Nidaros Domkirke vant internasjonal lyspris

Facebook Twitter LinkedIn Email

Ikke mange månedene etter at Lyskultur var på befaring av Nidarosdomen, som i 2021 vant Norsk Lyspris i kategorien «Beste innendørsprosjekt», kunne belysningen stikke av med nok en gjev pris. Denne gangen på internasjonalt nivå i form av lysdesignprisen IALD Award of Excellence av International Lighting Designer Association (IALD).

Da IALD delte ut sine prestisjetunge priser for 39. gang var det Erik Selmer, lysdesigneren bak den nye belysningen i Nidarosdomen som mottok den internasjonale lysdesignprisen. I en pressemelding publisert av Nidarosdomens restaureringsarbeider, skrives det at ingen norske prosjekter tidligere har vunnet den gjeve prisen, bortsett fra kunstmuseet The Twist på Kistefos.

– Dette er en fantastisk anerkjennelse. Det å få en IALD Award er det gjeveste man kan oppleve som lysdesigner. Vi konkurrerte mot 200 prosjekter – fra hele verden, og det var et imponerende høyt nivå på de nominerte, sier Selmer i meldingen.

– Viktigere enn å få priser, er at Nidarosdomen har fått en ny belysning som gjør at besøkende får sett arkitekturen og de vakre skulpturene i katedralen, samtidig som vi har klart å bevare den sakrale stemningen. Det betyr også mye for meg at Trondheims befolkning er fornøyd med og stolt over den nye belysningen, legger han til.

Foto: Thomas Karlsnes

Lyskultur var på befaring av Nidarosdomen tilbake i mars, for å få innsikt i den helhetlige visjonen bak prosjektet. Her fikk samtlige en innføring i hvordan den kontinuerlige restaureringen av den 700 år gamle kirken, i samspill med et omfattende lysdesign, kunne transformere og fremheve det ikoniske interiøret. Dette har nå resultert i en IALD Award, så her er det bare å gratulere!

Trykk her for mer fakta om prosjektet.

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!