Steve Fotios

Professor og forskningsleder Steve Fotios til Lysets dag

Facebook Twitter LinkedIn Email

Deler innsikt fra noen av de mest spennende og interessante forskningsprosjekter innen lys og belysning.

Steve Fotios er en av hovedforedragsholderne under fagkonferansen på Lysets dag – årets viktigste dag innen lys og belysning i Norge.
– Fotios har gjort seg bemerket internasjonalt for sitt forskningsarbeid innen belysning for fotgjengere, og ikke minst sitt arbeid med å forbedre forskningen på lys og belysning, sier Katia Banoun, daglig leder i Lyskultur, som arrangerer Lysets dag.

Steve Forios arbeid med belysning for fotgjengere har som mål å etablere pålitelige empiriske data, som viser hvordan utendørsbelysning kan optimaliseres for fotgjengere. Dette arbeidet har ført til ny internasjonal veiledning og endringer i britiske standarder.

Med foredraget “Lighting for Pedestrians in urban environment” vil Steve Fotios dele innsikt fra sitt arbeid på Lysets dag.

Kritisk til dagens lysforskning

Samtidig arbeider Steve Fotios aktivt med å forbedre den internasjonale forskningen på lys og belysning. Fotios mener at bakgrunnen og datagrunnlaget for de anbefalte designkriteriene som brukes i lysbransjen i dag, er noe som bør oppta lysforskningen og lysbransjen mye mer.

– Metodologi er viktig; hvordan et spørsmål blir stilt eller et eksperiment blir utført kan ha større betydning for utfallet enn lysforholdene. Det mangler altfor ofte tilstrekkelig dokumentasjon (bevisførsel) i lysforskningen, som gjør det vanskelig å kunne forstå hva som ble gjort, hva som ble funnet og i hvilken grad konklusjonene er understøttet, sier Norges-aktuelle Fotios.

Professoren har selv gått flere eksperimenter og forskningsarbeider innen lys og belysning i sømmene. Dette har blant annet vist svakheter i eksperimenter med romlig lysstyrke og ubehag på grunn av gjenskinn. Han demonstrerte nylig at Kruithof-kurven, som er mye sitert i designtekster, bør radikalt tegnes om.

Kruithof-kurven er en myte

Den såkalte «Kruithof-kurven» tar for seg det antatte forholdet mellom lysnivå og hvordan farge fremstår. Kruithof hevder at høyere CCT (fargetemperatur) bør brukes ved høyere lysnivå.

– Kruithof-kurven er en myte om belysning. Til tross for at vi vet så og si ingenting om hvordan Kruithof gjennomførte eksperimentet, dukker Kruithofs graf opp i designtekster. Mange etterfølgende forskere har forsøkt å validere den. Jeg søkte nylig etter uavhengig bevis for en Kruithof-liknende relasjon, og filtrerte for kun de studiene som brukte troverdig metodologi. Disse viste ingen slik relasjon mellom lysnivå og CCT. Designere bør bruke en høyere CCT dersom konteksten tilsier det, men de bør ikke føle seg forpliktet til å gjøre dette eller forsøke å rettferdiggjøre en slik avgjørelse ved å vise til Kruithof-kurven, sier Fotios.

Lysets dag 2019 vil bli avholdt på DOGA i Oslo 20. november

Lysets Dag er årets viktigste møteplass for lysdesign og stedsutvikling, og for kunnskap om belysningens påvirkning på helse, trivsel og miljø. På Lysets Dag får du faglig påfyll, fagkonferanse med anerkjente foredragsholdere, inspirasjon, produktutstilling og kåring av Norsk Lyspris.

Om Steve Fotios:

Fotios har undervist ved School of Architecture siden 2005, etter tidligere å ha undervist ved UMIST (1993-1998), Robert Gordon University (1999-2000) og Sheffield Hallam (2000-2005).

Han er forskningsleder innen belysningsforskning; hvordan lys påvirker vår oppfatning av rom og vår evne til å utøve visuelle oppgaver.

Fotios legger stor vekt på metode og hvordan valgt fremgangsmåte under eksperimentell forskning påvirker resultatene. Dette har ført til etableringen av  ‘CIE technical committee TC1-80 to identify best practices in experimental procedures’, og til LumeNet, en metodolgi-konferanse for høyere utdannede (PhD)-studenter.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!