Årets medstudent 2021 er kåret!

Den 10. juni ble avslutningen til kull 2018 Bachelor i arkitektonisk lysdesign ved Universitetet i Sørøst-Norge avholdt på Zoom.

Facebook Twitter LinkedIn Email

Her delte Lyskulturs daglig leder Katia Valerie Banoun ut diplom til Årets medstudent, som ble stemt frem av medstudentene.

Den online seremonien ble ledet av Are Røysamb, faggruppeleder på studiet ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han kom med den gledelige nyheten at en mastergrad i arkitektonisk lysdesign vil være klar til 2023.

Kåringen av Årets medstudent 2021 var det daglig leder i Lyskultur, Katia Valerie Banoun, som stod for. Hun uttrykte at den årlige presentasjonen av bacheloroppgavene alltid har vært et av høydepunktene i løpet av sine 9 år i Lyskultur. Dette gir et påfyll av ny inspirasjon og spennende ideer:

Dere skal nå ut i arbeidslivet og ta i bruk lærdommen i praksis. Det er et stort behov for dere der ute og dere vil være viktige ambassadører for å fremme lysdesign som egen fagdisiplin.

Bærekraftig fokus
De siste årene har Lyskultur hatt et betydelig fokus på bærekraft. Flere rapporter har i løpet av de siste årene trukket frem sammenhengen mellom klima og belysning, og i takt med stadig oppgraderte og mer ambisiøse klimamål øker viktigheten av å investere i bedre og mer klimavennlig lysdesign.

I dag står bygninger for 40% av energiforbruket og 36% av klimagassutslippene i EU. For å oppnå EUs nye klimamål om 55% utslippsreduksjon innen 2030 og netto nullutslipp innen 2050 må omfattende energirehabilitering av bygg prioriteres i større grad. Et gjennomtenkt og godt tilpasset lysdesign kan redusere det globale miljøavtrykket, og hjelpe oss med å nå nasjonale og internasjonale klimamål. Sosial, økonomisk og helsemessig bærekraft står også høyt på Lyskulturs agenda.

Tidlig fagkompetanse og tverrfaglig samarbeid
De ti grunnene viser hvor stor påvirkningskraft et godt lysdesign kan ha, ikke bare i bransjen, men også i resten av samfunnet. For å få til dette på best mulig måte, med bedre styringssystemer og tekniske installasjoner, må faglig kompetanse innen belysning komme tidlig i planleggings- og prosjekteringsfasen. Tverrfaglig samarbeid gjennom hele prosessen er et essensielt element i de beste belysningsprosjektene.

Mange muligheter
Lysdesignstudentene besitter viktig kunnskap etter endt studie, og i kombinasjon med rask teknologisk utvikling, gir utdannelsen et hav av spennende muligheter. Lysdesign er godt i gang med å etablere seg som en av de mest innovative designdisiplinene, og det er de nye lysdesignerne som er med på å forme bransjen videre.

Oppfordret unge lysdesignere til å søke Norsk Lyspris
Norsk Lyspris- UNG erstatter den tidligere årlige kåringen av beste bacheloroppgave ved lysdesignstudiet. Personer under 35 år kan søke innen alle kategorier, og fristen er 15. september. Det er gratis å søke. De nominerte får presentere sitt konsept på årets viktigste dag for hele lysbransjen, Lysets Dag, som i år arrangeres den 17. november på Doga i Oslo. Dette er en ypperlig mulighet til å knytte kontakter med ledende aktører i bransjen, få høre foredrag av internasjonale foredragsholdere og ikke minst være med på kåring av Norsk Lyspris. Dette er lysbransjens svar på Oscar-utdelingen!


Årets medstudent 2021
De siste årene har Lyskultur gitt pris for Årets medstudent. Prisen gis til en student som har bidratt spesielt godt til samholdet, kommunikasjonen og miljøet på studiet. Vinneren stemmes frem av de andre medstudentene. Foruten heder og ære vil vinneren få diplom, omtale i Norges eneste fagblad Magasinet Lyskultur og gratis billett til Lysets dag 2021.

10 studenter ble uteksaminerte fra kull 18. I år er Årets medstudent og Årets student, som fikk høyest karaktersnitt på kullet, en og samme person.

Årets medstudent for kull 18 går til Espen Sekkelsten.

Gratulerer fra alle oss i Lyskultur!

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!