Nå er de nominerte til Norsk Lyspris 2021 klare!

Facebook Twitter LinkedIn Email

Det er høy interesse for Norsk Lyspris og i år har vi rekordmange nominerte prosjekter. Norsk Lyspris fremhever innovative, veldesignede og velutførte lysprosjekter og -produkter i Norge.

– Prisen synliggjør betydningen av godt lysdesign og fremhever innovative belysningsprosjekter- og produkter. God belysning har stor påvirkning på klima, miljø, energi, helse og trivsel. Norsk Lyspris er derfor viktig for å synliggjøre disse fordelene for samfunnet, sier Katia Valerie Banoun, daglig leder i Lyskultur.

Prisen ble etablert av Lyskultur i 2001, og har befestet seg i bransjen som en høythengende hedersutmerkelse som mange kjemper om. Juryens vurdering av søknadene har resultert i hele 21 nominerte prosjekter og produkter. Vinnerne kåres via en live stream fra Doga 17. november. Én av vinnerne av Norsk Lyspris går videre til Nordisk Lyspris.

De nominerte til Norsk Lyspris 2021 er, i tilfeldig rekkefølge:

Nominerte til Beste innendørsprosjekt

Nidaros Domkirke

Eier: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Oppdragsgiver/leietaker: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Lysdesign: Erik Selmer. Sivilarkitekt MNAL. Lysdesigner IALD
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): SWECO Norge AS ved Silje Ausen Årseth
Leverandører: Luminator ved Per Arne Helberget. Underleverandører armaturer: Stokkan Lys, Atendi AS, Trondheim Lyd AS. Leverandør styringssystem: Atendi AS
Installatør: NTE Elektro AS. Prosjektleder: Espen Remen Sæther

Det nye lysdesignet i Nidaros Domkirke fremhever et av Norges viktigste historiske interiør. Belysningen kan brukes til å skape ulike stemninger for kirkelige handlinger. Eksterne brukere kan programmere inn sine lyssettinger i forestillinger, istedenfor å sette opp eget midlertidig lysutstyr. Dette minimerer slitasjen på gulvnivået til det historiske bygget. Samtidig som at belysningen skal fremheve interiør og arkitektur gir den et sakralt inntrykk, og med et lysnivå som er akseptabelt for Riksantikvaren.

The Twist

Foto: www.tomaszmajewski.no

Foto: www.tomaszmajewski.no

Eier: Kistefos Museum
Oppdragsgiver/leietaker: Kistefos museum (med støtte fra Christian Sveaas, Kistefos AS m.fl.)
Lysdesign: Light Bureau, part of AFRY
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Rambøll Norge AS
Arkitekt: BIG, Bjarke Ingels Group
Leverandører: iGuzzini og ERCO
Installatør: Strøm Hansen A/S

Belysningen i The Twist er et eksempel på godt samspill mellom moderne arkitektur og lysdesign, mellom dagslys og elektrisk belysning. Prosjektet benytter enkle, tradisjonelle belysningsprinsipper som fremhever den skulpturelle arkitekturen både for brukerne inne i det store, åpne rommet, og for de som betrakter bygget utenfra. Samtidig vies kunsten full oppmerksomhet, ved at det ikke forekommer unødig blending eller speiling av lyskilder.

Dronning Eufemias gate 8

Foto: Dag Sandven
Foto: Dag Sandven

Eier: Braathen Eiendom AS
Oppdragsgiver/leietaker: Braathen Eiendom AS
Lysdesign: Norconsult AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Norconsult AS 
Arkitekt og interiørarkitekt: Grape Architects AS
Lyskunstinstallasjon: Void
Leverandører: Hovedleverandør: SML Lighting Underleverandører: LED Luks, Intra Lighting, Expo Nova
Installatør: Elektro-kontakten AS

Det 14 år gamle bygget, det første i Barcode-rekken, har gjennomgått en solid belysningsrehabilitering. Målet med byggets oppgradering har vært å redusere energiforbruket og at det skal sertifiseres som BREEAM in-USE Excellent. Lyskonseptets hierarki består av ulike soner der variasjoner i fargetemperatur tydeliggjør skillet mellom de ulike funksjonene i bygget. Lysmiljøet blir på denne måten mindre monotont.

Nominerte til Beste utendørsbelysning

Tana Bru

Eier: Statens Vegvesen
Oppdragsgiver/leietaker: Statens Vegvesen
Lysdesign: Zenisk AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Norconsult AS
Arkitekt: Vegdirektoratet
Leverandører: Rebel light, Frizen belysning, Stockholm lighting
Installatør: X5 elektro

Lysdesignet av Tana bru er inspirert av fargene og dynamikken til nordlyset, og hver time vises ulike dynamiske lysscenarioer. All belysning er integrert i broens konstruksjon, og det er ingen master for verken funksjons- eller effektbelysning. For å oppnå og minimere lysforurensning og blending, har svært små spredningsvinkler blitt brukt for å samle lyset og gi størst mulig lysstyrke der det skal treffe. Dette gir også økt orienteringsevne for gående og syklende.

Åkersvika vegkryss

Foto: Vidar Moløkken / Multilux AS

Eier: Nye Veier AS
Oppdragsgiver/leietaker: Hæhre Entreprenør AS
Lysdesign: Rambøll Norge AS
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Rambøll Norge AS
Arkitekt: Rambøll Norge AS, Selberg Arkitekter AS
Leverandør: Multilux AS
Installatør: Laje Innlandet AS

Innlandets mest trafikkerte veikryss har fått ny funksjons- og effektbelysning som skal skape en harmonisk og stedstilpasset belysningsopplevelse langs Mjøsa og naturreservatet Åkersvika. Effektbelysningen langs E6-strekningen bidrar til å bryte monotonien for trafikanter, med en utførelse som vekker oppmerksomhet, men som fremdeles ivaretar og ikke forringer trafikksikkerheten.

Fasadebelysningen i Markeveien i Bergen

Foto: Øystein Klakegg
Foto: Øystein Klakegg

Eier: DNB Næringseiendom
Oppdragsgiver/leietaker: DNB Næringseiendom
Lysdesign: Light Bureau (Detaljprosjektering) & Stockholm Lighting Group (opprinnelig konsept)
Arkitekt: ARK & IARK / Vill Arkitektur AS
Interiørarkitekt: 
Leverandører: Stockholm Lighting Group (Xicato, Linea Light, Lumenpulse) og iGuzzini
Installatør: Sperrevik Elektro v/ Amund Sperrevik

Fasadebelysningen i Markeveien skal fremheve bygningens arkitektoniske uttrykk og være et minne fra Bergens historie. Fasaden har fått bevart sin helhet, renhet og historiske uttrykk gjennom at kabelføring og tilkobling har blitt integrert slik at de ikke er synlige. Belysningsutstyr er plassert tett på bygningselementer for at armaturer og belysningsutstyr ikke skal være fremtredende på fasaden i dagslys. Teknikken og styringssystemene er energieffektive, og lyset har blitt rettet for å minimere lysforurensning.

Nominerte til beste produkt eller tekniske løsning

Beste produkt

Zumtobel CIELUMA

Produsent: Zumtobel

CIELUMA er en armaturserie som skaper lystak med teksturavdekning. De kan leveres i alle fasonger, og skreddersys til hvert enkelt prosjekt. Kombinasjonen av lysstyring og LED-teknologi bringer en opplevelse av lys inn i rommet. Det har vært et stort fokus på bærekraft under utviklingen av produktet, blant annet gjennom løsninger som er mest mulig gjenvinnbare, med kortreiste komponenter og lavest mulig karbonavtrykk.

Jane fra XAL

Produsent: XAL

Den taulignende armaturen er laget av silikon, og gir en homogen lysende overflate som er bøybar og kan monteres i mange forskjellige vinkler/retninger. Her er det utallige muligheter for å designe unike intrikate mønstre og kunstneriske arrangementer i harmonisk bevegelse. Det er utviklet et digitalt hjelpemiddel som gjør at man kan bygge opp en installasjon og få en 3D-visualisering av konseptet.

Multilume Re:Think

Produsent: Fagerhult

Multilume Re:Think er en bærekraftig armatur med en sirkulær livssyklus, laget av svenske naturfibre og resirkulert materiale. Det jevne arbeids- og allmennlyset fra armaturen gir god lysergonomi som passer til flere forskjellige flater og virksomheter. Smidig og enkel installasjon med raske tilkoblinger gir god lyskomfort, integrerte sensorer og lang levetid.

Beste tekniske løsning

NightTune

Produsent: Thorn

Denne teknologien tilpasser lysnivået og fargetemperatur fra en armatur automatisk etter nøyaktig tid på natten og nivået av aktivitet og trafikk i omgivelsene. Det fungerer ved å blande LED-lys med varme og kalde fargetemperaturer, og dimme to grupper av LED-lys opp og ned separat. Konseptet har et mål om å redusere lysforurensning og begrense skadevirkningene av det blå lyset.

ZUMTOBEL SPECTRUM

Produsent: Zumtobel

SPECTRUM er en ny LED-lyskilde som er basert på lysteknologi som imiterer dagslyset og dets fulle fargespekter. Intensiteten av de blå bølgelengdene reduseres mens de azurfargede bølgelengdene økes. Øyet merker ikke forskjell på SPECTRUM LED og vanlig LED, men førstnevnte utvider ikke diameteren i øyets pupill slik som LED gjør. Dermed slippes mindre lys inn, noe som reduserer slitasje på øynene.

Valdres Folkemuseum

Eier: Valdres Museum
Oppdragsgiver/leietaker: Valdres Folkemuseum
Lysdesign: Snøhetta, ERCO og XAL
Arkitekt: Snøhetta
Leverandører: XAL, ERCO og Casambi (Vanpee)
Installatør: Valdres Installasjon AS

Det trådløse styringssystemet er tilkoblet Bluetooth og styres gjennom en app. Det er ferdigprogrammert flere lysscenarioer som ivaretar daglig drift, servicearbeid/rengjøring, samt flere arrangements- og nattscenarioer. Konseptet ivaretar synskomfort, forhindrer blending i glassmontrene og setter fokus på kunstverkene og objektene som vises frem, uten å skade lysømfintlige gjenstander.

Beste spesialdesignede produkt til prosjekt

Krystall lysekrone

Eier: Sunnfjord Hotel & Spa
Oppdragsgiver/leietaker: Scandic Sunnfjord Hotel & Spa
Lysdesign: Stig Skjelvik. MID. Ejnar Brendsdal. MAA
Arkitekt: Ejnar Brendsdal. MAA
Leverandør: Stig Skjelvik
Installatør: Stig Skjelvik

De to unike krystallysekronene henger i galleriet til Sunnfjord Hotel og Spa. Hver krystall henger i en tredimensjonal form og styres individuelt for å lage animerte bevegelser i lyset, som representerer den dramatiske naturen og været på vestlandet. Om dagen glitrer krystallkulene som et fossefall, og om kvelden gir det trolsk stemning med et touch av glamour.

Muohtadivggazat – Lyden av snø

Eier: Stiftelsen Ferske Scener
Oppdragsgiver/leietaker: Stiftelsen Ferske Scener
Lysdesign: Superlys AS v/ Tor S. Ditlevsen
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Superlys AS v/ Charles Ellingsen
Leverandør: Lite Nordic
Installatør: Superlys AS v/ Isak B Fossland

Å skape et lysdesign som var lett å ta med på turné var hovedhensikten med scenebelysningen til teaterforestillingen. De rette, kantete LED stripene underbygger det industrielle, menneskeskapte med harde kanter, og variasjoner i hvite fargetemperaturer som underbygger nakenheten i den arktiske naturen. Armaturene er spesialbygde for enkelt å kunne monteres og demonteres på hvert nytt spillested.

Deichmanske arbeidsbelysning

Foto: Light Bureau
Foto: Light Bureau

Eier: Kultur- og Idrettsbygg Oslo
Oppdragsgiver/leietaker: Deichmanske bibliotek
Lysdesign: Light Bureau part of AFRY
Arkitekt: Lundhagem arkitekter, Atelier Oslo arkitekter
Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter
Leverandør: Corporate friends
Installatør: Billkvam & Fagerhaug AS

Deichman Bjørvika har fått ny arbeidsplassbelysning i form av 87 vippbare armaturer. Løsningen ivaretar behovet for belysning og sikkerheten ved arbeidsplassene i hovedbiblioteket, og armaturene gir en komfortabel og blendingsfri belysning på arbeidsplassen. For ytterligere komfort kan armaturene dimmes og har roterbare utkragninger slik at brukeren kan tilpasse belysningen til sitt behov.

Nominert til Åpen klasse

DNB myntsamling

Foto: Fovea Studio
Foto: Fovea Studio

Eier: DNB Bank ASA
Oppdragsgiver/leietaker: DNB Bank ASA
Lysdesign: Light Bureau part of AFRY
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Light Bureau part of AFRY
Interiørarkitekt: Zinc (Interiørarkitekt/Utstillingsarkitekt)
Leverandører: Fagerhult, AKB Lighting (LED Linear), Flexiform/Lyskomponenter, Bright (Ljusdesign), Traxon, Stockholm Lighting (Pharos)
Installatør: Flexiform, EDA Elektrodata

Å kunne oppleve myntene på kloss hold, fra begge sider var en av premissene da DNB besluttet å flytte Norges mest komplette myntsamling fra et nedlåst hvelv i Drammen til hovedkontoret i Bjørvika. Belysningsarmaturene er integrert i montre, skuffer, nisjer og himlingsdetaljer, slik at myntene får full oppmerksomhet. Belysningen er skreddersydd til rommet og utstillingen.

Moskenes Servicebygg i Lofoten

Foto: Light Bureau
Foto: Hugo Fagermo

Eier: Nordland Fylkeskommune og Statens vegvesen, Nasjonale turistveger
Oppdragsgiver/leietaker: Statens vegvesen, Turistvegseksjonen
Lysdesign: Light Bureau part of AFRY
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): AFRY
Arkitekt: ARK / Vardehaugen AS
Leverandører: Nortronic, LiniLED, Meanwell, Pharos
Installatør: Aqila AS

«Metamorf» Belysningskonseptet henter sin inspirasjon fra naturen rundt Moskenes. Det nye belysningsanlegget til Moskenes Servicebygg er godt integrert i arkitekturen, fremhever byggets materialiteter, kvaliteter og formspråk – samt tydeliggjør området rundt og ivaretar andre funksjoner som god lesbarhet. Skiftninger i lysets farge, lyshet og mengde bidrar til at dette blir en futuristisk og moderne lysinstallasjon.

Pust

Foto: Yngve Olsen
Foto: Yngve Olsen

Eier: Pust Tromsø
Oppdragsgiver/leietaker: Pust Tromsø
Lysdesign: Superlys v/ Tor S. Ditlevsen.
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Alti Elektro v/ Kim Strømmen
Arkitekt: Skapa
Leverandører: Lyskomponenter, Ekte
Installatør: Alti Elektro

Målet med lysdesignet har vært å lage en lun belysning som fremhever byggets arkitektur og materialer. Lyset er delt opp i mange soner og styres med DMX signal for å kunne gi sekvenser som illuderer vann, is, nordlys, sjø og vind. Dette skaper et blikkfang i bymiljøet. Lysforurensning minimeres ved hjelp av at både den innvendige og utvendige belysningen er rettet inn mot selve konstruksjonen.

Nominert til Norsk Lyspris UNG

Bordlampe inspirert av Finn Juhl

Produktdesigner: Sander Kommedahl

Lampen er inspirert av Finn Juhls arbeid, mer spesifikt armlenet på «hvilestolen» fra boken «Finn Juhls akvareller» av Anne-Loise Sommer. Prosjektet er i en tidlig designfase og målet er en tidløs og lett gjenkjennelig lampe som skal gi et behagelig uttrykk. Lokale materialer, som treverk, glass, stål, eller aluminium fra Norge vil gi et bærekraftig produkt.

Frikar

Eier: Frikar Dansekompani, Glød Studio
Oppdragsgiver/leietaker: Frikar Dansekompani
Lysdesign: Glød Studio v/ Gard Gitlestad
Leverandører: Prostage AS (LED), Gehr (plexi), Atmel (mikrokontroller), Nordic Semiconductor (radiomodul), Tenergy (Batterier), Mascot (ladere)

Lysdesignet for danseforestillingen bruker spesialtilpassede løsninger som visker ut grensene mellom lysdesign, scenografi og koreografi. Det bærende elementet i lysdesignet er spesialkonstruerte lysende hallingstaver, som består av batteridrevne, plexiglass-rør. LED-dimmere og radiomoduler muliggjør også raske endringer i effektbelysningen.

Bacheloroppgave om lysforurensning

Foto: NASA

Eier: Vegard Kvennejorde Knutsen

Denne bacheloroppgaven stiller det viktige og dagsaktuelle spørsmålet: «Hvordan kan lysdesign bidra til å redusere lysforurensing i kommune-Norge?». Oppgaven kartlegger hvordan kommuner i Norge forholder seg til lysforurensing og om det er hensyntatt i kommune- og reguleringsplaner. I tillegg analyseres en lysplan for Stavanger sentrum på bakgrunn av gitte kriterier som er av betydning for å redusere lysforurensing.

Årets jury

Les mer om juryen her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!