Nominert til Nordisk Lyspris 2020

Facebook Twitter LinkedIn Email

To norske vinnere fra Lyskulturs årlige prisutdeling- Norsk Lyspris går videre til Nordisk Lyspris 2020 

På Unescos Day of Light 16. mai vil ti prosjekter fra de fem nordiske landene bli offentliggjort og konkurrere om å vinne Nordisk Lyspris 2020. De norske bidragene er Under og Holmestrand stasjon

– The purpose of The Nordic Lighting Award is to highlight the particular qualities inherent in the Nordic lighting culture, står det i statuttene for Nordisk Lyspris.

Nordisk Lyspris fokuserer hovedsakelig på lysdesign og lysinstallasjoner som fremhever de særegne kvalitetene til nordisk lysdesign. Under og Holmestrand stasjon er blant ti konkurrerende bidrag i utdelingen av Nordisk Lyspris, en prisutdeling som finner sted annethvert år. De norske bidragene ble stemt frem av jurylederne for Lyskulturs årlige prisutdelelse – Norsk Lyspris i henholdsvis 2018 og 2019.

Nordisk Lyspris arrangeres av de fem nordiske lysorganisasjonene Dansk Center for Lys, Suomen Valoteknillinen Seura, Ljostæknifelag Islands, Ljuskultur og Lyskultur.

De nominerte kandidatene blir juryert av en jury med en representant for hvert land. For Norge vil det være Juryleder (2017-2018)  Birgitte Appelong. I år grunnet koronna vil det ikke bli et fysisk arrangement for kåringen men vinneren vil bli annonsert i etterkant av Unescos Day of Light 16. mai.

Norge har tidligere vunnet den nordiske Lysprisen i 2002 Lærdalstunnelen, designet av Erik Selmer og i 2016 med Østbanehallen av ÅF lighting.

De to Norske nominerte bidragene er:

Under

Foto: Tomasz Majewski

Juryens begrunnelse: Lysdesignet viser en tilbakeholdenhet og en forståelse for hva som skaper den trolske stemningen i rommet. Det er ikke lyset som skal være synlig, lyset er et verktøy for å smelte sammen havet, rommet og menneskene i en nesten meditativ tilstand. 

Den store glassfasaden og havet utenfor er rommets største lyskilde. Belysningen er nennsomt integrert i stoffhimlingen og lyskildene oppleves usynlige. Dette ivaretar utsynet mot havbunnen, og sjenerende refleksjon er unngått. 

Lysstyring lar belysningen skifte rolig, evig skiftende og dynamisk i takt med havet der ute. Mengden lys tilpasser seg rommets bruk – bord og områder som ikke brukes, belyses heller ikke. Lyset brukes også som en aktiv del av maritim forskning. Prosjektet fremstår som en sammensmelting av lysdesign, lysteknikk og arkitektur hvor alle elementer trekker i samme retning. Et prosjekt som dette er både unikt i norsk og internasjonal skala, og er et foregangsprosjekt som andre kan se til.” 

Fakta

 • Eier: Stig og Gaute Ubostad
 • Bruker/leietaker: Stig og Gaute Ubostad
 • Lysdesign: Light Bureau tidligere ÅF Lighting 
 • Arkitekt: Snøhetta
 • Rådgivende ingeniør elektro: Tratec Teknikken AS
 • Leverandører: iGuzzini, Nortronic, MakingMatters, Fiberoptisk, Fagerhult, Stokkan Lys, Delta Light  Luminator og Atendi
 • Installatør: Tratec Teknikken AS

Holmestrand Stasjon

Foto: Foto: Tomasz Majewski

Juryens begrunnelse: Belysningskonseptet for Holmestrand stasjon fremhever og understreker prosjektets uvanlige arkitektur og unike utforming. Materialbruk for stasjonshallen og tunnelene er videreført til utendørsmiljøet og bruk av betong, cortenstål og tilsvarende fargebruk er gjennomgående.

Her har en ikke latt seg friste til å flombelyse, men har belyst de riktige delene: Det er lys der en trenger sikkerhetssone og det er ikke i tvil om hvor du skal gå. Lyset er gjemt men samtidig ser det lyst ut i luften rundt og godt vertikalt lys gjør det lett å se hvem du møter i området. Lyset er integrert på mange måter og kombinerer mange fag i en veldig god gjennomføring. Belysning av plassen er veldig fin og lyset fra mastene gjør seg veldig bra mot betongen.

Fakta

 • Eier: Bane NOR SF
 • Bruker/leietaker(e): Bane NOR SF
 • Entreprenør: HENT AS, Wike
 • Lysdesign: Rambøll Norge AS
 • RIE: Rambøll Norge AS
 • Arkitekt: Gottlieb Paludan Architects
 • Leverandører: Erco, Osram, iGuzzini, Fagerhult, Philips, Nortronic, Insta, Luce and Light, Zumtobel
 • Installatør: Anleggselektro AS  og NLI

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!