God belysning på ditt hjemmekontor øker din effektivitet og trivsel

Facebook Twitter LinkedIn Email

Arbeidsplasser over hele Norge ber nå folk om å jobbe hjemmefra for å unngå ytterligere spredning av koronaviruset. Det kan være vanskelig å finne en plassering i hjemmet som gir de beste lys- og arbeidsforhold. Her er noen tips når det gjelder lys og belysning til hjemmekontoret. 

Rent intuitivt forstår vi at god belysning er bra for oss. Lys og belysning er en viktig del av et godt fysisk arbeids- og læringsmiljø. Lys er både funksjonelt nødvendig for å utføre en arbeidsoppgave, og samtidig vesentlig for vår trivsel og helse. I prinsippet er det slik at du har samme behov for lys og belysning på ditt hjemmekontor som på din vanlige arbeidsplas. 

Noen tips for dagtid:

 • Om du sitter flere timer foran skjermen hver dag er det lurt å utnytte dagslyset og å ha utsikt. Det er imidlertid viktig at skjermen er plassert slik at du har nesa parallelt med vinduet og helst litt vekk fra det. På den måten unngår du å få for mye lys og sjenerende blending på skjermen.
 • På lyse dager kan det være nødvendig å skjerme for dagslyset med gardiner, persienner eller markiser for å sikre gode synsforhold ved dataskjermen.
 • Om du ikke har mulighet til å  arbeide der du får tilgang til dagslys og utsyn bør du sørge for å få tilgang til dagslys ved å gå ut en gang midt på dagen. Selvsagt må du følge FHIs anbefalinger om å unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand til andre.

Noen tips for kveldstid:

 • En god arbeidslampe på skrivebordet gir godt lys på papir og tastatur. For høyrehendte anbefales det å ha lampen plassert på venstre side av bordet, og motsatt for venstrehendte. Slik unngår du at hendene kaster skygge på arbeidsflaten. 
 • Store kontraster mellom lys skjerm og mørke omgivelser er anstrengende for øynene. Sørg derfor for jevn, men ikke for høy belysningsstyrke på allmennbelysningen. Lys eventuell opp veggen bak dataskjermen for å minske kontrastene.
 • Mulighet å dimme belysningen er en fordel både når det gjelder allmennbelysningen og på arbiedslampen.
 • Om du får reflekser i skjermen bør du endre belysningen eller flytte på skjermen slik at du unngår det.

Enkel egentest av belysningen der du arbeider:

 • Føles belysningen for svak eller for sterk?
 • Opplever du blending der du sitter? En måte å teste det på er å holde hånden mot pannen som om den er skjermen på en caps. Føles lyset mer behagelig når du skygger for øynene? Da har du kanskje et lys som blender deg ovenfra.
 • Er det reflekser eller gjenskinn på arbeidsflatene og/eller i skjermen (fra lamper eller fra vinduer)?
 • Oppstår det forstyrrende skygger?
 • Har du mulighet å dimme/tilpasse din egen belysning?

Vil du ha flere tips og råd om belysning til ditt hjem kan du abonnere på vårt nyhetsbrev. Da sender vi deg også vår brosjyre “Godt lys i boligen”.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!