Nytt masterstudium ved USN

Facebook Twitter LinkedIn Email

For Lyskultur er det gledelig å se at man til høsten kan ta master i arkitektonisk lysdesign. Det har skjedd store teknologiske framskritt med et økende fokus på bærekraftig utvikling, begrensning i lysforurensning, helse og tverffaglig samarbeid. For det som skal være fremtidens profesjonelle lysdesignere er det viktig å ha den rette kunnskapen og kompetansen. Dette forteller Are Røysamb, som har vært drivkraften bak studiet i mange år.

Viktigheten av lysdesign

Lysdesign omhandler i stor grad å se hvilke forutsetninger og behov som ligger i et prosjekt, og om hvordan vi kan planlegge belysningen deretter. God belysning er viktig og vi mennesker påvirkes i stor grad av lysforholdene rundt oss. Med eksempelvis LED-belysning og styringsteknologi har vi tilnærmet ubegrensede muligheter for hvordan vi kan skape gode lysmiljøer i bygg og anlegg. Målsetningen til en lysdesigner burde alltid være å skape et lysmiljø med mening, og som ikke minst kommuniserer. Det er samtidig viktig å huske på at man ikke skal la ny og spennende teknologi definere løsningene, men at man snarere legger menneskers behov og velvære som hovedfokus for godt design.

Om master i arkitektonisk lysdesign

Arkitektonisk lysdesign er et felt innen arkitektur, urbanisme, design, ingeniørfag og helse.  Studiet er tilpasset deg som ønsker å jobbe med med fokus på lys og belysning.

Masterprogrammet i arkitektonisk lysdesign starter opp høsten 2023 på Universitetet i Sørøst-Norge og er utviklet i samarbeid med belysningsbransjen. Flere av de sentrale aktørene i bransjen vil også bistå som forelesere og veiledere gjennom studietiden. Studiet er i all hovedsak rettet mot lysdesignere, men det er samtidig mulig for ingeniører, arkitekter, designere og andre som ønsker økt kompetanse innen arkitektonisk lysdesign å kvalifisere seg for opptak. I tillegg kreves to års relevant erfaring.  

Foto: USN

Are Røysamb er faggruppeleder – Architectural Lighting Design, på Institutt for optometri, radiografi og lysdesign ved universitetet. Røysamb har helt siden 2001 jobbet med design, arkitektur og lys, og legger ikke skjul på hvor gledelig det er at Norge nå får et masterprogram i faget: 

Det er med stor glede at vi i Norge nå også kan tilby en masterutdanning innen arkitektonisk lysdesign. Dette har vi jobbet med i mange år og det var på høy tid, sier Are Røysamb.

Vi har gitt studiet tilnavnet Light and Lighting for Life. Dette refererer til at lys og belysning står sentralt for menneskelig helse, trivsel og velvære; vi ønsker å bidra til et fortsatt biologisk mangfold og minimale negative lys-påvirkninger på økologiske systemer; og vi ønsker levende og bærekraftige byer hvor folk trives, der vi kan tilrettelegge for aktivitet og sosial interaksjon også i de mørke årstidene, fortsetter han.

Det legges særlig vekt på at masterprogrammet skal åpne nye karriereveier, og ikke minst møte samfunnets og bransjens behov for innovasjon og bærekraft. Søkere fra hele verden vil ha mulighet til å delta på studiet, og undervisningsspråket vil dermed foregå på engelsk. Til høsten er emnene som tilbys: Lighting design innovations, Lighting design methodology, methods, and processes – design thinking. Studiet kan tas ved siden av jobb og er et nett- og samlingsbasert deltidsstudium. 

Belysningsbransjen glad for det nyetablerte masterprogrammet

Det er riktignok ikke bare USN og Lyskultur som er fornøyd med at Norge endelig kan tilby et masterprogram innen arkitektonisk lysdesign. Dette er også noe som blir høyt verdsatt av resten av belysningsbransjen. Sjefsdesigner og daglig leder i ZENISK AS, Kristin Bredal og Direktør i Light Bureau, Morten Jensen synes også det er strålende at Norge nå har fått et nytt masterprogram: 

Det er på høy tid at vi får et masterprogram for arkitekturbelysning. Å utforme belysning har blitt et spesialisert profesjon som trenger dyktige fagfolk. God belysning skjer ikke av seg selv, den er designet, sier Kristin.

Jeg er strålende glad over at vi får lysdesign på masternivå, dette er positivt for hele bransjen og ikke minst de som benytter lysbransjen for å skape gode belysningsløsninger, hevder Morten. 

Det hersker liten tvil om at det er mye spennende og innovativt som beveger seg innen lys og belysning, og at det nye studie ved USN skal løfte det som skal være fremtidens profesjonelle lysdesignere er det liten tvil om. Lyskultur gratulerer alle involverte som har bidratt til at den nyetablerte masteren innen arkitektonisk lysdesign nå er på plass. Vi gleder oss til å følge med på utviklingen og ønsker lykke til når studiet starter opp til høsten!

Les mer om studiet her

Meld deg på Lyskulturs nyhetsbrev

Vi deler jevnlig fagartikler, nyheter om våre events, kurs og magasiner. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få dette rett i innboksen!