, Coelux, Barthelme, PLG, Osram, Thorn Lighting
Installatør: Gulbrandsen og Olimb
Juryens begrunnelse:
Vinneren av beste innendørsprosjekt 2024 har utmerket lysdesign som på en elegant og gjennomtenkt måte fremhever både byggets arkitektur og funksjoner. Prosjektet viser et helhetlig og tydelig konsept som smelter sammen estetikk og funksjonalitet. Ved å bruke sofistikerte belysningsløsninger, skaper designet en lyskomfort som er behagelig og fleksibel, samtidig som det tilpasser seg moderne teknologi og standarder. Designet legger stor vekt på menneskeorientert belysning, som fremmer trivsel og tilpasser seg brukernes behov gjennom dagen.
Vinnerprosjektet utmerker seg ved å kombinere nyskapende løsninger som sømløst integreres i ulike rom, noe som både fremhever arkitektoniske detaljer og bevarer og respekterer byggets orginale arkitektur, samtidig som moderne belysningsstandarder oppfylles.
Beste produkt/teknisk løsning - Fyrtårn
Innsender: Henning Larsen
Oppdragsgiver/leietaker: Kunstsilo
Lysdesign: Henning Larsen
RIE: OneCo
Leverandør: Signex
Installatør: OneCo og Signex
Juryens begrunnelse:
Prisen i år er gitt til et produkt hvor man har lykkes meget godt med å formidle konseptet til bygget den er plassert i. Produktet fremhever ikke bare byggets unike arkitektur, men også prosjektets visuelle identitet, samt en holdning til bærekraft og industriell materialitet.
Visjonen til prosjektet den er en del av, er ivaretatt på en kreativ og lysteknisk god måte. Den kommuniserer så vel på lang avstand, og i bygget på en gjennomtenkt god måte.
Pendelen er et kunstverk i seg selv. Lysinstallasjonen fungerer både som et symbol på retning sett på avstand, og som en fysisk lyskilde plassert i byggets beste plassering for en lysinstallasjon.
Juryen er imponert over hvordan alle elementer skaper en helhet, og hvor lyset brukes på en mesterlig måte i variasjon, i lysmengde og oppmerksomhet gjennom døgnet.
Beste utendørsprosjekt - Klosterenga park
Innsender: Zenisk
Oppdragsgiver/leietaker: Oslo kommune/ Bymiljøetaten
Lysdesign: Zenisk v/Kristin Bredal, Christine Lindgren, Natasa Rajic Friederichs
RIE: Structor TS
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Dronninga Landskap og Haugen Zohar arkitekter
Leverandør: Erco, AKB (BEGA), Siteco
Installatør: Traftec AS
Juryens begrunnelse:
Et belysningsanlegg som inspirerer, og som inviterer publikum til å utforske stedet.
Samfunnsnytten ved å bidra til å tilgjengeliggjøre areal for befolkningen er noe av det mest meningsfylte og viktige man kan gjøre i vår bransje, enten man jobber som leverandør, rådgiver eller byggherre.
I en travel hverdag er det slike utendørs pusterom vi trenger, med visuelle sanseinntrykk som kan bidra til å øke trivsel og livskvalitet. Utvalgte detaljer fremheves uten at lyset virker forstyrrende for omgivelsene. Nabolag med flere hundre års historie transformeres og får en ny dimensjon. Og mennesker som før valgte en annen reisevei på vei til og fra gjøremål foretrekker nå reisen gjennom dette området.
Stedet benyttes nå hyppig av Osloborgere i alle aldre, enten det er for en bursdagsfeiring, piknik, ballspill, eller om man foretrekker inaktivitet og tilskudd av D-vitamin.
Aktørene i prosjektet har på en utmerket måte vist hvordan utendørs lysanlegg kan bidra positivt innen byutvikling.
Bærekraft - DEG14
Innsender/lysdesign/RIE: Norconsult Norge AS
Oppdragsgiver/leietaker: Braathen Eiendom AS
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Grape Architects AS
Leverandør: Zumtobel
Installatør: Myhre El AS
Juryens begrunnelse:
Oppdragsgiver har hatt et tydelig fokus på bærekraft og energieffektivitet, og prosjektet har på en fortreffelig måte lykkes med å ivareta flere aspekter innen gjenbruk.
Godt samspill mellom byggherre, rådgiver, leverandør og produsent bidro til at man endte opp med en løsning som både var langt mer energieffektiv enn det opprinnelige, og som gjør at anlegget leverer lysnivå, fargegjengivelse og komfort tilpasset dagens behov og forventninger.
Gjenbruk av store deler av det eksisterende anlegget var avgjørende for å forsvare kostnadene. Målet var ikke å erstatte med LED-lysrør eller retrofit, men å gi de gjenbrukte armaturene ny elektronikk og garantier som tilsvarte nye armaturer. I stedet for å bytte ut armaturene i sin helhet, ble det valgt en mer miljøvennlig løsning der eksisterende armaturer ble beholdt, mens innmaten ble oppgradert. Ved å oppgradere teknologien i de eksisterende armaturene ble bærekraft og effektiv modernisering forent. Gamle armaturer fikk nytt liv, og resultatet var både energibesparelser og forbedret lyskomfort.
Oppgradering til DALI-styring ble inkludert for å øke energieffektiviteten og gi fleksibilitet i bruken av lokalene. Prosjektets hovedkonsept ble dermed en kombinasjon av bærekraft og gjenbruk hvor kostnader, karbon-avtrykk til produksjon, transport og gjenvinning er blitt holdt nede på et lavt nivå.
Resultatet av prosjektet var ikke bare en betydelig reduksjon i miljøpåvirkning, men også en vellykket kombinasjon av estetikk, funksjonalitet og bærekraft.
UNG - Det lyser i hyttegrender av tindrande ljos kvar kveld
Eier: Signe Raftevold Rue
Oppdragsgiver: NMBU
Juryens begrunnelse:
Årets vinner av Norsk lyspris UNG utmerker seg med sin evne til å kombinere faglig dybde med en tverrfaglig og nytenkende tilnærming til temaer knyttet til lys og mørke.
Vinnerprosjektet tar for seg dagsaktuelle problemstillinger som lysforurensning og vår opplevelse av mørket. Og gir et verdifullt bidrag til forståelsen av hvordan lys og mørke påvirker både naturen og menneskers opplevelser.
Gjennom grundige undersøkelser og kreativ tilnærming, viser årets vinner hvordan lys og mørke kan ha både praktiske og estetiske konsekvenser, samtidig som det understrekes paradokser i vår holdning til lysbruk. Juryen vil spesielt fremheve prosjektets evne til å skape refleksjon rundt lite belyste problemstillinger og inspirerer til videre diskusjon blant både forvaltning, lysbransjen og brukere.
Prosjektet utmerker seg med tydelige konsepter, solid faglig forankring, og en ambisjon om å skape holdningsendringer som kan bidra til bærekraftige løsninger for fremtiden. Med en nyskapende og kunnskapsrik tilnærming har årets vinner levert et imponerende arbeid som setter søkelys på viktige miljø- og klimautfordringer knyttet til lysbruk.
Åpen klasse - Sildestimen
Innsender/lysdesign: Light Bureau
Eier av prosjekt/oppdragsgiver: Bane NOR eiendom/ Devoldholmen utvikling AS - DUAS
RIE: West elektro AS
Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Pir II Arkitekter
Leverandører: Prostage, iGuzzini, Plexon, Profi Mekatronikk-industri AS, Pharos
Installatør: West elektro AS
Juryens begrunnelse:
Årets vinner av åpen klasse er et prosjekt som skiller seg positivt ut på grunn av sin utførelse og særegenhet.
Lysinstallasjonen gir funksjonsbelysning, god orientering og romforståelse, i tillegg til en iscenesettende belysning som fungerer som en identitetsmarkør. Prosjektet trekker linjer til historien, samtidig som det inkluderer moderne elementer, noe som skaper et unikt og særegent sted.
Lysinstallasjonen gir stedet en merverdi ved å reflektere lyset og skape dynamiske bevegelser. Armaturen er tegnet og konstruert med fokus på tekniske elementer, materialitet, optiske effekter og funksjonalitet.
Installasjonen gir inntrykk av å heve dagslyskvalitetene og materialverdiene i dagtimene, og skaper en mer intim, magisk stemning på kveldstid.