Årets medstudent 2020 er kåret!

Daglig leder Katia Valerie Banoun i Lyskultur delte ut diplom via Zoom på avslutning for Kull 2017 Bachelor Lysdesign 11. juni 2020.

Facebook Twitter LinkedIn Email

Banoun innledet med å si at presentasjon av bacheloroppgavene alltid har vært ett av sine høydepunkter siden hun startet i Lyskultur for snart 8 år siden. Her fikk hun inspirasjon og gode ideer på hvordan Lyskultur kan videreutvikle faget og bransjen. 

Lysdesign er spydspissen for Lyskulturs arbeidsfelt og lysdesignerne vil være ambassadører for å fremme lysdesign som fagdisplin ute i markedet. Dette er et av hovedområdene Lyskultur jobber for, å få lysdesign inn tidlig i prosjektene som egen fadisplin på lik linje som arkitekter. Det at Norge har et universitet som utdanner lysdesignere er et viktig steg i riktig retning og videre forskning, og en masterutdanning som bygger opp under hva lys kan gi av merverdi vil være utslagsgivende for hvilken posisjon belysning skal ha fremover. 

Mennesker tilbringer ca. 90% av tiden sin innendørs og vi er i begynnelsen av den raskeste urbaniseringsprosessen som er dokumentert i historien. Lys er grunnleggende for menneskets tilværelse. Omkring 80 % av våre sanseinntrykk formidles gjennom synet. Belysning har dermed en direkte påvirkning på menneskets trivsel, helse og trygghetsfølelse.

Lyskulturs medlemmer har oppsummert 10 grunner på hvorfor vi trenger bedre lys som Banoun oppfordret avgangstudentene til å lære seg utenat:

 • Økt sikkerhet
 • Økt trygghet
 • Bedre opplevelser, trivsel og velvære
 • Enklere å orientere seg
 • Bedre helse
 • Bedre miljø
 • Mindre lysforurensning
 • Lavere energiforbruk
 • Bedre læringsmiljø
 • Bedre prestasjonsevne

Lysdesignere er det som vil bringe lysbransjen fremover og de er fremtiden i bransjen. Denne fagkunnskapen de nå besitter kombinert med en utrolig teknologisk utvikling gjør lys til et av de mest spennende designdisipliner som er. Katia Banoun nevner spesifikt hvor viktige lysdesignere og studenter er som medlemsgruppe for Lyskultur. Sammen skal vi jobbe for å synliggjøre merverdien av hva lysdesign kan tilføre til brukeren. Dette gjør vi gjennom å formidle hva godt lysdesign tilfører prosjekter gjennom blant annet den årlige kåringen av Norsk Lyspris. Prisen skal synliggjøre veldesignede og nyskapende norske belysningsprosjekter og -produkter. Norsk Lyspris er viktig i kommunikasjonen med omverden for å synliggjøre hva gode lysprosjekter og -produkter gir av merverdi. Prisen legger standarden for hva som er et godt lysprosjekt, hvor det tverrfaglige samarbeidet er avgjørende for sluttresultatet. Slik er Norsk Lyspris med på å styrke belysningens rolle i utformingen av morgendagens Norge.

Prisene er delt inn i 5 ulike kategorier:

 • Norsk lyspris – Beste innendørsprosjekt
 • Norsk lyspris – Beste utendørsprosjekt
 • Norsk lyspris – Beste produkt eller teknisk løsning 
 • Norsk Lyspris – Åpen klasse
 • Norsk lyspris – UNG

Norsk Lyspris- UNG er utformet i samarbeid med USN og Are Røysamb. Her ønsker vi å se alle konseptene som dere har jobbet med de siste to årene. Det er gratis å søke og dere kan søke innenfor alle kategorier som nevnt. Katia oppfordrer derfor allerede nå før sommeren, mens studentene har studiet varmt i minne, å skriver søknaden. Siste frist er 15. september. De som blir nominert får presentere sitt konsept på årets viktigste dag for hele lysbransjen,  Lysets dag, som i år er 11. november på Doga i Oslo. 

Katia forventer å se alle der, både de nominerte og som deltakere. Lysets dag er en unik mulighet til å knytte kontakter med ledende aktører innenfor bransjen, få høre internasjonale foredrag fra de ypperste fagfolkene i verden og ikke minst møte alle nominerte til Norsk Lyspris.

Kåring av årets student

Tidligere delte Lyskultur ut pris for beste Bacheloroppgave, men nå har Norsk Lyspris UNG erstattet denne. Vi vil derfor i år dele ut pris for Årets Medstudent som dere medstudenter har stemt frem basert på hvem som har bidratt til godt samhold, god kommunikasjon og godt studentmiljø i kull 17. Vinneren vil foruten om heder og ære få diplom, omtale i Norges eneste fagblad Lyskultur og gratis billett til Lysets Dag 2020.

Prisen for Årets medstudent 2020 går til Sverre Gedde Mojord. Gratulerer!!!!!


Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!