Stemningsfullt langs Sandvikselven

Byutvikling med store ambisjoner

Facebook Twitter LinkedIn Email

Sandvika i Bærum kommune har startet en stor byutvikling for å gjøre området enda mer attraktivt. Sandvika elvepromenade er et ambisiøst prosjekt om at hele byen skal henvende seg til Sandvikselva. Innbyggerne i landets 4. største kommune blir invitert til en halv kilometer elvepromenade, nesten uten sidestykke. Alle tiltak er gjort for å lage en sjenerøs promenade, slik at alle kan bruke promenaden hele året. Den brede brygga i tre på 6 – 9 meter, gjør det mulig for mange mennesker å vrimle uten å støte borti hverandre. 

Hovedgrepet som Zenisk foreslo for lyskonseptet i 2016 var spesialdesignede funklende lykter langs elvepromenade, inspirert av den gamle lykten på Sandviksbroen, for å skape atmosfære og glød og fokus ned mot treverk og mennesker. Opprinnelig foreslo vi lykten kun foran Brambanigården, men Bærum kommune valgte å bruke den langs hele promenaden. For å få nok lys foreslo Zenisk å også framheve gløden på den nye elvepromenadens tre-dekke og på sambruksgaten (som løper på øvre nivå langs fasadene). Dette gjøres ved å lyssette fra 12 m høy mast med to avskjermede armatur som lyser hver sin vei. På denne måten har vi redusert antallet master og bidratt til et ryddig og stilrent utrykk. For elvepromenaden er den nye Sandvikalykta et smykke både på dagtid og om kvelden. Vi har gjennomført en spennende designprosess og var kjempefornøyde da Hadeland Glassverk ble valgt som produsent. Håndblåst glass med lus (luftbobler) fanger lyset fra funklende LED, programmert med DMX, og styrt med Pharos kontrollenhet over Datek systemet til Bærum kommune.

Sandvikalykta er inspirert av historiske lykter som står på Rådhusbrua i Sandvika. Vi ønsket og designe en ny og «moderne» utgave av lykta som skal brukes langs elvepromenaden. Designet er tidløst og konstruert med solide materialer som holder over lang tid. 
Som lyskilde har vi latt oss inspirere av levende lys. Lyset skal funkle. Det skal gløde med en rolig bevegelse som ild. Den skal være med på og skape egen identitet for Sandvika elvepromenade og gi en attraktiv atmosfære i områdene hvor flest mennesker oppholder seg.


Design av Sandvikalykta:
Tidlig fase startet med å skissere løsninger inspirert av den historiske lykten. En kreativ skisse-prosess resulterte i en løsning vi formmessig var fornøyd med. Vi gikk videre med å lage en 1:1 modell av lykten i treverk og plexiglass for å studere lyktens ytre form og størrelse. Med utgangspunkt i den fysiske modellen startet vi å konstruere lykten i 3D program og gjorde justeringer i designet ut ifra observasjonene vi gjorde.

Lykten består av moduler satt sammen slik at man enkelt kan skifte ut deler. Dette gjør også at lykten er resirkulerbar. Flere produsenter ble evaluert og valget falt på Hadeland glassverk for produksjon av glass og alle komponenter unntatt lyskilde. Sammen med Rebellight utviklet Zenisk en spesial DMX LED-armaturer fra Radient. Armaturen har 16 LED-lyskilder i forskjellige fargetemperaturer fordelt på 4 DMX kanaler. I kombinasjon med krystall-glasset skaper de en vakkert funklende effekt som fyller lykten.

Første skritt mot realisering av Sandvikalykta var å produsere en prototype i 2 mm rustfritt stål og sikkerhetsglass i avdekningen. Gjennom en hel vinter ble lykten testet ute, prototypen sto foran Rådhuset for og få publikums tilbakemeldinger.


Den endelige Sandvikalykta består av en solid kjerne av rustfritt stål fundamentert ned i elvepromenadens steinkanter. Lyktens kledning består av 2 mm rustfritt stål tredd over kjernen. Glasstoppen som beskytter krystallglasset er av slagfast sikkerthets-glass.

Fakta:
OPPDRAGSGIVER: Bærum kommune
Dronninga landskap, LARK
Structor, Ingeniør
Holo & Holo, teknisk beskrivelse
ZENISK, lysdesign,
Haugen & Zohar, møblering 

LYSLEVERANDØR:
Hadeland Glassverk og Rebellight – Sandvikalykta
ERCO – funksjonslys
Louis Poulsen – lys i håndløper

Artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 02/2020. Magasinet distribueres fire ganger i året til Lyskulturs medlemmer (gratis) og abonnenter.
Abonner her: https://lyskultur.no/produkt/arsabonnement-pa-magasinet-lyskultur/
Siste nummer kan bestilles separat frem til nytt nummer er i salg.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!