Hvorfor er nødlys og ledesystemer så viktig?

Facebook Twitter LinkedIn Email

Et nødlyssystem kan redde liv og det er eier av bygget sitt ansvar å følge opp krav som stilles til nødlys. Når det oppstår svikt i den normale spenningstilførselen og belysningen slutter å lyse, skal nødlys og ledelys bidra til at det er mulig å orientere seg og finne nærmeste rømningsvei. Nødlysarmaturene og ledesystemet skal tydelig forklare hvor du skal rømme når det oppstår en brann.

Det er en rekke faktorer du må ta stilling ved prosjektering av nødlys. Når vi snakker om prosjektering mener vi å beregne omfanget av arbeidet og utarbeidelse av prosjekteringsgrunnlag. Måten dette gjøres på er å henvise til til lover, forskrifter, normer og tilhørende tegninger. Mer om dette finner du i Lyskulturs Publikasjon nr 7 Nødlys/ledesystemer, som skal fungere som en veileder og gi råd til praktisk anvendelse av standarder/normer for prosjektering og utførelse av nødlys/ledesystemer.

Visste du eksempelvis at det skal gjennomføres visuell kontroll av nødlys hver måned? Når en krisesituasjon oppstår er man avhengig av å ha fungerende nødlys og ledesystemer. Dette for å sikre at alle personer kommer seg effektivt ut ved en eventuell brann eller ulykke. Å ha rikelig og riktig kunnskap og kompetanse i prosjekteringsfasen er dermed essensielt.

Les mer om Lyskulturs kurs i Nødlys/Ledesystemer her.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!