Fjell Festning Lys Festival

Facebook Twitter LinkedIn Email

Tekst: Geir Sebjørnsen og Petter Bergerud 1001W og Institutt for design, UiB

På en fjellrygg med utsikt så langt øyet kan se ut over horisonten i vest – endrer lyset seg sakte når det går mot kveld. Horisonten begynner å brenne der ute i havgapet. Fantastiske farger fanges opp i himmelen og av skyene, mens det stille mørkner. Det fargesprakende lerretet i horisonten tones langsomt ned. Det blir skumring. Rundt i landskapet
viskes konturene ut. Men ser en nøye etter dukker nye linjer og flater opp. De tegnes med lys. For mange et kjent landskap står nå fram med i ny drakt. Nye kvaliteter får oppmerksomhet. En vandring starter i landskapet og stien du går på fører deg inn i nye atmosfærer og stemninger. Lyset i horisonthvelvingen slukkes og etterhvert er det helt mørkt. Et stearinlys inne i skogen – lager en et fantastisk rom. Omgitt av mørket.

Med en liten installasjon blir rommet nyansert. Noen strukturer inviterer til deltagelse – andre til betraktning. Noen lysinstallasjoner utfordrer landskapet og andre står frem som et hyggelig møte på din vei. Iscenesatt med lys byr mørket på mystikk og poesi, hverdagslige og kjente omgivelser oppleves nå på en helt annen måte. I høst ble lysfestivalen på Fjell Festning arrangert for fjerde gang. «Tussmørket», «Demring», «Spor» og i år «Undring». Hvert år har festivalen et tema som skaper åpninger for tanker og fabuleringer. For å komme til Fjell Festning må en gå ca. en halv time fra hovedveien. Dette er en vandring kun ledsaget av fakler langs veien og noen overraskende lys-strukturer underveis. Vel oppe på festningsområdet ønskes du velkommen og en 2,3km lang vandring på festningsplatået starter. Her, midt iblant installasjoner og landskapsdrag, maler lyset frem en magisk stemning i mørket der de monumentale kulturminnene fra andre verdenskrig tones ned.

Bak festivalen står 1001W sammen med Institutt for Design, Universitet i Bergen. 1001W er en organisasjon bestående av designere, arkitekter og teknikere som alle i ulike sammenhenger jobber med lys som virkemiddel. Denne gjengen jobber med større installasjoner og de store linjene i landskapet. Designstudentene har dette som et innlagt kurs i sin semesterplan. Første uken eksperimenterer de og tester ut ulike installasjoner på skolen. Uken før festivalen bor den «harde kjernen» i 1001W sammen med studentene i en kaserne oppe på området og sammen komponerer og bygger de festivalen. Armaturer, lamper, røykmaskiner, aggregater, fakler, telys og 4,5 km med skjøteledning – skulle ut i felten for å klargjøre årets festival. De siste to årene har vi også utfordret Kulturskolene i regionen og som en liten del av festivalen har 200 elever til nå testet ut lys i sine fantasirike «lys-strukturer». Arrangementet er en kjempedugnad og denne festivalen blir mulig med økonomisk støtte fra fylkeskommunen, fire omkringliggende kommuner, næringsliv og institusjoner. Festivalen er populær blant folk i alle aldre, og de siste to år har vi hatt rundt 2500 besøkende i løpet av de to kveldene festivalen varer. Lysfestivalen har nå fått oppmerksomhet internasjonalt og som Albert Deltour, direktør i Amsterdam Light Art Collection uttalte etter besøket i år; «This is hard a core light festival». Festivalen ønsker alle velkomne igjen til neste år.

Få full tilgang til alle artikler i Norges eneste spesialmagasin for belysningsbransjen
Bestill her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!